Merkez Bankası’nın faiz arttırma silahını çekmesiyle doların ateşi bir parça söndü. Ancak, bu kararın sonuçlarının piyasalara yansımasının tam anlaşılması biraz daha zaman gerektirebilir.
Bu noktada, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’daki ziyaretlerinin, Türkiye’ye yabancı sermayenin çekilmesinde önemli rolü olabileceği yönündeki yorumları abartılı ve mantık dışı buluyor, Aktaş.
Aktaş, bir ziyarete ya da bir yetkilinin attığı tweete göre ekonomiye yön verilebiliyorduysa bugüne kadar neden bu tür ziyaretlerin yapılmadığını soruyor ve ardından da şu yanıtı veriyor:
“Böylesi sunumlar yabancılar için Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirebiliyorduysa şimdiye kadar niye beklendi ve niye faiz artışına gerek duyuldu ki? Başkalarını kandırmak kötüdür de, insanın hele toplumların kendisini kandırması çok daha kötüdür.
Yabancı fonları ne öyle sunumlarla Türkiye’ye çekebiliriz, ne dövizdeki çıkışı bir yetkilinin attığı tweet sayesinde durdurabiliriz. Gerçekçi olalım. Elimizdeki barut faizdi ve kullandık. Umalım bu işe yarasın ve yabancılar yeniden Türkiye’ye dönsün.”
Aktaş ardından da, yabancı yatırımcının son beş ayda Türkiye’yi nasıl apar topar terk ettiklerini gösteren verileri paylaşıyor:
Aktaş, yazısını şu satırlarla sürdürüyor:
“Merkez Bankası’nın dün açıkladığı veriler, yılın ilk beş ayında yabancı yatırımcıların 914 milyon dolarlık hisse senedi sattıklarını, 290 milyon dolarlık da devlet iç borçlanma senedi aldıklarını gösteriyor. Net çıkış 624 milyon dolar.
Bu tutarı geçen yılla kıyasladığımızda yurtdışı yerleşiklerin Türkiye’den nasıl uzak durduklarını çok çarpıcı bir biçimde görüyoruz. Yurtdışı yerleşikler geçen yıl beş ayda tam 4.8 milyar dolar getirmişlerdi. Önceki yıl da 3.3 milyar dolar gelmişti.
2014 ve 2015 yıllarının ilk beş ayı ise seçim yüzünden yabancıların net çıkış gerçekleştirdikleri dönemlerdi.
Bu yılın ilk beş ayı çok dramatik bir çıkışa işaret etmiyor; ancak ay ay bakıldığında mayıstaki 1.1 milyar doları aşkın çıkış dikkat çekiyor. Üstelik bu tutarın 1 milyar doları devlet iç borçlanma senedinden kaynaklanmış.
Zaten yurtdışı yerleşikler iç borçlanma senedinde mayısın hiçbir haftasında alıcı olmamışlar ki… Hep satmışlar. Giriş başladı mı? Merkez Bankası faizi önce 3 puan artırdı, ardından ana yollar kullanıma açıldı ve geç likidite penceresinden yapılacak fonlamada faizin yüzde 19.50’ye kadar yükselmesi mümkün hale getirildi.
Şimdi bu önlemler sonrasında yabancı fonların yeniden Türk menkul kıymetlerine ilgi göstermeleri bekleniyor. Elbette yurtdışındaki tanıtımların rolü var ama yabancı öncelikle; bir, kazanacağı paraya bakıyor; iki, kağıt üstündeki bu kazancın realize olup olmayacağıyla ilgileniyor. Ve yabancı yatırımcı faizin bir yerde durmasını da istiyor.”