Anayasa Mahkemesi, Gezi parkı davasından tutuklu olan TİP Milletvekili Can Atalay’ın, hakkındaki ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığı ikinci başvuruda da ihlal kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasını ikinci kez görüştü. Can Atalay dosyasını ilk sırada ele alan AYM Genel Kurulu, oy çokluğuyla ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi.
Konuya ilişkin AYM’den yapılan açıklamada, “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşıoy ve oy çokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir” denildi.
Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın serbest bırakılması yönündeki kararını teyit etti.
UYGULANMASI İÇİN YARGITAY’A DEĞİL AĞIR CEZA’YA GÖNDERİLDİ
Gazeteci Alican Uludağ’ın aktardığına göre Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay için verdiği ikinci hak ihlali kararı uygulanması için Yargıtay’a değil İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ayrıca Can Atalay’a 100 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Öte yandan Anayasa Mahkemesi, karara uymayan Yargıtay üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacak.
25 Nisan 2022’de tutuklanan Atalay, TİP’ten Hatay milletvekili seçilmesinin ardından yargılamanın durmaması ve hakkında hüküm verilmesi nedeniyle AYM’ye başvurmuştu.
YARGITAY TANIMAMIŞ VE ERDOĞAN DESTEK VERMİŞTİ
Yüksek mahkeme, hak ihlali kararı verdi ve dosyayı Atalay’ın tahliye edilmesi, yargılamanın durması için yerel mahkemeye gönderdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Atalay için hüküm verildiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. “İhlal kararına uymayan” daire, ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında ise suç duyurusunda bulundu.
“Yargı krizi” olarak adlandırılan olaya tepkiler sürerken Can Atalay’ın avukatları da bu kez AYM’nin kararına uyulmaması nedeniyle bir kez daha yüksek mahkemeye gitti. Başvuruyu inceleyen AYM birinci bölümü, oybirliğiyle dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etmişti.
Yargıda krize neden olan kararda Erdoğan ve Bahçeli Yargıtay’ı desteklerken Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan açıklamalar yapmışlardı.