“İnternette eşitlik bozuluyor artık zengin olan interneti daha çok, fakir olan daha az kullanacak”
ABD’de telekomünikasyon ve yayın hizmetleri konularında en üst düzenleme kurulu olan Federal Komünikasyon Kurulu’nun (FCC) ‘ağ tarafsızlığı’nı kaldırması üzerinden tartışmalar hâlâ sürüyor.
Selef başkan Barack Obama döneminde, internet servis sağlayıcılara (ISP) getirilen, internet siteleri ve uygulamalarını yavaşlatma, bloklama veya kayırma yasağı kaldırılırken, internet için “kara gün” olarak niteleniyor tarihi karar.
Bugünlerde ABD’de Burger King’in reklamı bu konuya dikkat çekiyor bir ironi ile. Bir sosyal deney ile açıklanıyor durum. Reklamda bir hamburgere 26 dolar ödeyenler hemen alırken, 5 dolar ödemek isteyen müşteriler 15-20 dakika kadar beklemek zorunda kalıyor ve isyan ediyorlar. Ancak sonunda işin ağ tarafsızlığının kaldırılması için bir mesaj olduğu anlaşılıyor.
Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil de, “ABD’de Trump yönetimin getirdiği (kötü) yeniliklerden birisi olan “Ağ Tarafsızlığı (Net Neutrality) regülasyona (ya da hukuka) ait olduğu için vatandaşların anlamasının zor olduğu bir konu. Bu konu ilerlediği ve dönülemez noktaya geldiği zaman ise büyük sorun çıkacak” diyor ve ekliyor:
“O nedenle şimdiden farkında olmak lazım. Bu bizim internet kullanımımızı ve hayatımızı derinden etkileyecek, hukuki altyapıya dair bir konu.”
Basitçe; “İnternette eşitlik bozuluyor artık zengin olan interneti daha çok, fakir olan daha az kullanacak” diye tanımlanabileceğini söylüyor Nebil.
Peki, bu ABD’deki olay Türkiye’yi ilgilendiriyor mu?
Bütün dünyayı etkileyeceğini belirtiyor Nebil, “Bugün zengini ya da fakiri Facebook’a, YouTube’e, Twitter’a aynı şartlarda giriyor ama yarın giremeyecek” diye de ekliyor.
Burger King’in son reklamı neler olacağını bir özet gibi geçiyor bir anlamda.