Yazdıkları haberler, yazılar ve attıkları tweetler nedeniyle yargılanan 29 gazetecinin ilk duruşması İstanbul Adliyesi’nde görüldü.
Duruşma yargılanan gazetecilerin kimlik tespitiyle başlayarak heyet başkanının sanık gazetecilere haklarını hatırlatmasıyla devam etti. SEGBİS sistemi ile yapılacak olan duruşmaya hakimin sanıkların haklarını hatırlatmasından sonra geçilmesine usulen itiraz eden avukat Ömer Kavili, “Hakları hatırlatırken SEGBİS’i en başında başlatmadınız. Beyanımızın tutanağa eksiksiz geçmesi için SEGBİS açılmasını talep ediyoruz” dedi. Kavili, müvekkili Cuma Ulus hakkındaki delillerin kaybolma riski olduğunu belirterek, yalnızca iddianame değil, iddianame ekleriyle birlikte bütün bir dosyanın müvekkiline verilmesini talep etti. Kavili’nin talebi reddedildi.
Atilla Taş ve Murat Aksoy’un avukatı Ali Deniz Ceylan, 25. Ağır Ceza Mahkeme heyeti başkanı İbrahim Lorasdağı’nın soruşturma aşamasında 1. Sulh Ceza Hakimliği’nde görev yaptığını ve Gökçe Fırat, Atilla Taş, Mutlu Çölgeçen ve Murat Aksoy’u tutukladığını hatırlattı. Avukat Ali Deniz Ceylan, soruşturma evresindeki hakimin kovuşturma evresinde görev yapamayacağını belirterek mahkeme heyetine, “Duruşmadan el çekin el çekmezseniz reddi hakim talebinde bulunacağız” dedi. Heyet başkanı, red delillerinin oluşmadığını iddia ederek reddi hakim talebini reddetti.
Ali Deniz Ceylan’ın itirazına ilişkin 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23. maddesi şu şekilde:
Yargılamaya katılamayacak hâkim
Madde 23 – (1) Bir karar veya hükme katılan hâkim, yüksek görevli mahkemece bu hükme ilişkin olarak verilecek karar veya hükme katılamaz.
(2) Aynı işte soruşturma evresinde görev yapmış bulunan hâkim, kovuşturma evresinde görev yapamaz.
(3) Yargılamanın yenilenmesi halinde, önceki yargılamada görev yapan hâkim, aynı işte görev alamaz.
HAKİM İDDİNAMEYİ OKUMADI “OKUNDU” DİYE YAZDI
Cihan Acar’ın avukatı Avukat Gülşah Kaya da iddianamenin ya da en azından iddianame özetinin okunmasını talep ederek “Böyle yargılama olmaz” diye tepki gösterdi. Avukat Ömer Kavili de, “Tutanağa iddianame ve ekleri okunmadığı halde okundu diye geçtiniz. Usul hatası yaptınız. Yargılamayı düzgün yürütme ödeviniz var. Sadece örgüt üyeliği diyemezsiniz müvekkilime. Örgüt üyeliğine hangi delillerin gösterildiğini yüzüne okuyun öyle savunma yapacağız” dedi.
Usul hatası yaptığını kabul etmeyen heyet başkanı, yargılamayı uzattığı gerekçesiyle iddianamenin okunmasında düzenlemeye gidildiğini ve suçlamanın genel çerçevesini söylediğini savundu. Usule aykırı işlem yapmadığını öne süren hakim avukatları, “Söz almadan konuşmak usulsüzlüktür” diyerek susturdu.
DURUŞMADA NELER YAŞANIYOR?
Bağımsız Gazetecilik Platformu P24 duruşmadan notlar aktarıyor…
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat mahkemede yaşananları sosyal medya hesabından paylaşıyor…
İşte Fatih Polat’ın aktardıkları…
-“Duruşma başladı. İsim yoklaması yapılıyor.
-#AtillaTaş ‘a – Ne iş yaparsınız? -Eskiden şarkıcıydım. Şimdi gazetecilikten tutukluyum. – Sabıkan var mı? -Tutuklanmazsam yok
-29 gazetecinin yargılandığı davanın mahkeme başkanı Atilla Taş’ın tutuklanma kararını veren İbrahim Lorasdağı. Reddi hakim talebi gelebilir.
-Avukat A.Deniz Ceylan; mahkeme başkanı İ. Lorasdağı’nın davadan cekimmesini yoksa reddi hakim isteklerini söyedi
-Talebin görüşülmesi için ara verildi. Avukatlar, Mahkeme Başkanı İbrahim Lorasdağı için reddi hakim talebinde kararlı.
-Mahkeme Başkanı Hakim İbrahim Lorasdağı davadan çekilme talebini oy birliği ile reddettiklerini açıkladı
-Mahkeme Başkanı, avukatların çekilme talebinin reddedilmesi üzerine reddi hakim de ısrarlı davranması karşısında adeta dinlemiyor.
-Avukatlar, yasaya dayanarak reddi hakim de ısrar ediyor.
-Avukat Gülşah Kaya, Mahkeme Başkanına, “Böyle karşılıklı polemikle olmaz” diyerek tepki gösterdi. ‘İddianameyi okuyun.’ dedi
– M.Başkanı, avukatların reddi hakim itirazlarına rağmen, savunmalara geçti. Şimdi de ilk savunması alınan Ahmet Memiş ile polemik yaptı.
– Ahmet Memiş, suçlamaları reddetti ve Cemaat medyasında hiç çalışmadığını söyledi.”
Gazeteci Mehveş Evin de duruşma salonundan anektodlar aktarıyor…
İDDİANAME
Çağlak, 196 sayfalık iddianamesinde, 28 ismi örgüt üyeliği, Said Sefa’yı ise, örgüt yöneticiliği ile suçluyor.
Yargılananlar, Gülen Cemaati ile anılan basın organlarında çalışmış olmaları, yazdıkları köşe yazıları, attıkları tweetler ve hatta yaptıkları retweetlerden hareketle 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçte, örgütün hedeflerine uygun algı oluşturmakla suçlanıyor.
YARGILANAN İSİMLER
Yargılananlar: Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Said Sefa, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız.