Aşı karşıtlığı, kontrolsüz göçler, eksik doz aşılar gibi pek çok neden yüzünden kızamık vakalarındaki artış giderek tırmanıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, özellikle İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Manisa, Muğla, Van ve Zonguldak gibi illerde vaka artışlarının yaşandığına dikkat çekerken, vaka sayısının ilk beş ayda 2 bini aştığını belirtti. Hekimler, vaka sayısının daha yüksek olabileceği endişelerini dile getirirken, Sağlık Bakanlığı’nı acil önlem almaya çağırdı ve ekledi: “Okulların açılmasıyla salgın riski büyüyebilir.”
TTB Aile Hekimliği Kolu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın, Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdiği laboratuvar kesin vaka sayısının ilk beş ayda 2 bin 51 olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, özetle “Kızamık vakaları Ocak ayından itibaren artarak devam etmiştir. Yaz aylarında yavaşlamasını, kışın yeniden artmasını bekliyoruz” denildi.
İSTANBUL RİSKLİ
Halk Sağlığı Uzmanı ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, doğrulanmış kızamık vakalarının 2 bini aştığını ancak sayının daha fazla olabileceği endişesini yaşadıklarını söyledi. Pala, “Kızamık olduğu halde bir nedenle laboratuvara erişmesi söz konusu olmayan vakaların varlığı da düşünülecek olursa vaka sayısı çok daha fazla olabilir” dedi. Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanı olduğu dönemde, yılda 100 kızamık vakası bile görülmeyeceğinin iddia edildiğini ancak gelinen noktada hastalığın giderek artığını anımsatan Pala, aşılamanın önemine dikkat çekti. Pala, özetle şunları söyledi: “Dünyanın iyi sağlık sistemlerinde kızamık bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Çünkü bağışıklama üst düzeyde yapılabiliyor. Bir diğer önemli sorun ise vakaların ağırlıklı olarak İstanbul’da ortaya çıkmış olması. Bu da İstanbul’da bağışıklama hizmetlerinin ve bu sürecin takibinin pek de yeterli olmadığını gösteriyor. Çok sayıda insanın yaşadığı İstanbul yalnızca aşısız ya da aşı eksikliği olan çocuklar değil aynı zamanda geçmişte bir nedenle aşı olamamış, adolesanlar ve ileri yaştakiler için yakın zamanda sorun çıkarmaya başlayabilir. Çocukların bir arada yaşamasıyla birlikte risk daha da artacak. Yaz döneminde Sağlık Bakanlığı’nın salgına yol açan asıl vakaların nerede olduğunu bularak o bölgedeki bütün risk altındaki grupları bir an önce bağışıklaması gerek. Okullar açılınca risk artacaktır.”
BAKANLIK KULAK TIKADI
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise vaka sayısının daha fazla olabileceğini belirterek “Verilen sayılar Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu resmi sayılar. Biz biliyoruz ki bu sayıların çok daha üzerinde kızamık olgusu var. Bu yılın başından bu yana kızamık olayının olduğunu birçok bilim insanı dile getirdi ama bakanlık kulak tıkadı” dedi. Ertuğrul, pandemi döneminde artan aşı karşıklığı ve kontrolsüz göçlerin vakaları artırdığını kaydederek, şöyle devam etti: “Pandemi döneminde sadece Covid-19 aşısına değil diğer aşılara karşı da aşı karşıtlığı başladı. İnsanlar kendi çocuklarına yaptırmaları gereken aşılardan da onları uzak tutmaya başladılar. Hastalığın artmasındaki bir diğer faktör ise sığınmacıların kontrolsüz şekilde ülkeye girişidir. Sığınmacıların kendilerinin veya çocuklarının ne kadarının çocukluk çağı aşılarının yapıldığı da ne yazık ki kayıt altında değil. Hem aşı karşıtlığı hem kontrolsüz göçler vakaları artırdı. Dünyada da Covid-19’un ardından yeterli aşı yapılamaması, aşı çalışmalarının yavaşlaması gibi nedenler yüzünden çocukluk çağı bulaşıcı hastalıklarının sayısında artış eğilimi var. Ama biz ülkemizde bunu daha net bir biçimde görüyoruz. Bir anda Avrupa’nın en çok kızamık görülen ülkesi durumuna geldik. Korkarım ileriki dönemde diğer çocukluk çağı bulaşıcı hastalıklarında örneğin belki çocuk felcini, difteri, kabakulak vakalarını da görmeye başlayacağız.”
EN SIK ÖLÜM NEDENİ ZATÜRRE
Son dönemde giderek yaygınlaşan aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakalarında önemli bir artış olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, “Kızamıkta en sık ölüm nedeni zatürredir. En sık görülen komplikasyon orta kulak enfeksiyonudur. Kanamalı cilt lezyonlarıyla ortaya çıkar ve sıklıkla ölümcüldür. SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) kızamığın geç başlangıçlı bir komplikasyonudur ve neredeyse her zaman ölümcüldür” dedi.