Basına kapalı görüşmenin ardından genel başkanlar açıklama yaptı.
Erbakan görüşmede kadın cinayetleri, İsrail’in Filistin’e saldırıları ve ekonomi konularını ele aldıklarını belirtti.
Türkiye’den İsrail’e Filistin üzerinden ticaret yapıldığını savunan Erbakan, bu noktada mevcut iktidarın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirterek şöyle konuştu:
“İsrail’le ticaret dört misli, beş misli geçen yıllarda artırıldı. Arkasından İsrail’in NATO’da ofis açmasına onay verildi.
Şu anda da Azerbaycan petrolü, Bakü-Ceyhan boru hattı üzerinden halen daha bizim üzerimizden İsrail’e yakıt olarak petrol olarak ulaşmaya devam ediyor.
Kürecik radar üssünü sürekli gündeme getiriyoruz. Kürecik radar üssü asıl olarak İsrail’i İran füzelerine karşı korumak üzere kurulmuş bir üs. Bunun kapatılmasıyla ilgili herhangi bir girişim göremiyoruz.
Filistin üzerinden İsrail’e halen daha ticaretin devam ettiği artık şahitleriyle delilleriyle ortaya çıkmaya başladı. Daha önce de dile getirmiştik, Filistin gibi işgal altında savaşın içindeki bir ülkeyle olan ticaretimizin ihracatımızın bir sene gibi bir süre içinde 12-13 misli artması hayatın olağan akışına aykırı.
Bu ticareti yapan işadamlarının da dış basında yer alan ifadeleri ve çok ciddi iddialar bize Türkiye’den Filistin üzerinden İsrail’e sevkiyatın devam ettiğini gösteriyor.
Bu noktada mevcut iktidarı eleştiriyoruz ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini konuşmaktan, kınamaktan ve lanetlemekten öteye bir şey yapmadığını açıkça ifade ediyoruz. Bunları görüşmemizde ele aldık.”
‘Seçim ittifakının gündeme gelmesi söz konusu olabilir’
Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini söyleyen Davutoğlu, görüşmenin bu anlamda önemli olduğunu belirtti.
Davutoğlu, Türkiye’de ‘kutuplaşma’ ve ‘atomizasyon’ olmak üzere iki büyük tehlike gördüğünü anlatarak mümkünse aynı hassasiyetleri taşıyan, benzer düşünlere sahip partilerin bazılarının birleşmesi, değilse en azından Mecliste ‘güçlü bir üçüncü blok’ düşüncesinde olduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Böyle bir üçüncü, güçlü bir Meclis blokunun oluşması hem iktidarı terbiye edecektir ve yanlışlardan uzaklaştıracaktır hem de iktidardan kopmakta olan geniş kitlelere bir alternatif oluşturacaktır.
Biz, her türlü düşünceye açığız. Yeter ki ülkemiz bu dar boğazdan çıkacak yeni bir siyasi iklime kavuşsun.”
Bir basın mensubunun “Siz, Yeniden Refah Partisi çatısı altında bir birleşme olması gerektiğini ifade etmişsiniz. Bu görüşünüzü devam ettiriyor musunuz?” sorusunu Erbakan, şöyle yanıtladı:
- Herhangi bir partinin kapanıp diğer partiyle birleşmesinden ziyade bu aşamada biz, TBMM’de güçlü bir grup oluşturulması ve bu grup sayesinde Meclis’te daha etkin rol alınması konusunda bir görüşme yaptık.
- Belki arkasından seçime yakın dönemde bu grubu oluşturan partiler arasında bir seçim ittifakının gündeme gelmesi söz konusu olabilir ama onun için şu anda erken.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, partisinin grup toplantısındaki açıklamalara dair de Davutoğlu, “Ben çok olumlu değerlendiriyorum. Türkiye’nin siyasi ikliminin artık kutuplaştırıcı ve dışlayıcı dilden, birleştirici bir siyasi dile dönmesi lazım. Sayın Bahçeli’nin bugünkü açıklamalarını son derece olumlu buldum” dedi.