Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers’in Türkiye’deki faaliyetlerini yürüttüğü iddiasıyla yargılanan Abdullah Alp Üstün’ü rüşvet karşılığında tahliye ettikleri iddiasıyla açığa alınan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin iki üyesi, Arzu A. ve Veysi G. göreve geri döndü. Mahkeme başkanı Oktay A. hakkında henüz bir karar verilmedi.
750 bin dolar rüşvet iddiası
‘Tombul Jos’ olarak bilinen uyuşturucu baronunun aynı zamanda akrabası da olan Abdullah Alp Üstün, iddiaya göre 750 bin dolar rüşvet karşılığında 5 Temmuz 2024’te görülen duruşmada tahliye edildi.
Üstün’le birlikte oğlu Efe Alp ve davanın sanıkları Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ile Wilhelmus Adrianus Leijdekkers cezaevinden çıktı.
Sanıklar firar etti
Tombul Jos’un Türkiye ayağı olarak bilinen Üstün’ün ve ekibinin tahliyesinden hemen sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarttı. Ancak tahliye edilen sanıklardan yalnızca Aziz Demir yakalanabildi. Üstün ve oğlunun da aralarında olduğu diğer sanıklar firar etti.
Heyet açığa alındı
Gazete Duvar’daki habere göre; delil yetersizliği nedeniyle verilen tahliye kararının ardından HSK, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında soruşturma başlattı.
HSK Teftiş Kurulu’nun yaptığı incelemenin ardından hazırlanan raporda, duruşma savcısının bütün sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmesi, dosyada bulunan deliller ve kara para aklanmasına ilişkin hazırlanan detaylı MASAK raporuna rağmen mahkeme başkanının 15 sanığın tahliyesine karar verdiği belirtildi.
Raporda HSK müfettişleri mahkeme başkanı Oktay A. ve mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G.’nin ihracını talep etti. 2024 yılının ağustos ayında mahkeme başkanı ve üyeler açığa alındı. Soruşturmanın ardından, mahkeme üyeleri Arzu A. ile Veysi G. göreve iade edildi. Mahkeme başkanı Oktay A. ile ilgili karar ise henüz verilmedi.
Türkiye’de oturum izni verilmişti
Tombul Jos, 4 Temmuz 2020 tarihinde ‘Daniel Ernst’ adına düzenlenmiş Alman pasaportuyla Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bir süre Türkiye’de kaldıktan sonra yurt dışına çıkmıştı. İki ay sonra, 7 Eylül 2020’de özel jetiyle Türkiye’ye gelmişti. Kendi adına yani ‘Joseph Johannes Leijdekkers’ ismine düzenlenmiş pasaportuyla Bodrum Havalimanı’ndan Türkiye’ye girmişti.
MASAK raporuna göre; Türkiye’ye geldikten üç gün sonra 10 Eylül 2020 tarihinde Denizbank’ta hesap açtırdı ve bu hesaba 12 gün sonra, 22 Eylül 2020’de 500 bin euro yatırılmıştı. Ancak bu paranın araştırılmadığı görülmüştü.
Leijdekkers, 500 bin euro ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmak için Bodrum’da bir otel almıştı. Leijdekkers’e, Türkiye’de bu dönemde ikamet izni çıkarılmıştı.