Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, S-400 füzeleri ile ilgili kararını tekrar gözden geçirmesi için verdikleri süreyi Türkiye’nin kötü kullandığını, konunun kısa sürede Senato’da oylamaya sunulması için devreye gireceğini açıkladı.
CNN’e konuşan Risch, gelecek hafta, başında bulunduğu komitede yaptırım kararı için sadece iki partinin desteğini almaya çalışmayacağını aynı zamanda Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell’in konuyu Senato’da direkt oylamaya getirmesini isteyeceğini söyledi.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Ricsh, Rus silah sistemlerini almaması konusunda Türkiye’ye bir süre verilmesini istiyordu. Bu açıklama ile o kapı kapanmış oldu.
Risch, “İnsanların konuyu tartışmasını istiyordum. Ancak kısa bir süre sonra durum değişti, daha iyi olacağına daha da kötüleşti” dedi.
Suriye’deki eylemler ve Rus silah sistemlerini almasından dolayı Kongre’nin sert yaptırımları ile karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı en sert eleştiren kişilerden olan, ancak daha sonra konuya bir çözüm bulunması için Trump yönetiminin bir süre tanımasını isteyen Risch’in bu adımı çok önemli olarak görülüyor.
CNN’in haberine göre Risch’in kararı sadece komitede etkin olmayacak, aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın Erdoğan’la gerçekleştirdiği toplantılar ve telefon görüşmelerine rağmen Senato’ya baskı yapması Türkiye’yi ciddi bir maliyetle de yüz yüze bırakacak.
Komite, Trump’ın NATO Zirvesi’nin düzenlendiği Londra’da Erdoğan’la görüşmesinden sadece bir hafta sonra konuyu görüşecek.
Konuyla ilgili McConnel, bir NATO müttefikine uygulanacak sert yaptırımların hem ABD ticari ilişkileri ve hem de coğrafi durumu göz önünde bulundurularak dikkatlice düşünülmesi çağrısında bulunmuştu.
Türkiye’ye yaptırım konusu Ekim ayında 403’e karşı 16 oyla Temscilciler Meclisi’nden geçmişti.
Erdoğan’ı ‘büyük bir NATO müttefiki’ olarak adlandıran Trump, Kasım ayındaki ziyaret sırasında da Erdoğan’ın ‘büyük bir hayranı’ olduğunu söylemişti.
Ankara’ya olan sempatisini her halükarda tekrarlayan Trump, Türkiye’nin S-400 füzelerini almasının suçunun, Patriot füzelerini satmayan Obama yönetiminde olduğunu öne sürüyor.
Bununla birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO ve Avrupa’nın önerisini reddeden Türkiye’nin Rus savunma sistemlerini almasına yasal bir zemin oluşturulamayacağını belirtmişti.
Ayrıca Pentagon, Türkiye’nin satın aldığı Amerikan silahlarını, Suriye’de desteklediği gruplara verip vermediğini ve bu durumun ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaları ihlal edip etmediğini de araştırıyor.
CNN’e konuşan Amerikalı bir yetkili, Türklerin iki hafta önce S-400 füzelerini test ettiklerini ve hedef olarak da F-16’ları seçtiklerine inandıklarını belirtti. Bu durumun Risch’in fikrini değiştirmesinde önemli bir rol oynadığı tahmin ediliyor. Risch daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Onlar bazı testler yaptılar ve bu testler de bizim savunma kapasitemizi etkilemiştir. Parti bitti” ifadelerini kullanmıştı.
Dış İlişkiler Komitesi’nde birlikte çalışan Cumhuriyetçi Ricsh ve Demokrat Parti senatörü Robert Menendez ekibi, iki parti arasındaki teknik farklılıkları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Menendez Türkiye’nin Suriye operasyonundan önce de harekete geçilmesi için temaslarda bulunmuştu.
Yaptırımların S-400 konusunun da ötesine geçerek Türkiye’nin Suriye operasyonu ve ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu koalisyonun ortağı Kürtleri hedef almasını da kapsaması bekleniyor.
Yaptırımlarda, hedeflenenlerin yanı sıra Türk yetkililer, kurumlar ve Suriye operasyonunda kullanılan silahlar da hedef alınacak. Yaptırımlar kapsamında Kürtlere yönelik bir savaş suçu işlenip işlenmediği de araştırılacak.
CNN’e konuşan Amerikalı savunma yetkilileri drone gözetlemeleri sırasında Türkiye destekli grupların gerçekleştirdiği en az bir savaş suçu tespit edildiğini öne sürüyor.
Risch, konunun Senato’dan 98’e iki oyla geçeceğine inandığını da belirtiyor.