Üç ay öncesine kadar adını çok az kişinin bildiği bir isimdi Ekrem İmamoğlu. Bugün Türkiye’nin ve dünyanın konuştuğu bir siyasi figür olarak öne çıkan İmamoğlu’nun hayatına yakından baktık.
Türkiye’nin ve dünyanın konuştuğu bir isim olmayı başaran İmamoğlu’nun hayatına baktığımızda şu önemli durakları görüyoruz.
BABASI ANAP’IN KURUCULARINDAN
İmamoğlu, 1970 Trabzon doğumlu.
Trabzon Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitede İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldı.
1992 yılında ailesinin inşaat şirketlerinde çalıştı. Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Uzun yıllar müteahhitlik yapan İmamoğlu, Akçaabat köftecisi dükkanı da açtı.
İmamoğlu, muhafazakar/sağ kökenli bir aileden geliyor. Babası, Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi’nin (ANAP) Trabzon il kurucularından olan İmamoğlu’nun siyasetle tanışması da ANAP’ta oldu.
10 YIL ÖNCE CHP’DEN SİYASETE ATILDI
Üniversite yıllarında “sosyal demokrat değerleri” benimseyen İmamoğlu, 2008’de aktif siyaset yapma kararı aldığında adres olarak CHP’yi seçti. 2009 seçimlerinde de bu partiden Beylikdüzü belediye başkan aday adayı oldu. Aday gösterilmese de birkaç ay sonra parti ilçe başkanlığına seçildi. 2014 yerel seçimlerinde partisinin adayı olarak girdiği seçimlerde, Beylikdüzü Belediyesi’ni AKP’den alarak başkan seçildi. (Bu seçimde Ekrem İmamoğlu, oyların yüzde 50,83’ünü aldı. CHP, 2009 Yerel Seçimleri’nde ilçede yüzde 44,59 oy almıştı.)
HAYALİ KALECİ OLMAKTI
Okul yıllarında amatör olarak futbol oynayan İmamoğlu, Trabzonspor’da yöneticilik de yaparken, Trabzonspor Basketbol Kulubü’nde kurucu ve başkan yardımcılığı görevi de üstlendi. İmamoğlu’nun hayali Şenol Güneş’in yerine Trabzonspor’da kaleci olmaktı. 28 yıldır Beylikdüzü’nde yaşayan İmamoğlu, ilçenin takımı Beylikdüzüspor’da da görev aldı. İmamoğlu, bordo mavili kulubün tesislerinin oluşumu ve yapımında da katkılarda bulundu.
KILIÇDAROĞLU, BABASINDAN İSTEDİ
Beylikdüzü’ndeki başarılı bir belediyecelik geçiren belediye başkanlığı, İmamoğlu’nu CHP’nin İstanbul adaylığına taşıdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Aralık’ta 2018’de İmamoğlu ve ailesini ziyaret ederek kahvaltıda buluştu. Kılıçdaroğlu’nun adaylık teklifi de esprili bir havada gerçekleşti ve baba Hasan İmamoğlu’na, “Oğlunuzu istemeye geldik” diyerek izin istedi. Kılıçdaroğlu’nun gelininin Trabzon’lu olmasına göndermede bulunan Hasan İmamoğlu, “Zaten Akçaabat’tan bir kız aldınız. Biz de oğlan veririz, olur” sözleriyle oğlunun adaylığına onay verince, iki taraf el sıkıştı. (Şu hatırlatmayı da yapmadan geçmeyelim. CHP, geçtiğimiz yıl istifa eden eski İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yerine aday olarak Ekrem İmamoğlu’nu göstermişti. İl Meclisi’nde yapılan oylamada AK Parti’nin adayı, eski Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, oyların çoğunluğunu alarak belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu.)
SEÇMENE KARŞI POZİTİF DİL
İmamoğlu yaklaşık 3 aylık İstanbul büyükşehir adaylığı döneminde, ötekileştirici bir dilden kaçınırken herkesi kucaklayan bir üslup geliştirdi. Sokak sokak gezmesi, kendisine oy vermeyeceğini söyleyen AKP seçmenine “canın sağolsun” diyerek teşekkür etmesiyle tanındı. AKP ve MHP sözcülerinin hedef haline getirdiği HDP seçmeni konusunda çekingen bir tavır sergilememesi de Kürt oylarının kendisine yönelmesini sağladı. Televizyona çıktığında -TV net’de Turgay Güler’in bütün saldırganlığına rağmen- sakinliği, konuya hakimiyeliyle dikkatleri çekti.
ERDOĞAN’I ZİYARETİ TARTIŞILDI
İmamoğlu’nun adaylığının partisi tarafından ilan edilmesinden sonra aldığı ilk karar, daha önce İstanbul’da belediye başkanlığı yapan isimleri ziyaret etmek oldu. Bu kapsamda, “metal yorgunluğu” gerekçesiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda yaklaşık 1,5 yıl önce görevini bırakmak zorunda kalan İstanbul’un seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1989’da SHP’den belediye başkanı seçilen Nurettin Sözen ve ANAP’tan seçilen Bedrettin Dalan’ı ziyaret etti.İmamoğlu “önceki başkan ziyareti” kapsamına 1994’te Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı da aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu talebe yanıtı, “Kapım herkese açık ama bay Kemal’den izin alabilecek mi? Bay Kemal’den izin alırsa seve seve karşılarım” oldu ve kısa süre sonra da randevu verdi. CHP içinde kimi çevreler bu ziyareti eleştirse de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmenin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini belirtip “Ayrım yapmamak gerekiyor. Her partiden belediye başkanlığı yapanlar vardı, onların görüşlerini almaya gitti. Erdoğan’a da bu çerçevede gidildi” sözleriyle görüşmeyi onayladı.
MEVLİD’E KATILIP YASİN OKUDU
Muhafazakar bir aileden geldiğini her fırsatta dile getiren İmamoğlu’nun adaylığının ilan edilmesinden sonra yaptığı ilk iş, başörtülü annesiyle video görüntüsünü sosyal medyada paylaşarak, muhafazakar kesimlere “ben de sizin gibi bir aileden geliyorum” mesajı vermek oldu. İmamoğlu’nun Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik saldırıda yaşamını yitirenler için Eyüp Sultan’da düzenlenen mevlide katıldı. İmamoğlu’nun, burada yaşamını yitirenler için Kuran-ı Kerim’den Yasin suresini okuması dikkat çekici bulunmuştu.
“HAK YEMEM, HAKKIMI DA YEDİRMEM”
Ekrem İmamoğlu, sadece seçim sürecinde değil seçim gecesinde de yüksek bir perormans ortya koydu. Sürece iyi yönettiği birçok çevrece kabul gören İmamoğlu, saat saat medya kanalıyla halkı bilgilendirdi. Anadolu Ajansı’nın veri girişini durdurduğu saatlerde ” Hak yemedim, yemem, hakkımı da yedirmem”, “Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim” sözleri o uzun gecenin özeti gibiydi.
EVLİ VE 3 ÇOCUK BABASI
Evli ve 3 çocuk babası olan Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Atatürkçü Düşünce Derneği, Beylikdüzü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kızılay ve Gürpınarspor Kulübü olmak üzere birçok sivil toplum örgütüne üyedir.