Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da yapılan barış görüşmelerinde savaşın başından bu yana en büyük esir takasında anlaşmaya vardı. Her iki taraf, biner askerin karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda uzlaştı.
Mart 2022’den bu yana ilk doğrudan temaslar, taraflar arasında temel meselelerde derin görüş ayrılıklarını korurken, esir takası anlaşması ilk somut ilerleme olarak dikkat çekti.
TARİHİ TAKAS ANLAŞMASI İSTANBUL’DA SAĞLANDI
Rusya ve Ukrayna arasında savaşın başlangıcından bu yana en kapsamlı esir takası anlaşması, İstanbul’da gerçekleştirilen barış görüşmeleri sırasında sağlandı. Her iki tarafın da 1.000’er askeri karşılıklı olarak serbest bırakacağı bildirildi.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, İstanbul’daki müzakerelere başkanlık ettikten sonra Ukrayna basınına yaptığı açıklamada, “Esir takasında prensipte anlaşmaya vardık. Bu, insani açıdan büyük bir adımdır” dedi. Rus müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy de anlaşmayı doğruladı.
ZELENSKİY: ATEŞKESE HAZIRIZ, REDDEDEN YAPTIRIMLA KARŞILAŞMALI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Arnavutluk’ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde konuşarak, ülkesinin barışa hazır olduğunu yineledi. Zelenskiy, “Rusya ateşkesi reddederse uluslararası toplum ağır yaptırımlar uygulamalı” dedi. Ukrayna tarafı, Rusya’nın hala somut bir barış planı sunmadığını öne sürüyor.
RUS HEYETİ: GÖRÜŞMELERDEN MEMNUNUZ
Rusya’nın müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Müzakerelerde elde ettiğimiz sonuçlardan genel olarak memnunuz ve temasları sürdürmeye hazırız” dedi. Medinskiy, olası bir ateşkese yönelik bakışların ayrıntılı olarak sunulacağını ve müzakerelerin devam edeceğini belirtti.
YORUMCULARA GÖRE “KIRILGAN İYİMSERLİK” HÂKİM
Uluslararası gözlemcilere göre, esir takası anlaşması her ne kadar olumlu bir adım olsa da, ateşkes veya kalıcı barış için henüz net bir yol haritası bulunmuyor. Özellikle toprak bütünlüğü ve güvenlik garantileri gibi başlıklarda tarafların pozisyonları ciddi biçimde ayrışıyor.