Seçim sürecinde başlayan döviz krizi, 24 Haziran sonrası ABD’den gelen yaptırımlarla önü alınamaz bir noktaya geldi.
Yabancı yatırımcının ülkeden çıkışını yerli şirketlerin iflas ya da konkordato ilanları izliyor. Doğalgaz ve elektriğe gelen üst üste zamlara yüzde 25 oranında enflasyon da eklenince karanlık kış günlerinin kapıda olduğu yorumları yapılıyor. Para Analiz’den Atilla Yeşilada, Türkiye’nin artık bir stagflasyona girdiğini söylüyor. “En iyi ihtimalle en az 1 yıl fakirleşmeye hazır olunması gerektiğini” kaydeden ekonomist, “Rakam ve grafiklerle ekonominin yüksek enflasyon-durgunluk girdabına sürüklendiğini ispat ettim. Bu girdaptan çıkmanın ne kadar zaman alacağını da kestirdim” diyor.
Hazine Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerilime de neden olan ABD’li danışmanlık şirketi McKinsey ile anlaşmanın iptalini bir “cambaza bak vakası” olduğunu söyleyen Yeşilada, “Bitti, gitti” diyor.
YouTube kanalında son durum analizi yapan Yeşilada, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum için “kriz” kelimesini kullanmadığının altını çiziyor.
Daha önce Brunson’ın serbest bırakılması sonrasında doların 5,50 liraya kadar düşeceğini öngören ekonomist, ABD’yle barışılması durumunda bunun geçerli olacağını savunuyor. Ancak 12 Ekim’deki davada tahliye kararı çıkmaması durumunda doların 7 liraya kadar çıkacağını söylüyor.
Üzüldüğüm bir nokta olduğundan bahseden Yeşilada, “İzleyenlere ‘sefalet geliyor, belki de işinizi kaybedeceksiniz’ diyorum, dinleyen kafa dolar düşünüyor. Ekonomik cehalet kötü yönetimleri iktidarda tutan en önemli silah” ifadesini kullanıyor.
Enflasyondaki yükseliş trendinin devam edeceğini kaydeden Yeşilada, bankaların artık kredi vermediğini, aksine geri çağırdığını belirtiyor.
Yeşilada’nın bir başka dikkat çeken öngörüsü ise bu durumdan nasıl çıkılacağına dair. Berat Albayrak’ın ekonomi modelini beğendiğini dile getiren ekonomist, “Eğer Albayrak’ın çizgisinde devam edilirse bu sorunu 1 yılda atlatırız. Şayet Erdoğan dinlenirse bu iş uzar gider” diyor.