İktidar ortağı MHP, idam cezasını tekrar gündeme getirdi. TBMM Başkanı Metin Şentop destek verdi ve hangi suçlar için idam cezası getirilebileceğini açıkladı. Tartışmayı son yıllarda artan kadına yönelik şiddet olayları tetikledi.
Bold Medya’dan Cevheri Güven’in haberine göre Türkiye’de kadına yönelik şiddetteki artış medyanın ana konularından birisi. Boşandıkları için eski kocaları tarafından ya da tartıştıkları erkek arkadaşları tarafından öldürülen kadınlarla ilgili hemen her gün başka bir cinayet kamuoyuna yansıyor. Aleyna Çakır isimli üniversite öğrencisi genç kadının şüpheli ölümünü araştıran reality show programı sonrası tartışma iyice alevlendi.Müge Anlı’nın sunduğu reality show, Türkiye’de en çok reyting alan programlardan. Müge Anlı, üniversite öğrencisi Aleyna Çakır’ın ölümünü aydınlatacağına dair verdiği sözden birkaç program sonra vazgeçmek zorunda kaldı. Aleyna Çakır’la ilgili yayınlar aniden durduruldu. İddialara göre iktidarın müdahalesiyle yayınlar durduruldu.
Konu sosyal medya üzerinden tartışılan bir numaralı gündem haline geldi. Kadına yönelik şiddetteki artışa yönelik tepkiler üzerine iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli idam cezasını gündeme getirdi.
Ülkede yaşanan şiddet, taciz ve cinsel saldırı olaylarına değinen Bahçeli, “Karşımızdaki tablo alarm verici niteliktedir. İnsanın kanını donduran, vicdanları kanatan, sabır ve tahammül ölçülerini berhava eden en ağır suçlara her gün şahit olunmaktadır. İdam cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması, iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir” açıklamasında bulundu.
BAHÇELİ ORTALADI ŞENTOP VURDU
Bahçeli’nin idam gündemine destek AKP Milletvekili ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan geldi. Şentop hangi suçlara idam cezasının getirilebileceğiyle ilgili çerçeveyi netleştirdi:
“Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim. Bunlardan bir tanesi eski tabirle teamülden, tasarlayarak adam öldürme, vahşice insan öldürme suçları bir de küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla sınırlı olmak kaydıyla idam cezasının olması gerektiğini düşünenlerden birisiyim. Bu konuda cezanın gelebilmesi için bir Türkiye içerisinde anayasa değişikliğine ihtiyaç var, bir de Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde ek protokoller var bunlarla ilgili de değerlendirilme yapılması gerekir, bu konuda takdir parlamentomuzun, görüşülüp, tartışılması gereken bir konu.”
Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada geliyor. OECD’nin 2019 Tek Bakışta Toplum 2019 araştırmasına göre, örgütün 36 üyesi arasında ömürlerinde en az bir kez eşinden fiziksel veya duygusal şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 38 ile Türkiye.
Kaynak: BOLD