Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’yi hedef alan yaptırım kararının ardından iki ülke arasında ilk üst düzey görüşme Singapur’da yapıldı. Bir araya gelen iki ülke dışişleri bakanları “sorunun çözülmesi için çalışma” konusunda anlaştı.
Bakan Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Pompeo’nun görüşmesi TSİ 07.30’da başladı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı. Açıklamada tarafların sorunun çözülmesi için çalışma noktasında anlaştığı duyuruldu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada görüşmede ABD’nin iki bakan hakkında aldığı yaptırım kararı ve iki ülkeyi ilgilendiren başka konuların da ele alındığını vurguladı. Sözcü Nauert, “İki ülke arasındaki sorunları çözmek üzere birlikte çalışma konusunda mutabakata varıldı” dedi. Açıklamanın görüşmenin hemen ardından hızlı bir şekilde yapılması dikkat çekti.
Pompeo: “Yaptırımlar ciddiyetimizi gösteriyor”
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Malezya’dan Singapur’a geçişi sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamadaysa, Türk bakanlarla ilgili söz konusu yaptırımların, İzmir’de ev hapsinde olan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın ülkesine dönmesini sağlama konusunda “çok ciddi” olduklarını gösterdiğini söyledi.
Çavuşoğlu: “Yakın işbirliği için mutabık kaldık”
“Sorunların çözülmesi için yakın işbirliği içinde kalmaya mutabık kaldık. Birlikte adım atmaya, çalışmaya devam edeceğiz” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmenin ‘çok yapıcı’ olduğunu söyledi.
Bakan Çavuşoğlu: “Ülkeler arasında görüş ayrılığı olabilir. Biz Türkiye olarak sorunları diplomasi, mütabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehditlerle yaptırımlarla hiçbir çözüme varılamayacağını da söyledik” açıklamasında bulundu.
Son olarak Singapur’da yapacakları yüz yüze görüşmeden önce ABD tarafının talebi üzerine 1 Ağustos’ta telefonda görüşen Çavuşoğlu ve Pompeo, 18, 26 ve 28 Temmuz’da yaptıkları telefon konuşmalarıyla son 15 günde 4 kez istişarelerde bulunmuştu.
Çavuşoğlu, ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le de ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirmişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler yaptırım krizine nasıl dönüştü?
İzmir’de terör örgütlerine yardım ve casusluk yaptığı suçlamalarıyla 9 Aralık 2016’dan beri yaklaşık iki yıldır tutuklu yargılanan Rahip Brunson, 25 Temmuz’da ev hapsine alınmış ve kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Mahkeme ayrıca Brunson’a elektronik kelepçe takılmasına hükmetmişti.
ABD yönetimi ev hapsi kararının yetersiz olduğunu öne sürerek Bronson’un serbest bırakılmasını istemişti. Washington aksi halde Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını söylemişti.
Rahip Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt’un Brunson hakkındaki karara itirazı İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutuklanmasındaki rolleri nedeniyle finansal yaptırımlar kapsamına alındığını açıkladı. Yaptırım kararı kapsamında bakanlar Gül ve Soylu’nun ABD’deki mal varlıkları donduruldu. ABD’li vatandaşların her iki bakanla herhangi bir iş ilişkisine girmesine yasak getirildi.
Eorunews