Emniyet Teşkilatı içerisindeki baskı, mobbing ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle her yıl gündeme gelen polis intiharları, bugün tartışılmaya devam ediyor. Son olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel de meclisteki grup toplantısında polis intiharlarının araştırılması gerektiğini gündeme getirdi.
Polisin Sesi Platformu’nun tespitlerine göre geçtiğimiz 15 yılda canına kıyan polisin sayısı 800 kişiden fazla.
2023 yılında diğer yıllara oranla azaldığı belirtilen emniyetteki intiharlar, 2024 yılının ilk günlerinde yeniden ivme kazandı ve aynı yıl 73 intihar olayı yaşandı.
Kısa Dalga’dan Cihan Başakçıoğlu’nun haberine göre Emniyet İntihar Anıtı verilerine bakıldığında 2025 yılında rakam 51’e ulaşmış durumda. Verilere göre bu rakam, bugün itibariyle her 4 günde bir emniyet mensubu intiharına denk geliyor. Yine 2025 yılında emekli emniyet mensubu intihar sayısı ise 7 oldu. Yani her 28 günde 1 emekli polis intihar etti.
En çok intihar ise ocak ayında yaşandı. Ocak ayında çeşitli il ve şubelerden 12 polis intihar etti.
İntiharlarla ilgili emniyetteki sivil personellerin kurduğu Emniyet Teşkilatı Sendikası, son yıllarda emniyet mensupları arasında artan intihar ve cinnet vakalarına değinerek, çalışma koşullarına ve polisin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
SENDİKA’DAN AÇIKLAMA: BU BİR ÇIĞLIKTIR
Sendika, “Bu olaylar, sadece bireysel trajediler değil, aynı zamanda teşkilatımızın çalışma koşulları, psikolojik destek mekanizmaları ve kurumsal yapısındaki sorunlara işaret eden bir çığlıktır. Bizler, Emniyet Teşkilatı Sendikası olarak, bu vahim tablonun görmezden gelinmesine izin vermemek adına, konunun tüm boyutlarıyla araştırılması için resmi makamlara seslendik. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne hitaben kapsamlı bir yazı kaleme aldık” ifadelerini kullandı.
Taleplerini de sıralayan sendika, “Emniyet Teşkilatı’nda yaşanan intihar ve cinnet olaylarının sebepleri, çalışma koşulları, psikolojik ve sosyal faktörler dahil her yönüyle şeffaf bir şekilde araştırılmalı, kalıcı çözümler üretilmelidir. Emniyet Teşkilatı Mensuplarının, her gün yüksek stres, yoğun mesai, toplumsal baskı ve riskli görevlerle karşı karşıya. Bu zorlu koşullarda, mensuplarımızın ruh sağlığını koruyacak yeterli destek mekanizmalarının olmaması, ne yazık ki trajik sonuçlara yol açabiliyor” dedi.
KAPSAMLI AÇIKLAMA YAPILMIYOR
Geçmişten bugüne bir çok intiharla ilgili resmi makamlardan, olayın detaylarından yürütülen soruşturmalara kadar yer veren kapsamlı bir açıklama çoğu kez yapılmadı.
İçişleri Bakanlığı intiharlar ile ilgili genel olarak “şartların iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğü” yönünde açıklama yaparken, Emniyet Genel Müdürlüğü de intihar konusunda soruşturma yürütülüp yürütülmediğine dair bilgi vermedi.