AİHM 10 Aralık 2019’da, Kavala’nın ‘derhal salıverilmesi’ne karar vermişti. Son olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ‘Kavala Ocak 2024’e kadar serbest bırakılmazsa Türkiye delegasyonun oy hakkının ortadan kaldırılması’na öngören kararı kabul etmişti.
AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğunun çoğulculuk ve demokratik toplumların siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığına dikkat çekerek, bir an önce serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti.
Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin eski Türkiye raportörü ve Hollanda milletvekili Kati Piri’nin Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala ve HDP önceki Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararlarına uymayan Türkiye’ye yaptırım uygulamayı öngören gümrük önergesini kabul etti.
Hollanda Kavala ve Demirtaş serbest kalmadan, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda görüşme yapmasını bloke edebilecek.
Hollanda Parlamentosu’na sunduğu önergenin Avrupa Birliği Konseyi öncesinde kabul edilmesini sosyal medya hesabından duyuran Kati Piri şunları söyledi:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti.”