Son on yıldır Türkiye’de yaşanılan Tenkil sürecinin konu edildiği, Yunan gazeteci Marianna Kakaounaki’nin yapım ve yönetmenliğini üstlendiği Invisible (Görünmez) adlı belgesel, video paylaşım sitesi Vimeo’da gösterime girdi. Belgesel birçok ülkede ödüller almış ve özel gösterimlerde çok beğenilmişti. Evlatlarını kaybeden aileye Yunanistan’da evini açan gazeteci tarafından çekilmişti.
Yurtdışı çıkış yasakları olduğu için Ege Denizi’nden Yunanistan’a kaçak yollarla geçmeye çalışırken iki evladını kaybeden Gonca ve Ebubekir Kara çiftinin Atina’daki geçici evine misafir olan Marianne Kakaounaki, ailenin hüzün dolu hikayesinden etkilenmiş ve bir belgesel hazırlamaya karar vermişti.
Gülsüm (8) ve Mustafa Kara (6)
Belgeselde Yunan gazeteci, Türkiye’de yaşanan zulüm ve haksızlıkların mağdurlarından olan acil servis doktoru Ahmet Bey’in hikayesine de yer veriyor. İki farklı hayat üzerinden aslında yüzbinlerce mağdurun yaşadıklarını ekrana yansıtan belgesel artık Vimeo’da.
Belgeselin Avrupa ve Amerika’nın birçok şehrinde gösterildiğini ve düzenlenen yarışmalardan ödüller aldığını belirten Gonca Kara, “Çok değerli ve anlamlı bir yapım oldu. Çekimleri çok özenle ve hüzünle yapıldı. Marianna Kakaounaki belgesele sadece bir iş gibi değil gönülden, duydularıyla da yaklaştı. Biz onunla doğal yaşam alanlarında 5 ay detaylı, spontan çekimler yaptık. Ve ortaya tarihe tanıklık edip, not düşen bir belgesel çıktı.” ifadelerini kullandı.
Duygusal sahneleriyle seyircilerin sık sık gözyaşlarını tutmakta zorlandığı belgeselin farklı ülkelerdeki ilk gösterimleri büyük bir ilgiyle izlendi. Belgesel hakkında bilgi veren gazeteci-yapımcı Marianna Kakaounaki ise, insanların teslim ve tevekküllerinden dolayı yaşadıklarını sıradanlaştırdığını ama onların bu tevazusunun kendisinin, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini dünyaya anlatmak zorunda olduğu hissini körüklediğini ifade etti.
Türkiye’den gelen Hizmet gönüllüsü mültecilerin durumunun farklı olduğuna dikkat çeken Kakaounaki, “Çünkü bu mülteciler savaşta olan bir milletten kaçmıyorlar, tam tersine haksız ve hukuksuzca ellerinden alınan hayatları, geride bıraktıkları ülkelerinde normal şekilde devam ediyor” diyor.
Kakaounaki, belgesele neden “Görünmez” adını verdiği sorusunaysa iki gerekçeyle cevap verdi; “Birincisi; geçim kaynakları Erdoğan tarafından yok edilen Türkiye’de, adeta yokmuş gibi davranılan, kaderine terk edilen mazlumlar; diğeri de korktukları için mülteci olduklarını gizleyen sürgündeki mazlumlar.”
Belgeseli Youtube’dan sonra en büyük video izleme platformu olan Vimeo’da 4 euro karşılığında bu adresten izleyebilirsiniz:
Bilgi Notu: Belgesele konu olan Gonca Kara yaşadıklarından sonra kendi gibi mağdur olan insanların sesini duyurabilmek için birçok projede yer almış bir aktivistir. Kara, halen Türkiye’deki tenkil sürecini tüm dünyaya duyurabilmek için kurulan Tenkil Müzesi Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.