Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor,” sözleri tartışmaları da beraberinde getirdi.
TR724’tenn İlker Doğan’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor,” sözleri tartışmaları da beraberinde getirdi.Yeni göreve başlayan sözleşmeli bir öğretmen yaklaşık 4 bin 500 TL maaş alıyor. Biraz daha kıdemli olanların maaşı 6 bin lirayı buluyor. Türk İş’in Temmuz 2020 araştırmasına göre Türkiye’de yoksulluk sınırı 7 bin 839 TL. Yani resmi kurumlardaki öğretmenlerin tamamı ‘yoksulluk sınırının altında’ maaşla çalışıyor.
Öte yandan Bakan Ziya Selçuk’un açıklaması, milletin sırtındaki yükleri getirdi akıllara.
Cumhurbaşkanlığının hangarında duran ve değeri milyar dolarlarla açıklanan 13 uçak nasıl bir katma değer üretiyor? Bu uçakların yıllık maliyeti bile 40 milyon doların üzerinde. Müşteri garantili hastanelere, köprülere, yollara bu yıl için ayrılan para ise 20 milyar TL’ye yakın. Erdoğan’ın 1.100 küsur odalı sarayının yıllık masrafı ise 2 milyar TL civarında.
Sadece Ahlat’taki yeni sarayı için 135 milyon TL harcandı. İktidarın yayın organı haline gelen TRT’nin her yıl elektrik faturalarıyla milletin cebinden çektiği para 2,5 milyar TL civarında. Yaklaşık 550 bin öğretmenin maaşını cebimizden alıyor TRT!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, öğretmen maaşlarıyla ilgili açıklaması büyük tepki çekti. Zira Selçuk’a göre öğretmen maaşları ‘yük’! Halbuki bugün göreve yeni başlayan sözleşmeli bir öğretmenin aldığı maaş 4 bin 300 lira civarı. Daha kıdemli olan öğretmenler ise 5 bin, 5 bin 500 lira maaş alıyor. 6 bin lira maaş alanların sayısı birkaç yüzü bile bulmaz.
Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 946 bin 114 öğretmen görev yapıyor. Ve söz konusu öğretmenlerin tamamı Türk İş’in araştırmasına göre 7 bin 839 lira olan yoksulluk sınırının altında gelire sahip. Bakan’ın açıklaması, milletin sırtında yük olan projeleri getirdi akılları.
GARANTİ’YE AYRILAN PARA YILLIK 19 MİLYAR TL!
Kamu-Özel İşbirliği ve Yap-İşlet-Devret projeleri ile Türkiye’nin gelecek 20 yılı ipotek altına alındı. En son geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı’nın kiraladığı iki ambulans uçak için günlük 2 saat ‘Uçuş garantisi’ verildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu uçaklar uçmasa da ‘uçmuş gibi’ para ödeniyor. Sadece o mu? Havaalanları, ‘müşteri garantili’ hastaneler, otoyollar, köprüler… 2020 bütçesinden 10,5 milyar TL’si şehir hastanelerine, 8,3 milyar TL’si köprü ve otoyol işletmecisi firmalar için olmak üzere Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine 18,9 milyar TL kaynak ayrılmıştı. Ancak dolar arttıkça ‘garanti’ ödeme miktarı da artıyor. 2020 için söz konusu rakamın 25 milyar TL’ye yaklaşması bekleniyor.
BEŞTEPE’NİN YILLIK MASRAFI 2 MİLYAR TL’YE YAKIN!
Erdoğan’ın 1.100 küsur odalı başkanlık sarayının 2018 yılı giderleri geçtiğimiz yıl Eylül ayında Sayıştay tarafından açıklandı. Başlangıç ödeneği 845 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı, yıl içinde 1 milyar 648 milyon 678 bin lira bütçe kullandı, aylık harcamasının 137 milyon, günlük 4.5 milyon lirayı aştığı ortaya çıkmıştı. 1,6 milyar TL, yaklaşık 400 bin öğretmenin bir aylık maaşına denk geliyor.
Saray’ın bütçesinde, hediye amaçlı taşınırlar için yaklaşık 2 milyon lira ayrılırken, 2018’de hediyeler için 739 bin lira harcandı. Emine Erdoğan’ın sadece mutfağındaki altın varaklı musluk bataryasının 9 bin 600 lira olduğu geçtiğimiz günlerde medyaya yansımıştı. Yalanlanmadı!
SARAYLARA PARA YETMİYOR
Cumhurbaşkanlığı 2020 yılı yatırım programına göre, sadece bu yıl Cumhurbaşkanlığı saraylarının yapım ve onarımı ile araç alımlarına 610 milyon lira yatırım harcaması yapılacak. Söz konusu rakam yaklaşık 150 bin öğretmenin bir aylık maaşına denk geliyor. Ahlat Cumhurbaşkanlığı Sarayı, geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Başlangıçta maliyeti 30 milyon TL olarak belirlenen saray, 125 milyon TL’ye mal oldu.
UÇAKLARIN YILLIK MALİYETİ 300 MİLYON TL
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek uçak filosuna yenilerini ekledi. Bugün Cumhurbaşkanlığı’nın uçak filosunda kimilerine göre değerleri milyar dolarları aşan 13, kimilerine göre 16 uçak bulunuyor. Kesin rakam yok, zira sır gibi saklanıyor. İddiaya göre söz konusu filonun yıllık maliyeti 40 milyon dolardan fazla. Saray’ın makam arabası sayısı ise 2017 rakamlarına göre 268!
ERDOĞAN’IN BİR KONVOYUNUN HAREKETİ 41 BİN LİRA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın başındaki Elazığ depreminin ardından bu kente gitti. Korumalarıyla birlikte… BirGün’den Ozan Gündoğdu Erdoğan’ın konvoyunun maliyetini tek tek hesapladı. Yurttaşların cep telefonlarıyla çektiği görüntülerde Erdoğan ve ekibinin toplam 27 kara taşıtı ve 1 helikopterle seyahat ettiği görülüyordu. Kara taşıtlarının 6’sını GMC jipler, 2’sini Volkswagen minibüsler, 19’unu ise Mercedes otomobiller oluşturdu. Taşıt filosunu bir adet VIP helikopter havadan takip etmişti.
Fakat Erdoğan Elazığ’a Cumhurbaşkanlığı özel uçağıyla geldi. 27 araçlık dev filo Erdoğan’ı havalimanından alıp kent merkezine götürmek için Ankara’dan Elazığ’a 757 kilometre yol kat etti. Toplam maliyeti 41 bin lira olarak hesapladı!
ÖĞRETMENLERİN TRT KADAR KIYMETİ YOK MU?
İktidarın yayın organı haline gelen TRT en son faaliyet raporunu 2016’da yayınladı. Son üç yılın faaliyet raporları yayınlanmıyor. Bandrol ve elektrik faturalarından 2015, 2016, 2017 ve 2018’de toplam 8 milyar liraya yakın gelir elde eden TRT’nin geçtiğimiz yıl milletin cebinden ne kadar çektiği bilinmiyor! Ancak hiçbir şey yapmadan her yıl kasasında yaklaşık 2,5 milyar lira bulan TRT, buna rağmen zarar etmeyi başarıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda yayınladığı Kamu İşletmeleri Raporu’nda yer alan bilgilere göre, TRT’nin 2018 yılındaki zararı 92 milyon lira! TRT’nin her yıl milletin cebinden aldığı 2,5 milyar TL yaklaşık 550 bin öğretmenin maaşına denk geliyor!
MİLLETVEKİLLERİNİN MALİYETİ 176 MİLYON TL!
Bir milletvekilinin maaşı 24 bin 471 TL. Peki milletvekilleri ne iş yapıyor? 15 Temmuz sonrası Meclis bypass edildi. Türkiye ‘tek adam’ tarafından KHK’larla yönetiliyor. Muhalefetin bugüne kadar ‘engel’ olabildiği tek bir ‘yasa’ bile yok! Hiçbir fonksiyonu olmayan milletvekillerine bir yıl boyunca 176 milyon TL’ye yakın maaş ödenecek. Yaklaşık 50 bin öğretmenin maaşına denk geliyor…