Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan alması dikkat çekti. Bu, LGS tarihinde son 8 yılın en yüksek tam puanlı öğrenci sayısı olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl bu sayı 352 idi.
Ancak bu başarıyı gölgede bırakan bir iddia gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, sınav bitmeden bazı WhatsApp gruplarında LGS sorularının PDF formatında paylaşıldığını öne sürdü.
SINAV BİTMEDEN SORULAR ORTADA GEZİYORDU
TBMM’de basın açıklaması yapan Özçağdaş, sınavın henüz sözel oturumu devam ederken, birçok şehirde sınav sorularının PDF olarak dolaşıma girdiğini söyledi. Açıklamasında, bu gruplardan ekran görüntüleri de paylaşan Özçağdaş şu ifadeleri kullandı: “PDF’ler il il, mahalle mahalle geziyordu. Geçen yıl tam puan alan öğrencilerin yeniden bu süreçte yer alması, bazı siyasilerin yakınlarının da bulunması şüpheleri artırıyor.”
MEB KARARTMA UYGULUYOR
Özçağdaş, LGS’ye bu yıl 963 bin öğrencinin katıldığını belirterek sadece tam puan alanların değil, bir veya iki yanlış yapan 5 bine yakın öğrenci olduğunu da öne sürdü. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl istatistikleri açıklamaması, sürece dair şeffaflık eksikliği eleştirilerine neden oldu: “MEB, geçmişte 8 farklı bakan döneminde paylaşılan LGS istatistiklerini açıklamıyor. Bu da karartma uygulandığını gösteriyor.”
PDF’LER BURSA, İSTANBUL, ADANA, MALATYA VE ANKARA’DA PAYLAŞILDI
Özçağdaş, PDF dosyalarının yalnızca Bursa’da değil, İstanbul, Adana, Malatya ve Ankara gibi illerde de dolaştığını ve velilerin de bu paylaşımlara tanık olduğunu belirtti. Diyarbakır’da ise bir öğretmenin sınav sorularını bir başkasıyla paylaşırken yakalandığını söyledi.
MEB Bakanı Yusuf Tekin’in, sınav sorularının erken sızdırıldığını kabul ettiğini hatırlatan Özçağdaş, “Bakan, sözel sınav başladıktan 1 saat sonra, yani 11:57’de PDF’lerin paylaşıldığını belirtti. Bu açıklama bile başlı başına bir skandaldır” dedi.
YUSUF TEKİN’E ÇAĞRI: VERİLERİ AÇIKLAYIN
Özçağdaş, MEB Bakanı’na açık çağrıda bulundu: “1 milyona yakın öğrencinin hayalini çaldırtmayız. Derhal bu sınavın sonuçlarını, öğrencilerin TC kimlik numaraları gizli olacak şekilde açıklayın. Hangi öğrenci hangi ilden, ilçeden, okuldan geldi kamuoyuna açıklansın. İlk 10 binin verileri bile yeterlidir.”
Ayrıca sınavda olağanüstü başarı gösteren öğrencilerin ve bu başarıya aracılık eden kişi ve kurumların da açıklanmasını isteyen Özçağdaş, “Böyle bir rezilliğin üstü örtülemez” dedi. LGS sonuçlarıyla ilgili bu iddialar, geçmişte yaşanan sınav skandallarını yeniden gündeme getirdi. Özçağdaş, daha önce de soruların çalındığı olayları hatırlatarak “Benzer bir tabloyla yeniden karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.