Türkiye’de yaklaşık 160 civarında gazetecinin tutuklu olduğu biliniyor. Adı hiçbir listede bulunmayan birçok yerel gazeteci de 4 yıldır hapiste.
Kapatılan Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’nın Türkiye’nin neredeyse hemen her ilinde bir temsilcisi, muhabiri bulunuyordu. 15 Temmuz’dan sonra onlar da sadece Zaman ve Cihan çalışanı oldukları için tutuklandılar ve ‘örgüt üyesi’ oldukları gerekçesiyle yargılandılar. Tutuklu yerel gazetecilerden bazıları, zaman zaman mesai arkadaşları tarafından hatırlandı. Ama tutuklu olduğu dahi bilinmeyen, unutulan birçok isim de vardı.
Sosyal medya platformu Ingo Media Initiative, Zaman Gazetesinin tutuklu temsilcileri ve Cihan Haber Ajansı tutuklu muhabirleriyle ilgili bir video hazırladı. 3 Mayıs 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Günün’de Twitter’dan yayınlanan videoya göre, Anadolu’nun çeşitli hapislerinde sadece Zaman grubu çatısı altında çalışan 26 yerel gazeteci bulunuyor. O isimler şöyle:
Mehmet Ariaslan (Amasya), Şükrü Tunçdemir (Antalya), Yusuf İpek (Aydın), Faruk Akgün (Balıkesir), Haydar Tatlı (Bayburt), Ahmet Kuzuoğlu (Bilecik), Emrullah Sarı (Bolu), Nazif Koz (Çanakkale), Öner Erek (Çorum), Adem Yaşar (Çorlu), Beytullah Özdemir (Düzce), Erdal Erçıktı (Ege), Mehmet Özbek (Edirne), M. Şahin Fidan, Ziya Tek (İzmir), Abdülkadir Akyel (Edirne), Recai Özkaynak, Fahri Öztoprak (Erzurum), Mustafa Bektaş (Kocaeli), Necati Bulut (İstanbul), Murat Şimşek (Şanlıurfa), Mevlüt Öztaş (Uşak), Fikret Altıalay (Sakarya), Muhyettin Avcı (Samsun), Sebahattin Gürbüz (Yalova), Abdülhamit Çalış, Mesut Mercan (Afyon) ve Abdullah Özyurt (Adana)… Videoda ismi bulunan Öner Erek tahliye edildi.
Biz sana kısaca TEMSİLCİ diyorduk;
GAZETE TEMSİLCİSİ..
İl il, ilçe ilçe, ülkemin en tenha yerlerinin habere konu olan tüm sorunlarının
TEMSİLCİSİ..Ama şimdi sen bir süreliğine
Yoksun-Rehinsin-Mahpussun..
Ama şunu bilki TEMSİLCİM
Sen hep;
KALBİMİZDESİN
DUALARIMIZDASIN.. pic.twitter.com/D5va0QWOoG— INGO MEDIA INITIATIVE (@IngoMedia) May 1, 2020
İKİ KEZ TUTUKLANAN GAZETECİ: ABDULLAH ÖZYURT
Öte yandan sürgün gazeteci, Zaman’ın Adana temsilcilerinden Bilal Öğütçü, mesai arkadaşı Abdullah Özyurt ile ilgili bir portre yazdı. 15 Temmuz’dan dört gün sonra, evinin kapısı kırılarak tutuklanan Abdullah Özyurt da Adana’da gazetecilik yapıyordu. Yaklaşık iki yıl hapis yattıktan sonra 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılıp tahliye edilmişti. Çıkar çıkmaz ailesinin geçimini sağlamak için pazarcılık yapmaya başlamıştı. Hatay Cezaevinde birlikte kaldığı koğuş arkadaşı gazeteci Aytekin Gezici’yi çıktıktan sonra da yalnız bırakmamıştı. Ona sürekli sevdiği kitapları alıp götürüyor, ziyaretlerini aksatmıyordu. Abdullah Özyurt 6 ay önce pazar tezgahını kapatıp evine dönerken ‘yeniden yapılanma’ adı altında tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Halen Adana Kürkçüler Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Basın camiasının en naif ve beyefendi gazetecilerinden biri olan Abdullah Özyurt’u, 7 yıl birlikte çalıştıkları Bilal Öğütçü, Kronos’taki yazısında şöyle anlattı:
Hataylıdır Abdullah. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde öğrenci iken merak salmış, kısa zamanda başarı kazanmış bir muhabirdir. Zaman muhabiri memleketi Hatay’da ayak basmadık bir karış toprak bırakmamıştır. Savaştan çok önce de Suriye sınırında haber kovalamış, haber kokusunu aldığı her duyumun peşinden koşturmuştur. O haberler zaman zaman hayati riskler barındırsa bile. 2000’li yıllarda yine bir haber için yoldayken motosikletle ciddi bir kaza geçirmiştir. Ve o kazanın kalıcı izleri vardır hala üzerinde. Aylarca hastanede bakım ve birkaç ameliyat… Ancak bacağında ve kolunda platinlerle toparlanabilmiştir. Ve daha sakin bir hayata mecbur kaldığı için Adana Haber Merkezi…
Abullah Özyurt, tutuklanmadan önce çocuklarıyla birlikte.
Ben de haberlerinden tanıdığım Abdullah Özyurt ile 2009 Ağustos’unda Adana Bölge Temsilciliğim sırasında yakın çalışma fırsatı buldum. Yaklaşık 7 yıl birlikte çalıştık. Sağduyusu, olayları farklı bir bakış açısı ve somut verilerle değerlendirme tarzı çok etkileyiciydi. Diğer yandan insani yönü çok gelişkindi. Nerede kimin yardıma ihtiyacı varsa elindekini onunla paylaşmaktan geri durmazdı. Son derece de eli açık bir insandı… Sonra dava sonuçlandı ve Abdullah Özyurt, sadece ve sadece tweet attığı veya başkalarının twetlerini retweet ettiği için 7 yıl 6 ay ceza aldı. Cezası istinafta onaylandı ve dosyası Yargıtay’a gitti. Hakkındaki ikinci iddianame henüz tamamlanan Abdullah Özyurt’un bu dosyadan da bugünlerde ilk mahkemesine çıkması bekleniyor.”