İngiltere’ye ailesiyle birlikte tatilden dönerken Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda 31 Ağustos 2024 tarihinde gözaltına alınan Ahmed El-Duş’un yaşadıkları, insan hakları savunucularını harekete geçirdi.
Hamile eşi Amaher Nur’un gözleri önünde güvenlik güçleri tarafından kenara çekilerek tutuklanan El-Duş, aylar süren sessizliğin ardından hakkındaki suçlamaları öğrenebildi.
SUÇLAMA BEŞ AY SONRA GELDİ
El-Duş’a yöneltilen suçlamalar, gözaltına alındıktan beş ay sonra bildirildi. Suçlamalar arasında, sosyal medya platformu X’te yalnızca 37 takipçisiyle “asılsız ve zararlı içerikler paylaşmak” ve “ulusal güvenliği tehdit eden bir şahısla ilişki kurmak” yer aldı.
Ailesinin aktardığına göre, bu iddialar El-Duş’un 2018 yılında Sudan’la ilgili yaptığı ve sonrasında sildiği bir paylaşıma ve Suudi yönetimine eleştirel yaklaşan bir muhalifin oğluyla tanışıklığına dayanıyor. Ancak İngiltere basınında çıkan haberlere göre El-Duş’un bu kişiyle siyasi ya da kişisel bir bağı bulunmuyor.
AVUKAT DAHİ BİLGİ ALAMIYOR
The Mirror gazetesinin haberine göre, El-Duş’a 12 Mayıs 2025’te görülen mahkeme duruşmasının ardından 10 yıl hapis cezası verildi. Karar, eşi Amaher Nur’a iletildi. Ancak El-Duş’un avukatı, müvekkilinin tam olarak neyle suçlandığını hâlâ açıklayamıyor.
ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI KURULUŞLARI DEVREDE
Amnesty International İngiltere Direktörü Sacha Deshmukh, verilen karara sert tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“Bu kararı şiddetle kınıyoruz. Suudi yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Eğer Ahmed El-Duş yalnızca barışçıl yollarla insan haklarını kullandığı için tutuklandıysa, derhal ve koşulsuz şekilde serbest bırakılmalı ve bir an önce İngiltere’deki ailesine kavuşmasına izin verilmelidir.”
Deshmukh ayrıca, Suudi makamlarının adil yargılanma hakkına saygı göstermesi, dava belgelerini El-Duş’la paylaşması ve kendisine avukatı ile ailesiyle düzenli erişim sağlanması gerektiğini vurguladı. İngiliz hükümetine ise, “Bir vatandaşının keyfi biçimde alıkonmasına sessiz kalmaması ve derhal harekete geçmesi” çağrısında bulundu.
İLETİŞİM KISITLI, HUKUK SÜRECİ TARTIŞMALI
Amnesty International’a göre El-Duş’un sorgusu avukatı olmadan gerçekleştirildi. Bu durum, adil yargılanma ilkesine aykırı pek çok uygulamadan sadece biri. Tutuklanmasının ardından geçen iki ay boyunca ailesiyle hiçbir şekilde temas kurmasına izin verilmedi; sağlık durumu ve neden gözaltına alındığına dair bilgi paylaşılmadı.
Son dönemde yalnızca haftada bir kez telefonla görüşmesine izin verilen El-Duş’un maruz kaldığı muamele, uluslararası kamuoyunun gündeminde.