Türkiye’de vakıf üniversiteleri 2025-2026 akademik yılı için eğitim ücretlerine yüzde 80’e varan oranda zam yaptı. Tıp, diş hekimliği ve mühendislik gibi bölümlerde yıllık ücretler 1 milyon lirayı aştı. Öğrenci ve veliler zamlara tepkili.
Türkiye’de özel üniversiteler, 2025-2026 akademik yılı için belirlediği yeni eğitim ücretleriyle dikkat çekti. Bazı vakıf üniversitelerinde zam oranı yüzde 80’e kadar çıktı. Özellikle tıp, diş hekimliği, hukuk ve mühendislik gibi bölümler için belirlenen yeni ücretler, 1 milyon TL sınırını aşarak tepkilere yol açtı.
TIP FAKÜLTELERİNDE REKOR ARTIŞ
Başkent Üniversitesi’nde tıp ve diş hekimliği bölümlerinin yıllık eğitim bedeli geçen yıl 820 bin TL iken, bu yıl yüzde 80’in üzerinde artışla 1 milyon 480 bin TL’ye yükseldi. Acıbadem Üniversitesi’nde yüzde 50 burslu tıp eğitiminin ücreti 750 bin liradan 1 milyon 175 bin liraya çıkarıldı. İzmir Tınaztepe ve Lokman Hekim Üniversitelerinde de tıp ve diş hekimliği bölümlerinin ücretleri 1 milyon TL’yi aştı.
HUKUK, PSİKOLOJİ VE MÜHENDİSLİKTE DE BENZER TABLO
Antalya Bilim Üniversitesi, hukuk bölümünün ücretini yüzde 81 zamla 380 bin TL’den 688 bin 800 TL’ye çıkardı. Başkent Üniversitesi’nin psikoloji, hukuk ve mühendislik bölümlerinin yıllık ücreti yüzde 60’tan fazla zamlanarak 970-990 bin TL bandına ulaştı.
Çankaya Üniversitesi ise tüm bölümlerdeki eğitim ücretine yüzde 69 zam yaparak yıllık ücreti 990 bin TL’ye yükseltti. TED Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği bölümü 540 bin TL’den 820 bin TL’ye, psikoloji ve mühendislik bölümleri ise 600 bin TL’den 920 bin TL’ye çıkarıldı.
ZAMLAR TEPKİ ÇEKTİ
Veliler ve öğrenciler, özel üniversitelerin yaptığı zamların “fahiş” olduğunu belirterek tepki gösterdi. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu ülkede 1 milyon lirayı aşan eğitim ücretlerinin “eğitimde fırsat eşitliğini yok ettiği” görüşü yaygınlık kazandı.
Vakıf üniversiteleri, yasalar gereği kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olarak tanımlansa da, açıklanan rakamlar bu kurumların ticari bir mantıkla hareket ettiğine dair eleştirileri artırdı. Eğitimciler, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) denetim görevini yerine getirip getirmediğini tartışmaya açtı.
UZMANLAR NE DİYOR?
Eğitim uzmanları, bu seviyedeki zamların orta ve dar gelirli ailelerin çocuklarının yükseköğretime erişimini kısıtladığını vurguluyor. Uzmanlar, devletin vakıf üniversitelerine karşı daha etkin bir denetim ve sınırlama politikası geliştirmesi gerektiğini belirtiyor.