İstanbul Küçükçekmece’de 3 katlı bir apartmanın çökmesi sonucu göçük altında kalan 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Olayla ilgili bina sahibi Hacı Murat Gençtürk ile binanın girişinde bulunan restoran sahibi Ö.A.D. de gözaltına alındı. Uzmanların olay sonrası İstanbul‘da ‘buna benzer 2-3 bin bina var, saatli bomba gibi’ uyarısı ise korkuttu.
Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle sabah saat 08:40 sularında, çöktü. Olay sonrası kurtarma ekipleri alarma geçti. 8 Kişi yaralı olarak kurtulurken göçük altında kalan bir kişi hayatını kaybetti. Çöken binanın 36 yıllık olduğu ve 1,5 katın kaçak olarak eklendiği, ayrıca mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği bildirdi. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak sucundan bina sahibi Hacı Murat Gençtürk hakkında soruşturma başlattı. Gençtürk gözaltına alındı. Soruşturma çerçevesinde binanın girişinde bulunan restoran sahibi Ö.A.D. de gözaltına alındı.
DAHA BÜYÜK FACİA YAŞANABİLİRDİ
Öte yandan binanın çökme anında ait görüntüler daha büyük bir faciadan dönüldüğünü gösterdi. Bir otobüsün ve işyerinin kameralarına yansıyan görüntülerde binanın çökme anında çevresinde seyir halinde olan yolcu minibüsü ve çevredeki kalabalık insan topluğu görülüyor.
‘2-3 BİN TANE BENZER BİNA VAR, SAATLI BOMBA GİBİ’
Küçükçekmecedeki çöken bina sonrası Uzmanların ‘2-3 bin tane benzer bina var, saatli bomba gibi’ uyarısı ise korkuttu. “Deprem bile gerekmeden yıkılabilen binalarımız var.” diyen Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, “İstanbul’da hemen hemen her sene 2-3 tane böyle olay yaşamaktayız. İstanbul’da 2 bin 3 bin binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırıyor” dedi. Bilhassa 2000 yılı öncesi yapıları tek tek kontrol edilmesi çağrısı yapan Altan ‘‘ Eğer çürükse yıkmamız, eğer sağlamsa da plaket vermemiz gerekiyor. Çünkü çok az çıkıyor. Yüzde 95 gibi büyük bir rakamda binalar depreme dayanıksız çıkıyor. Bu ne demektir? 2019 yılında 5,8 büyüklüğünde deprem olduğunda bu tip binalar daha çok etkileniyor. Kontrol ettirmedikleri için farkına varmıyorlar. 4-5 sene sonra binalar böyle yıkılabiliyor” ifadelerini kullandı.