Ankara’da Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları ileri sürülen 777 kişi, eyleme katılan siyasi partiler ve kurumlar hakkında 12 yıl sonra Ankara başsavcılığı tarafından açılan ek soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Gezi eylemleri 27 Mayıs’ta 2013’te İstanbul’da başlamış, peşi sıra Ankara’da destek için eylemler düzenlenmişti.
Ankara başsavcılığıysa 31 Mayıs’ta Ankara’da başlayan eylemlere katıldığı ileri sürülen 777 kişi, siyasi partiler ve kurumlar hakkında 12 yıl sonra yeniden soruşturma başlatmıştı.
Soruşturmaya gerekçe olarak ‘kitlesel boyut kazanan eylemler sonucunda çok sayıda kanuna aykırı gösteri düzenlendiği, bu gösterilerde göstericilerin uyguladıkları şiddet nedeniyle çok sayıda kamu görevlisi ve sivil şahsın yaralandığı, gösterilere katılanların çok sayıda iş yerleri ve araçlara zarar verdikleri, yollarda barikatlar kurarak ulaşımı engelledikleri, kamu düzenini ihlal ettikleri gibi kamu güvenliğine de önemli ölçüde zarar verdiklerinin tespit edilmesi’ gösterildi.
Anka’dan Esra Tokat’ın aktardığına göre başsavcılık, 742 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Diğer 35 kişinin davasıysa 23’ünün daha önce yargılanması, üç kişinin eyleme katılıp katılamadıklarının tespit edilememesi, bir kişi hakkında mağdurun şikayetçi olmaması ve sekiz kişinin de hayatını kaybetmesi gerekçeleriyle düştü.
Soruşturmada eyleme katılan kişilere yöneltilen suçlamalardan bazıları şunlar:
- ‘Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’
- ‘Taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma’
- ‘Kamu malına zarar verme’
- ‘Toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma’
- ‘Kasten yangın çıkarma’
- ‘Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma’
- ‘Cumhurbaşkanına hakaret’
- ‘İşyeri dokunulmazlığını ihlal etme’
- ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’