Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

İsmail S. Gülümser’in yazısı: Ramazandan arımış olarak çıkmanın yolları aranmalı

by aktifhabercom
April 19, 2022
İsmail S. Gülümser’in yazısı: Ramazandan arımış olarak çıkmanın yolları aranmalı
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

“Başkalarının ne yaptığına bakmadan her ferdin ramazanı kurtuluşa vesile bir aya dönüştürmesi ve kendisiyle birlikte dünyadaki tüm inananların ıslahı için Allah’a dua etmesi hidayet dilemesi gerekmektedir.”


Dini kaynaklarımızda ramazandan faydalanmadan, kişisel olarak kendini geliştirme fırsatına dönüştürmeden geçirenlerin zararda olduğundan bahsedilmektedir. Ramazan müminler için hem ruhen hem bedenen temizlenme ayıdır ve bu aydan karlı çıkmanın yolu ondan tam istifade için çabalamaktan geçer.

Açlıkla bedenimizin yenilenmesi sağlanırken;

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Çocukların akıllarına zincir vurmayın

Çocukların akıllarına zincir vurmayın

July 8, 2025
5.1k
Dünyanın onların insanlık mesajına ihtiyacı var

Dünyanın onların insanlık mesajına ihtiyacı var

July 7, 2025
5k

-İrademizle yiyeceklerden uzak durmak için sabır ve tahammül ederek, manen olgunlaşma yoluna giriyor,
-Bizim için terk edilmez gibi görünen yeme içme alışkanlığından belli süre için vazgeçebileceğimizi gösteriyor,
-Zaafımızı hissetme, gurur ve kibirden uzaklaşma konusunda mesafeler alıyor,
-Tepeden baktığımız fakirlerin yaşadıklarını hissedip onlara el uzatmaya çalışıyor,
-İçimizde sürekli köpürüp duran, yanlışa iten kötü duygu ve düşünceler uzaklaşıyor, taşkınlıktan kurtuluyoruz.     

Aczimizi tam hissedip kalben incelmiş olmanın verdiği bir duygu içinde, Allah’ın desteğine olan ihtiyacımızı daha çok fark ediyoruz. Nimetlerin bizim hayatımız için ne kadar önemli olduğunu kavrıyor, şimdiye kadar teşekkür etme gereği duymadığımız bir bardak suyun bile kıymet ve değerini idrak ediyor, gaflet içinde duyarsız biri olmaktan uzaklaşıyoruz.

-İbadet istek ve arzularımız daha çok uyanıyor, tefekkürle daha fazla ona yönelme ihtiyacı hissediyoruz.
-Midemiz yanında bütün organlarımıza oruç tutturduğumuzda, kötülüğe daha kapalı biri haline geliyoruz.   

Kendisine tam yönelenlere rahmet kapılarını açacağını vadeden ilahi gücün merhamet kanatları altına sığınıyor, onun desteğini arkamıza alıyoruz. İbadetlerin Allah’a kulluk şuuru içinde yapılması, günlük yaşantımızın kötü tavır ve davranışlardan temizlenmesi bize imrenilecek insani değerler kazandırıyor.

Sünnet ibadet olan teravih namazlarıyla, mahalle sakinleriyle birlikte cemaat halinde topluca ibadet etmenin şuuruna eriyoruz. Olumsuzlukların azaldığı insanların yanlıştan uzaklaştığı bir ortamda, herkesin birbirini daha çok sevip saydığı dayanışma-yardımlaşma duygusunun arttığı, bu dönemde toplum daha huzurlu hale geliyor.

Normal zamanlarda İslam âleminin büyük bölümünde insanlar kendi kitapları olan Kuran’a vakit ayırmakta zorlanıyor, ancak ramazan ayında geçici bir dönem için Kuran’la adeta yeniden tanışıyor, okuma alışkanlığı kazanıyorlar. Özellikle Türkiye’de camilerde mukabele okumak yaygın bir davranış şekli, başka vakitlerde camiyle cemaatle alakası olmayan insanlar bile bu programlara katılıyor, ramazan boyunca hem namazlarını kılıyor hem de gürül gürül okunan Kuran’lara iştirak ediyorlar.

Bizim hayatımızı güzelleştirmek için gelmiş dinin emir ve yasaklarına daha fazla dikkat ediyor, yanlış davranışlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Her gün ayrı bir zevk aramayla geçirdiğimiz ömrümüzde zevklerden kendi irademizle uzaklaştığımız bir döneme giriyor, ilahi gücü razı etmek için açlık ve susuzluk meşakkatine katlanarak hayatımızı disiplin altına alıyoruz.   

Hayatı sadece dünyadan ibaret olarak görmekten uzaklaşıyor, bizi basit zevkler peşinde koşmaya bohemce yaşama çağıran nefsin istek ve arzularından kurtulma şansı yakalıyoruz. Henüz çok yaygın olmasa da itikâf gibi ibadetlere çekilenler son 10 günde kendilerini dünyanın tüm kirlerinden uzaklaştırıp, sadece ahret endeksli bir yaşama yöneliyor.   

Bencillikten kurtuluyor, başkalarının çektiği acı ve ızdırapları daha fazla düşünüyor, onlara yardımda eli sıkı biri olmaktan uzaklaşıyoruz. Bizim irademizle seçtiğimiz açlığa karşılık, dünyanın bazı coğrafyalarında açlığın yıl içinde fasılasız her gün yaşandığını hatırlıyor, onlara el uzatmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Bu ay rahmet ve bereket ayı olarak isimlendiriliyor, şefkat hislerimiz daha çok kabarıyor, tepeden baktığımız insanlara daha merhametle yaklaşıyoruz. Bir taraftan ezilenleri zalimlerin elinden kurtarması için dua ederken, bir yandan da mazlum ve mağdurlara yardım etmek için harekete geçme gereği duyuyoruz

Gece ibadetlerine alışıyor, kimimiz teravihlerine teheccütler ekleyerek ibadet hayatımızı zenginleştiriyor, mübarek gün ve gecelerde inleyen gönlümüzle koro halinde umumi ibadetlerle ona yönelme fırsatı yakalıyoruz.

Sıradan insanlar sadece açlıkla yetinip bu ayın avuçlarından uçup gitmesini seyrederken, iliklerine kadar ramazanın bereketinden faydalanmaya çalışan, yüksek değerlerle bezenmiş yüce yaratıcıya tam yönelmiş insanlar, düşünce dünyalarını bütün kötülüklerden uzak tutmaya özen gösterirler.

Bu ayda müminlerden inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutmaları istenmekte, bu ayın ruhuna uygun hareket edenlerin hata ve kursulardan temizleneceğine işaret edilmektedir. Başkalarının ne yaptığına bakmadan her ferdin ramazanı kurtuluşa vesile bir aya dönüştürmesi ve kendisiyle birlikte dünyadaki tüm inananların ıslahı için Allah’a dua etmesi hidayet dilemesi gerekmektedir.

Bereketine yürekten inandığımız bu kutlu zaman diliminde, etrafımızı çepeçevre kuşatmış olumsuzluklara takılmadan içimizdeki derin saygı ile ona yönelmeli.

Herkes ramazan ayını kendisi için kullukta ibadette çıta yükseltme ayı olarak görmeli;

-Vakit namazlarını kılmayanlar kazandıkları namaz alışkanlığını,
-Kuran okumayanlar her gün bir miktar okumayı,
-Kuran okurken yeterince yararlanmayanlar meallerle mana derinliğinden yararlanmayı,
-Yüce yaratıcının bize gönderdiği mesajların ne olduğunu öğrenip ona göre hayatımızı planlamayı,
-Hatimlerle kitabımızın bütünü hakkında fikir edinip değerlerimizi daha iyi tanıma ve aşinalık kazanmayı hedeflemelidir.

Vakti müsait olanlar ramazan boyunca her gün 2-3 zaman dilimine bölerek mealli kurandan birer cüz okuyup hatim tamamlamaya çalışmalıdır. Ramazan sonrasında ise irademizi ortaya koyup yüce yaratıcıya yakarışlarımızla verdiğimiz sözler tutulmalı, sonradan kazandığımız bu güzel alışkanlıkları sürdürmenin yolları aranmalı onlar hayatımızın parçası haline gelmelidir.

Ahret mükâfatını düşünerek ya da cezadan kurtulmayı hedefleyerek;

-O güne kadar uzak kaldığımız olumlu davranışları yerine getirebilirsek,
-Allah’a karşı daha bir iştiyakla aczimizi itiraf edip yardımını talep edebilirsek,
-Ona en yakın olduğumuz secdede kendimizi onun merhametinin enginliklerine salabilirsek,      
-Derin bir huşu içinde ona saygımızı gösterip tavırlarımızla bunu yansıtabilirsek,
-Yeme-içmeden uzak kaldığımız gibi faydasız ya da çirkin tavır-söz ve düşüncelerden kendimizi koruyabilirsek,
-Midemize oruç tutturduğumuz gibi dil-dudaklarımız ve bütün uzuvlarımıza kötülükten uzak durma orucu tutturabilirsek, açlığın kazandırdığı olgunlukla gurur ve kibri terk edip Allah huzurunda gerçekten boynumuzu büküp şuur içinde samimi duygularla ibadetlerimizi yapabilirsek kazançlı çıkmanın yollarını bulabiliriz.

Bu ayda ona olan itimadımızın gereği olarak, ülkemiz dâhil tüm coğrafyalarda şiddet ve öfkenin sona ermesi, huzur ve sükûnetin oluşması için yardımını dilmeli. Farklı beldelerden yükselen ve yaygınlaşıp koro haline gelen umumi dualarla, ramazanın engin rahmetinden geniş kesimlerin yararlanmasını;
 
-Kırık kalpleri sarıp, yaraları iyileştirmesini,
-Dünyanın her yerinde yaşanan sıkıntıları gidermesini,
-Sebep olanları ıslah etmesini istemeli, ramazanın herkesin kurtuluşuna vesile olması için yalvarıp yakarmalıyız.

-Toplumlara musallat olmuş onları bir kurt gibi içten içe kemiren kötülüklerin sona ermesini,
-Halkın zaafı üzerinden güç devşirmeye çalışanların kendi vatandaşlarına yaptıkları zulmün bitmesini,
-Ceberut idarelerin paletleri altında ezilen masum halklara yapılan işkencelerin kesilmesini,
-Her gün üretilen düzmece oyun-senaryolarla ahlaki erozyona uğratılan toplumların kirlerden temizlenmesini,
-Doğruluk ve güzelliklerin yeryüzünü kuşatıp kötülük peşinde olanların bertaraf edilmesini dilemeliyiz.

İktidar hırsı uğruna toplumu kendine bağlamaya zorlarken yüz binlerce insanın kanına giren;

-Onları olmadık iftiralarla suçlayıp hayatlarını yaşanmaz hale getirenlerden,
-Ramazan-iftar-sahur demeden herkesi esareti altına almaya çalışanlardan,
-Dindar göründüğü halde dinin tüm kurallarını kendi zevkine göre değiştirenlerden,
-Kirli servisler aracılığıyla toplumun en seçkin insanlarını fişleyip düzmece suçlarla karalayanlardan,
-Kin ve nefret hisleri içinde muhalif gördüğü herkesimden insana zulmedenlerden,
-Huzur ve sükûnun hâkim olması gereken bir ayda bile her gün ayrı bir gerginlik ve gerilim üreterek, zıtlaşmalar üzerinden gücünü sağlamlaştıracağını zanneden öngörüden uzak insanlardan, toplumları kurtarması için gök kapılarının ardına kadar açıldığı söylenen bu kutsal zaman diliminde ellerimizi daha bir şuur içinde açıp yalvarmalıyız.

*Fethullah Gülen’in Ramazanla ilgili sohbetlerinden faydalanılmıştır.

İsmail S. Gülümser / Aktif Haber

ShareTweet
Previous Post

Bakan açıkladı: Emekli ikramiyesinde artış yok; 3600 ek gösterge için yeni tarih yıl sonu!

Next Post

Soylu’dan Suriyelilerin bayram ziyareti hakkında açıklama: Kısıtlama hazırlığımız var

İLGİLİHABERLER

Çocukların akıllarına zincir vurmayın
ANALİZ

Çocukların akıllarına zincir vurmayın

July 8, 2025
5.1k
Dünyanın onların insanlık mesajına ihtiyacı var
ANALİZ

Dünyanın onların insanlık mesajına ihtiyacı var

July 7, 2025
5k
“İnsanı yaşat ki Hizmet yaşasın”
ANALİZ

“İnsanı yaşat ki Hizmet yaşasın”

July 2, 2025
5k
Güç savaşı verenlerin yaşattığı dramlar: Ülke artık faşizmin sınırlarını aşmış, organize bir suç şebekesinin esiri durumunda
ANALİZ

Güç savaşı verenlerin yaşattığı dramlar: Ülke artık faşizmin sınırlarını aşmış, organize bir suç şebekesinin esiri durumunda

June 30, 2025
5.1k
Sağırlaşan yöneticiler, sessizleşen krizler
ANALİZ

Sağırlaşan yöneticiler, sessizleşen krizler

June 24, 2025
5k
Sorunlar uhuvvet ve dayanışmayla çözülüyor
ANALİZ

Sorunlar uhuvvet ve dayanışmayla çözülüyor

June 23, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Beşiktaş, Orkun Kökçü transferini KAP’a bildirdi

Beşiktaş, Orkun Kökçü transferini KAP’a bildirdi

July 12, 2025
5k
Maili sızdırılan Fenerbahçe Başkan Vekili Bilecik istifa etti

Maili sızdırılan Fenerbahçe Başkan Vekili Bilecik istifa etti

July 12, 2025
5k
Fenerbahçe, Archie Brown ile anlaşmaya vardı

Fenerbahçe, Archie Brown ile anlaşmaya vardı

July 12, 2025
5k
İstanbul’da ekmeğe zam geldi

İstanbul’da ekmeğe zam geldi

July 12, 2025
5k
Galatasaray’dan Osimhen için Napoli’ye yeni teklif

Galatasaray’dan Osimhen için Napoli’ye yeni teklif

July 12, 2025
5.1k
TMSF, TİKA ve Alevi-Bektaşi Kurumu başkanları değişti

TMSF, TİKA ve Alevi-Bektaşi Kurumu başkanları değişti

July 12, 2025
5k
İBB soruşturmasında sekiz tutuklama daha

İBB soruşturmasında sekiz tutuklama daha

July 12, 2025
5k
Altı ilde sağanak yağış bekleniyor

Meteoroloji’den yedi il için sağanak yağış uyarısı

July 12, 2025
5k
DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

DEM Parti Eş Genel Başkanları: “Demokratik siyasi ve hukuki düzenlemeleri yaparak demokratik Türkiye için adım atma zamanıdır”

July 11, 2025
5k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’nın silah bırakması dış basında: ’’Etkileri Irak, Suriye ve İran’da da hissedilecek bir gelişme’’

July 11, 2025
5.1k
PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

PKK’lı bir grubun silah bırakma töreni Casene Mağarası önünde gerçekleşti

July 11, 2025
5.1k
LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

LeMan Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aslan Özdemir gözaltına alındı

July 11, 2025
5k
İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

İşçi çocuklarından çağrı: Anne babalarımız evimizi geçindiremiyorlar. Bizler bu durumu gördükçe çikolata bile isteyemiyoruz. Onları üzmeyin

July 11, 2025
5k
Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu

Hastanelerde 2 yıl sonraya randevu

July 11, 2025
5k
Yiğit Bulut hayatını kaybetti

Yiğit Bulut hayatını kaybetti

July 11, 2025
5.2k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.