Medyanın, özellikle Türkiye’de, güvenilirliği ve itibarı hayli tartışmalı bir konu.
Bunun son örneği Almanya’da yaşandı. Alman Der Spiegel dergisi, ‘Yılın gazetecisi’ ödülü de alan muhabirlerinden Claas Relotius’un bazı sahte haberler ürettiğini, birinin de Türkiye hakkında olduğunu duyurdu.
Yalan habercilikle ilgili bir açıklama yapan Der Spiegel, dergide yayımlanan 55 haberin 14’ünde, bahse konu gazetecinin hikayeler uydurduğunu ve kahramanlar yarattığını kaydetti.
Suçlamaları kabul eden Relotius ise, istifa etti. Yedi yıldır Der Spiegel için çalışan gazeteci, çok sayıda ödül de almıştı.
Konuyla ilgili bir yazı yayımlayan dergi, ‘şok’ olduklarını değinirken, haberlerde sahte alıntılar, kurgu ürünü yer ve olaylar olduğuna işaret etti.
Dergi aynı zamanda, gazetecinin başka mecralarda da haber yaptığını ve benzer bir sahteciliğin oralarda da yapılmış olabileceği yönünde bir uyarıda da bulundu.
Söz konusu durum, ABD-Meksika sınırında ortaklaşa bir haber üzerine çalıştığı meslektaşının, haberle ilgili şüphelerini dillendirmesiyle ortaya çıktı.
Meslektaşı, Kasım ayında yayımlanan makalede yer alan, Relotius’un röportaj yaptığını söylediği iki kaynağın izini sürdü. Her iki kişi de Relotius ile hiç tanışmadıklarını söyledi.
Sahtekarlık yapılan haberler arasında, Guantanamo Körfezi’ndeki Yemenli bir mahkum ile ilgili bir haberin de olduğu açıklandı.
Der Spiegel, muhabirin Türkiye’deki iki ‘çocuk köle’ hakkında yaptığı haberden de şüphelendiklerini, ancak muhabirin Yemenli mahkum haberinde sahtekarlık yaptığını kabul ederken, bu haberin doğru olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor.
“Königskinder” (Kral’ın Çocukları) isimli 2016 tarihli söz konusu haber, Halep’ten Türkiye’ye kaçan iki yetim çocuk hakkında.
Haberde şu ifadeler yer alıyor:
“Bu yaz bir sabah, yorgun gözlü 13 yaşındaki kız Alin, Mersin’in hâlâ karanlık olan sokaklarında şarkı söyleyerek yürüyor.”
Der Spiegel’de yer alan makaleye göre, şarkı hayatta kalma şansı olmayan, ancak kurtarılan iki çocukla ilgili.
Dergi, Suriye’de böyle bir şarkının olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini itiraf ederek, sorumluluklarını kabul ediyor.
Relotius’un haberde yer alan bir diğer çocuk olan Ahmed ile görüşmesi sırasında bir fotoğrafçının bulunduğu, bu kişinin tanık olarak kabul edilebileceği belirtiliyor.
Ancak dergi, Relotius Alin ile tek başına görüştüğü için haberin bu kısmını da doğrulayamadıklarını yazıyor.