15 Temmuz sonrası Türkiye’de Gülen Hareketi’ne yönelik yürütülen soykırım niteliğindeki soruşturmalarda yöneltilen suçlamalar akıl almaz boyutlara ulaştı. AKP yargısı adeta “gözünün üstünde kaşın var” diyerek masum insanları tutukluyor.
Bunun son örneği 3 gün önce İstanbul’da yaşandı. İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 10. Sulh Ceza Hakimliği, nafile kurban kesip dağıtma, daha önce Bylock soruşturması geçirme ve beraat edilen suçlamaları tutuklama gerekçesi gösterdi. Hakim bu uyduruk delillerle 12 kişiyi, Gülen Hareketi üyelerini yeniden yapılandırma iddiasıyla tutuklayarak cezaevine gönderdi. Hukukçular ise sıfır delil ile yapılan tutuklamalar nedeniyle “insanlığa karşı suç işleniyor” tepkisini gösterdi.
İnsan hakları savunucusu ve hukukçu Ufuk Yeşil ise bu vahim olayı sosyal medya hesabından “0 (SIFIR) DELİL, 12 TUTUKLAMA!” başlığıyla duyurdu.
Hukukçu Ufuk Yeşil’in paylaşımı şöyle:
0 (Sıfır) Delil, 12 Tutuklama!
1 – Son 9 yılın yargı pratiği haline gelen, “0 delille” insan tutuklama uygulamasının son örneği 3 gün önce yaşanmıştır. Olmazsa olmazı cebir-şiddet olan, ancak hiçbir şekilde bu unsurları taşımayan yasal faaliyetlerle insanlar yine tutuklanmıştır.
Daha Önce Bylock Soruşturması Geçirmiş Olma
2 – Bu dosyada 12 kişinin yeniden yapılanma adı altında tutuklanmasına gerekçe yapılan hususlar neler biliyor musunuz? -Daha önce soruşturma/kovuşturma geçirmelerine neden olan Bylock kullanım iddiası, -Bank Asya’da hesap hareketi, -Bir cadde üzerinde ortak baz verme,
3 – BM’nin insan hakları aktivistlerine kullanmalarını tavsiye ettiği Signal uygulamasını kullanmak, -Bylock kullanıcısı olduğu iddia edilen, Bank Asya’da bankacılık faaliyetinde bulunan ya da soruşturma geçiren kişilerle telefon irtibatı veya para transferinin olmasıdır.
Nafile Kurban Kesip Dağıtmak Suçmuş
4 – Dosyadaki gizli tanığın ifadesi ise tam evlere şenliktir. Gizlik tanık ifadesine gereğince kişilerin tutuklanmasına gerekçe yapılan husus ne biliyor musunuz? Bir kişinin “nafile kurban” kestirip dağıtması! Evet doğru okudunuz! Nafile kurban kesip dağıtmak!
Beraat Verilen Kişi Aynı Gerekçelerle Tutuklandı
5 – Hatta aynı iddialarla yargılanıp beraat eden bir kişi, sanki böyle bir beraat kararı verilmemiş gibi aynı gerekçelerle tekrar tutuklanmıştır. Bu delil! ve iddialarla bir insan nasıl terör örgütü üyesi olarak tutuklanabilir?
Bankacılık Faaliyeti Yapma
6 – Allah aşkına, dünyanın neresinde insanların banka aracılığıyla örgütsel faaliyette bulunduğu görülmüştür? Bu kişiler bir birlerine para göndermek suretiyle nasıl ve ne suretle örgütsel faaliyette bulunmuşlardır? İnsanların birbirine para göndermesi ne zamandan beri suç olmuştur?
7 – Kişilerin daha önce Bylock kullanmaları ya da Bank Asya’da hesaplarının bulunması tekrar nasıl delil olabilir? Hiçbir anlamı olmayan ortak baz verme gibi bir iddiayla insanlar nasıl tutuklanır? Ya da bu delil kabul edilen hususlarla ülkede tutuklanmayacak tek bir kişi var mıdır?
9 Yıldır Devam Eden Zulüm ve Hukuksuzluk
8 – Bu dosya da 9 yıldır devam eden zulüm ve hukuksuzluğun somut bir örneğidir. Tıpkı bu dosyada olduğu gibi insanlar şablon ifadeler ve kes-kopyala-yapıştır yapılmış delillerle! Tutuklanıp cezalandırılmıştır. Bu tutuklamalar, işlenen insanlığa karşı suçların en önemli delilidir.
Haksız Tutuklamalar AİHM’den Dönecek
9 – Bu dosyaların tamamı hem haksız tutuklama, hem de verilen cezalar nedeniyle AİHM’den ihlalle geri dönecektir! Aynı, yarın AİHM’in 64 yıllık tarihinde örneği görülmedik şekilde tek bir dosyada 239 kişiyle ilgili AİHS’in 7. maddesinden ihlal verecek olması gibi!
KAYNAK: BOLD MEDYA – ÖZKAN YAZAR