İsveç gazetesi Dagens ETC, dış haber muhabiri Joakim Medin’in Türkiye’de tutuklandığını duyurdu.
Muhabir Medin, Ekrem İmamoğlu protestolarını haberleştirmek için Perşembe günü İstanbul’a gitti.
Gazetenin aktardığına göre, Joakim Medin, İstanbul’a ulaştıktan sonra, editörüne “sorgulanmak” üzere gözaltına alındığını ileten bir mesaj attı.
BBC Türkçe‘ye konuşan gazetenin yazı işleri müdürü Andreas Gustavsson, muhabirlerinin resmen tutuklandığını ve cezaevine götürüldüğünü söyledi.
Joakim Medin’in ne ile suçlandığı gazete yönetimine açıklanmadı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Medin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklandı.
İsveçli muhabirin, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklandığı aktarılıyor.
AA’daki habere göre, 11 Ocak 2023’te Stockholm’de yapılan ve Erdoğan’ın maketinin de yer aldığı bir eylem hakkında soruşturma açıldı. Haberde, Medin’in, eylemi yapan, organize eden, basına yansıtan veya irtibatlı olduğu değerlendirilen 15 şüpheli arasında olması nedeniyle Türk savcılar tarafından soruşturulduğu bildiriliyor.
Dagens ETC gazetesi, Medin’in birkaç yıldır Türkiye üzerine haberler yaptığını aktardı.
Sweden Herald haber sitesine göre İsveç Dışişleri Bakanlığı Joakim Medin ile iletişim kurmayı başardı.
Haber sitesi, Medin’in 10 yıl önce Suriye’de Kürt grupların kontrolünde bulunan bölgelere gittikten sonra Suriye hükümeti tarafından bir hafta boyunca tek kişilik hücrede hapsedildiğini yazdı.
Konu hakkında X hesabından bir paylaşımda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Maria M Stenergard, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun yerel makamlarla temas halinde olduğunu duyurdu.
Bakan Stenergard, “Gazetecilerin özgürlüğünün elinden alınmasını her zaman ciddiye alırız” mesajı verdi.
Dagens ETC Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Karin Olsson, İsveç’teki Expressen gazetesine yazdığı yazıda “Türkiye’de yerli gazeteciler uzun zamandır tehdit altında yaşıyordu. Fakat artık yabancı gazetecilerin de ülkede çalışması git gide zorlaşıyor” dedi.
Medin, protestolar başladığından bu yana gözaltına alınan ikinci yabancı gazeteci oldu.
26 Mart’ta BBC muhabiri Mark Lowen gözaltına alınmış ve 17 saat gözaltında tutulduktan sonra 27 Mart’ta sınır dışı edilmişti.
Lowen’a verilen tebligatta “kamu düzenine tehdit oluşturduğu” yer almıştı. Olayın ardından İletişim Başkanlığı, Lowen’ın “akreditasyon başvurusu olmadan habercilik faaliyetlerinde bulunması nedeniyle” sınır dışı edildiğini duyurdu.
İsveçli gazetecinin durumu ile ilgili henüz Türk makamlarından bir açıklama gelmedi.
13 yerel ve ulusal gazeteci gözaltına alındı
Protestolarda 1.800’den fazla kişi gözaltına alınırken bunların arasında en az 11 yerel ve ulusal gazeteci de yer alıyordu.
AFP Muhabiri Yasin Akgül, Now Haber Muhabiri Ali Onur Tosun, fotomuhabir Bülent Kılıç, İBB fotomuhabiri Kurtuluş Arı, Bakırköy Belediyesi fotomuhabiri Gökhan Kam, muhabirler Zeynep Kuray, Hayri Tunç ve Yağız Barut gözaltına alındıktan sonra tutuklanmış, daha sonra da serbest bırakılmıştı.
BirGün yazarı Barış İnce, sekdika.org muhabiri Zişan Gür, fotomuhabir Murat Kocabaş ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Yağız Barut ise gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Son olarak 28 Mart’ta Evrensel gazetesi muhabiri Nisa Sude Demirel ve Etkin Haber ajansı muhabiri Elif Bayburt gözaltına alındı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası konu hakkında “Bırakın tutuklamaya sevki, gözaltına dahi alınmamaları gerekirdi” demişti.
DİSK Basın İş de 23 Mart’ta Saraçhane’de düzenlenen mitingde haber takibi yapan BirGün muhabiri Ebru Çelik ve BirGün çalışanı Deniz Güngör’ün polis tarafından tekmelendiğini ve copla şiddete maruz bırakıldığını duyurmuştu.