Bilim insanlarına göre ilk olarak 7 Ağustos’ta NASA’nın Asteroid Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi’nin (ATLAS) tespit ettiği küçük bir asteroit, Dünya’nın çekim gücüne yakalanacak ve geçici bir süre için ‘mini Ay’ haline gelecek.
Bilim insanlarının 2024 PT5 adını verdiği asteroit, Dünya’nınkine benzer bir yörünge izleyen kayaların bulunduğu ‘Arjuna Asteroit Kuşağı’ndan geliyor ve zaman zaman bu asteroitlerden bazıları gezegenimize 4,5 milyon km kadar ‘yaklaşıyor.’
Çalışmaya katılan araştırmacılara göre eğer böyle bir asteroit saatte 3 bin 540 kilometre gibi nispeten ‘yavaş’ bir hızla hareket ediyorsa Dünya’nın çekim alanı onu geçici olarak hapsedebilecek kadar güçlü bir etki yaratabiliyor.
İşte bu hafta sonundan itibaren tam olarak bunun gerçekleşeceği düşünülüyor.
Bu ilginç uzay ziyaretçisi, Dünya’nın yerçekiminden kurtulup boşluğa dönmeden önce 29 Eylül’den itibaren birkaç ay daha yörüngede olacak.
Ancak ne yazık ki yaklaşık 3 bin 474 km çapındaki Ay’la kıyaslandığında hayli küçük ve sönük. Bu nedenle profesyonel bir teleskopunuz olmadığı sürece görmeniz mümkün değil.
Bu küçük sürpriz Ay bir ilk değil. 2022 NX1 asteroiti 1981’de ve 2022’de mini uyduya dönüşmüştü. Bilim insanları 2024 PT5’in 2055 yılında yeniden Dünya yörüngesine döneceğini öngörüyor.