AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz,” açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Zira pandemi sürecinde daralan esnafa bugüne kadar karşılıksız tek kuruş destek verilmedi. İflasın eşiğine gelen esnaf tabelalarını parçalamaya başladı. Devletten alacağı 160 milyar liraya dayanan çiftçi, borç batağında. Kredisini ödeyemeyen çiftçinin traktörü, pulluğu, tarım aletleri ve inekleri haczediliyor.
TR724’ten Yusuf Dereli’nin haberine göre Hastanelerin yaklaşık 3 yıldır doğru dürüst ödeme yapmadığı medikal ve tıbbi cihaz sektörü ‘entübe’ olmuş durumda. Sadece 3 yılda yüzlerce firma battı, binlercesi ise iflasın eşiğinde. 16 aydır tek kuruş ödeme alamayan firmalar var. Sektörün devletten alacağı 19 milyar TL’yi aşmış durumda. Devlet borcunu ödeyeceğine, tedarikçilerden ‘yüzde 25-30’ oranında feragat bekliyor!
HER GÜN BİR ÇOCUK ÖLÜYOR!
Bebekleri SMA hastası olan aileler günlerdir Sağlık Bakanlığı önünde tedavi için feryat ediyor. Ancak devlet, 2,5 milyon dolarlık tedaviyi karşılamıyor. Her gün bir bebek tedavisi yapılamadığı için toprağa veriliyor. ‘Ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye’ çalışan rejim, 100 civarındaki çocuğun tedavisi için 250 milyon dolar bütçe ayıramıyor!
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Covid-19’la Mücadele Özel Oturumuna gönderdiği videolu mesajla katıldı. Erdoğan’ın videolu mesajında kullandığı bir ifade dikkat çekiciydi. Şöyle dedi Erdoğan: “Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği vermeye çalışıyoruz.”
PARA VARSA NEDEN İBAN VERDİNİZ?
Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre Türkiye, ‘ekonomik sıkıntı çeken ülkelere destek verecek kadar’ güçlü. Ancak aynı Erdoğan, 30 Mart’ta salgınla mücadele kapsamında yardım kampanyası başlatmış ve millete ‘iban’ vermişti. Madem Türkiye’nin başka ülkelere yardım yapacak kadar parası vardı, o halde milletten neden para toplandı sorusu cevapsız.
ESNAF ÇILDIRMAK ÜZERE, TABELALAR PARÇALANIYOR
Sorun sadece ‘iban’ verilmesi değil. Pandeminin en fazla vurduğu kesim esnaflar. İlk dalgada esnafa ve çiftçiye doğrudan karşılıksız destek vermek yerine ‘kredi’ dağıtıldı. Esnaf daha da borçlandırıldı. İkinci dalga kısıtlamaları zaten borç batağında olan esnafı perişan etti. Kepenk kapattırılan esnaf iflasın eşiğine geldi. Önceki gece Ataşehir’de bir esnaf, dükkanının tabelalarını parçaladı: “70 personelim vardı, hepsi aç. Madem bizi kapattınız, ekmek verin bize!”
TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ÇİFTÇİ PERİŞAN ETTİ
Çiftçiler borç batağında. AKP iktidara geldiği 2002’de çiftçinin 1 milyar TL borcu vardı. Bugün bu rakam 130 milyara çıktı. Borcunu ödeyemeyen esnafın traktörüne, pulluğuna hatta hayvanlarına haciz geliyor. Çiftçiler dün Tarım Kredi Kooperatifi önündeydi. Bir çiftçi, kameralara şunları söylüyor: “500 bin lira civarında borcum vardı. İki yılda 1,5 trilyon olmuş! Traktör, araba, pulluk… Hepsinin üzerinde ‘haciz’ kararı var. Sakladım hepsini.”
Bir başka çiftçi ise, “Geçtiğimiz yıl 230 bin lira kredi çektim. Bir yılda 380 bin lira olmuş. Bir yılda 130 bin lira faiz olur mu?” diyor. Tarım Kredi Kooperatifi, borcunun yüzde 10’unu peşin ödeyenlerin haczini kaldıracak. Ödemezse haciz işlemleri devam edecek.
DEVLET ÇİFTÇİYE BORCUNU ÖDEMİYOR
Çiftçinin toplam borcu 130 milyar TL. Peki, çiftçinin devletten alacağı ne kadar? 160 milyar lira! iktidar 2006 yılında çıkarılan kanuna göre GSYİH’nın en az yüzde 1’ini tarıma destek için ayırmak zorunda. Ancak bu oran hiç bir zaman tutturulamadı. Resmi verilere göre 2006-2019 yılları için çiftçiye ödenmesi gereken toplam para 263,3 milyar TL. 2020 yılı hariç çiftçinin devletten alacağı en az 122,2 milyar lira. 2020’yi de dahil ettiğinizde neredeyse 160 milyar TL’ye ulaşıyorsunuz… Madem ‘başka ülkelere destek verecek kadar para’ var; o halde çiftçinin yasal alacağı neden ödenmiyor?