Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

Ayasofya davası: Danıştay, kararını 15 gün içinde verecek

by aktifhabercom
July 2, 2020
Ayasofya davası: Danıştay, kararını 15 gün içinde verecek
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
web

Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10’uncu Dairesi’nde açılan davanın duruşması bugün yapıldı.

Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10’uncu Dairesi’nde açılan davanın duruşması bugün yapıldı.

Danıştay 10. Dairesi’ndeki duruşmaya, taraf olarak Vakıflar Tarihi Eserler Çevreye Hizmet Derneği ile Cumhurbaşkanlığı avukatları katıldı.


Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

May 14, 2025
5k
Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

May 14, 2025
5.1k

Dernek, Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 1934’te alınan Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle 2016’da Danıştay’a dava açmıştı.

Davada, Vakıflar Tarihi Eserler Çevreye Hizmet Derneği, bakanlar kurulu kararının iptalini savunurken, Cumhurbaşkanlığı avukatları takdiri mahkemeye bıraktı.

Duruşmada, davacı derneğin ve savcının iddiaları dinlendi. Danıştay’ın kararı açıklamak için 15 gün süresi var. HaberTürk‘te yer alan haberde, hakimin, “Duruşma bitti, kararı daha sonra açıklayacağız” dediği belirtildi.

1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya’nın yeniden cami yapılmasının da önü açılacak.

Danıştay Savcısı ise davanın reddedilmesini, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ayasofya’nın ibadete açılabileceğini ifade etti.

ERDOĞAN SIK SIK HAKKINDA AÇIKLAMA YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, üst düzey yetkililer bir süredir Ayasofya’nın yeniden Müslümanlar için ibadete açılması konusunda Danıştay’dan çıkacak kararın beklendiğini söylüyor.

Hıristiyanlık inancı tarafından kutsal yapılardan biri olarak görülen Ayasofya’nın Müslümanlar için ibadete açılacağına dair açıklamalar uluslararası alanda da bazı tepkilerin gelmesine neden oluyor. Son olarak davadan bir gün önce ABD de, Ayasofya’nın müze olarak korunması çağrısında bulundu.

Türkiye zaman zaman Ayasofya’da dini törenler düzenliyor. 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü nedeniyle Fetih Suresi okunmuş ve buna Yunanistan ile ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan tepki gelmişti. Türkiye ise Ayasofya konusunu kendi egemenlik hakkı çerçevesinde görüyor.

DAVACI DERNEK, ATATÜRK’ÜN İMZASININ SAHTE OLDUĞUNU SAVUNUYOR

BBC Türkçe’nin derlediği haberde davaya ilişkin bilgiler yer aldı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya konusunda 2016 yılında Danıştay’a dava açtı.

Dernek, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini istiyor.

Dernek, kararın altında yer alan dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e ait imzanın sahte olduğunu savunuyor.

İptali istenen kararda “eşsiz bir mimarlık sanat abidesi olan İstanbul’daki Ayasofya camiinin tarihi vaziyeti itibariyle müzeye çevrilmesi bütün Şark (doğu) alemini sevindireceği ve insanlığa yeni bir ilim müessesi kazandıracağı cihetle bunun müzeye çevrilmesinin” onaylandığı ve kabul edildiği belirtiliyor.

DAVAYI AÇAN KİŞİ EMEKLİ MATEMATİK ÖĞRETMENİ

Söz konusu kararın iptali için dava açan derneğin başkanı İsmail Kandemir.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan bir habere göre, Kandemir emekli bir matematik öğretmeni ve sadece Ayasofya değil, İstanbul’daki Kariye Camisi, Rumeli Hisarı, İlyas Bey Camisi ve Trabzon’daki Ayasofya ile İznik’teki Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi için de hukuk mücadelesi veriyor.

Haberde, Kandemir’in Ayasofya için 15 yılı aşkın bir süredir mücadele ettiği belirtiliyor.

Yeni Şafak’a konuşan Kandemir, “Bir yer hem müze, hem cami olamaz. Bazı insanlara ‘ayakkabılarını çıkar namaz kıl imamın hutbesini dinle’ derken, bazılarına ise ‘şu kadar ücret ver müzeyi gez’ diyorsunuz. Bu son derece saçma durumun düzeltilmesi için Danıştay’ın kararını bekliyoruz” dedi.

Danıştay savcısı ise dava ile ilgili sunduğu, görüşünde, Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının idarenin takdir yetkisinde olduğunu ve hukuka aykırılığı bulunmadığını söyledi.

ATATÜRK’ÜN İMZASI KONUSUNDA ORTAYA ATILAN İDDİALAR

Ayasofya konusunda başlatılmış yargı süreçlerinden birisi olan Danıştay’daki davanın konusunu 1934 yılındaki kararın altındaki Atatürk imzasının gerçek olup olmadığı oluşturuyor.

İlk etapta Bursa’da İdare Mahkemesi’nde açılan dava, burada verilen ret kararının ardından 2016 yılında Danıştay’a götürüldü.

Davacı dernek ve başkanı Kandemir, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine dair Bakanlar Kurulu kararının sahte olduğunu öne sürüyor. Bu iddiaya dayanak olarak da bu kararın altında yer alan Atatürk imzasının diğerlerinden farklı olması gösteriliyor.

Bir diğer dayanak noktası da kararın altında imzası bulunan bakanlardan birinin kararın Ankara’da alındığı tarihte İstanbul’da olması. Davacı, Danıştay’a bununla ilgili de belge sunduklarını söylüyor.

Kararın sahte olduğunu savunanlar, bunun Resmi Gazete’de yayınlanmamış olmasını da öne sürüyor. Kararla ilgili bir diğer iddia da numarasını kapsıyor. Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin kararın numarası 1589. Ancak bundan ikinci önce yayımlanan bir önceki kararnamenin numarası ise 1606.

Bakanlar Kurulu kararının sahte olduğuna dair iddiaları ortaya atan isimlerden birisi de Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu.

DHA‘ya konuşan Halaçoğlu, “Burada kullanılan imza gerçek değil. Bir el Ayasofya’yı müze haline getirmiş ve Atatürk’e mal etmişler. O tarih için Atatürk ismi geçince kimse itiraz edemez diye düşünmüşler. Böyle bir sahtekarlık var işin içinde” dedi.

Tarihçi Murat Bardakçı da kararla ilgili belgede “tuhaflıklar” olduğunu ancak yine de o dönem böyle bir kararın Atatürk’ün bilgisi dışında alınmasının mümkün olmadığını belirtti.

Eylül 2018’de HaberTürk’te yazdığı makalede bu konuyu inceleyen Bardakçı, bakanların imzasının üstünde yer alan “K. Atatürk” imzasında “apaçık bir tuhaflık olduğunu” ifade etti.

Ancak Bardakçı, “Atatürk’ün cumhurbaşkanlığının son senelerindeki Bakanlar Kurulu Kararnameleri’nden bazılarını bizzat imzalamadığı, imza yerine kaşesinin basıldığı bilinmekte ve kullanılan kaşeler Ankara’da muhafaza edilmektedir ama Ayasofya Kararnamesi’nin altındaki imzanın kaşesi, yani fizikî şekildeki mührü de elde değildir; üstelik söylediğim gibi bu imzaya yahut kaşeye başka bir evrakta da rastlayamazsınız” diyor.

Bir başka tarihçi Sinan Meydan ise Ayasofya kararnamesinde yer alan imzanın yine aynı yıl içerisinde yayımlanmış beş ayrı kararnamede daha görüldüğünü ifade ediyor.

Meydan, 22 Haziran’da Sözcü‘ye yazdığı makalede, Ayasofya kararnamesinin yayımlandığı gün, Mustafa Kemal’in Atatürk soyadını aldığı ve bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasını beklemeden yeni soyadıyla ilk imzaladığı kararnamelerden biri olduğunu belirtti.

Meydan, “Ayasofya Kararnamesi’nde görülen ‘K. Atatürk’ imzasının klasik ‘K. Atatürk’ imzasından farklı olmasının nedeni, bu imzanın, daha sonra göreceğimiz klasik ‘K.Atatürk’ imzasının ilk şekli, ham hali olmasıdır. Atatürk birkaç gün bu imzayı kullanmış, daha sonra o bildiğimiz klasik ‘K. Atatürk’ imzasını kullanmaya başlamıştır. Cumhuriyet Arşivi’ndeki bazı belgeler, Atatürk’ün 24 Kasım 1934 ile 27 Kasım 1934 tarihleri arasında bazı kararnameleri, Ayasofya Kararnamesi’nde gördüğümüz o ‘K. Atatürk’ imzasıyla imzaladığını kanıtlıyor” dedi.

DANIŞTAY’IN KARARI NEDEN ÖNEMLİ?

Danıştay’ın imzanın sahte olup olmadığı, dolayısıyla da kararnamenin geçerli olup olmayacağına ilişkin kararının, Ayasofya’nın Müslümanlar için ibadete açılması konusunda önemli rol oynaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi konusunda Danıştay kararını işaret etti.

Haziran başında TRT’nin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay’ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır” dedi.

Basında çıkan haberlerde, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da, Danıştay kararının ardından “Ayasofya’da inşallah namazımızı kılarız” dediği yer aldı.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli de karar ne olursa olsun Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini söyledi.

Bahçeli, “2 Temmuz 2020’de Danıştay 10.Dairesi’nin açıklayacağı karar ne olursa olsun, aziz milletimiz Ayasofya’yı kutlu fethimizin simgesi, minber ve mihrabından, duvarlarından çınlayan tekbir seslerine kadar tertemiz alınların secdeye geleceği bir cami olarak görmektedir. Ayasofya Camisi’nin tasarruf hakkı sadece Türkiye’ye aittir… Ayasofya Camisi Müslüman gönüllerle buluşmalı, kapısı ibadete mutlaka açılmalıdır. Kimin ne söylediğinin bir önemi yoktur” dedi.

ÖNCEKİ YARGI SÜREÇLERİNDE NELER YAŞANDI?

Bu dava, Ayasofya hakkında başlatılmış tek yargı süreci değil. Daha önce de benzer girişimler olmuş ancak yargıdan Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda olumlu bir sonuç çıkmamıştı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya konusunda ilk davayı 2005 yılında açtı. Bu davada da yine 1934 tarihli kararnamenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi ancak Danıştay 10’uncu Dairesi bu istemi reddetti.

2008 yılında yapılan bir başka girişim de yine aynı daire tarafından Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Daire’nin bu kararını onamıştı.

Dernek, 2016’da tekrar Danıştay’a dava açmıştı. Dernek ayrıca, bu dönemde Anayasa Mahkemesi’ne “din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği” gerekçesiyle bireysel başvuru da yaptı.

2018 yılında Anayasa Mahkemesi ise Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması talebini reddederek, başvuruyu “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

ShareTweet
Previous Post

63 yaşındaki hasta tutuklu Fatma Yurt: “Yaşamımdan ciddi endişeliyim”

Next Post

MİT haberinden sonra gazeteci Murat Ağırel’in telefonunu Turkcell üzerinden nasıl sabote ettiler?

İLGİLİHABERLER

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı
GÜNDEM

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

May 14, 2025
5k
Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş
GÜNDEM

Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

May 14, 2025
5.1k
Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek
GÜNDEM

Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek

May 14, 2025
5k
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Umut hakkı söz konusu değil
GÜNDEM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Umut hakkı söz konusu değil

May 14, 2025
5k
Türkiye’de aileler küçülüyor
GÜNDEM

Türkiye’de aileler küçülüyor

May 14, 2025
5k
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz: “PKK’ya yardım” da yok, artık örgüt de yok
GÜNDEM

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğuna itiraz: “PKK’ya yardım” da yok, artık örgüt de yok

May 14, 2025
5k
Daha Fazla Haber
Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

Türkiye Kupası’nda şampiyon Galatasaray

May 14, 2025
5k
Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız protestosu: Altı kişi tutuklandı

May 14, 2025
5k
Destek, TRT’ye pahalıya patladı

Destek, TRT’ye pahalıya patladı

May 14, 2025
5k
AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

AİHM istedi, PKK’lı isim beraat etti

May 14, 2025
5k
Almanya’dan kritik Narin raporu

Almanya’dan kritik Narin raporu

May 14, 2025
5k
1 paylaşıma 10 yıl hapis

1 paylaşıma 10 yıl hapis

May 14, 2025
5k
Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Akdeniz’de büyük bir deprem olursa bu sürpriz olmaz

May 14, 2025
5k
Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

Hasan Ekici Gelecek’ten istifa edip AKP’ye katıldı

May 14, 2025
5k
Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

Cemil Önal cinayetinde tetikçi yalnız değilmiş

May 14, 2025
5.1k
Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek

Erdoğan: Kayyum yeniden istisna haline gelecek

May 14, 2025
5k
Ankara’da sahte içkiden ölenlerin sayısı 109’a yükseldi

Ankara’da sahte içkiden ölenlerin sayısı 109’a yükseldi

May 14, 2025
5k
Gelecek Partisi’nde istifa: AKP’ye mi geçecek?

Gelecek Partisi’nde istifa: AKP’ye mi geçecek?

May 14, 2025
5k
Acılı anne: Hatalar silsilesi oğlumu öldürdü

Acılı anne: Hatalar silsilesi oğlumu öldürdü

May 14, 2025
5.1k
Meteoroloji’den çok sayıda il için uyarı

Meteoroloji’den çok sayıda il için uyarı

May 14, 2025
5k
Eski eşini arabayla ezmeye çalışan adam tutuklandı

Eski eşini arabayla ezmeye çalışan adam tutuklandı

May 14, 2025
5k
Aktifhaber

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

MENU

  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM

© 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.