YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye’deki seçim sistemi hakkında DHA’ya konuştu. Yener, Türkiye’deki mevcut seçim sisteminin düzenli şekilde ilerlediğini savunurken Türkiye’nin birkaç seçim sonra elektronik oylamaya geçeceğini düşündüğünü ve YSK olarak yaptıkları çalışmayı yerel seçimlerin ardından parlamentoya sunacaklarını açıkladı.
“SEÇİM SİSTEMİ OTURMUŞ BİR ŞEKİLDE İŞLİYOR”
Yener, seçim sürecinde kamuoyunun mümkün olduğu kadar bilgilendirildiğini iddia ederken Türkiye’de oturmuş bir seçim sistemi olduğunu ve düzenli şekilde işlediğini savundu:
“Seçimlerin başlangıcından sonuna kadar tüm veriler, seçmen listelerinin askıya çıkmasından, askıdan indirilmesine kadar siyasi partilerimizle paylaşılmaktadır. Vatandaşlarımız oy sayım işlemlerini yasal mevzuat uyarınca istedikleri takdirde oy verdikleri sandıklardaki oy sayımlarını izleme ve gözleme imkanına sahiplerdir.”
“ELEKTRONİK OYLAMA ÇALIŞMASINI PARLAMENTOYA SUNACAĞIZ”
Yener, elektronik seçim sisteminin şu an yasal olarak yurt dışı için mümkün olduğunu ancak bugüne kadar hiç kullanılmadığını belirtti. Yener, şunları söyledi:
“Benim şahsi düşüncem, Türkiye nihayetinde elektronik oylama sistemine geçecektir. Bu önümüzdeki seçimde mi olur yoksa iki ya da üç seçim sonrası mı olur; ancak bu nihayetinde bir gün gerçekleşecektir. Biz kurul olarak yerel seçimlerden sonra bir çalışma yapıp bunu parlamentoya, siyasi partilerimize sunmayı düşünüyoruz, takdir parlamentonun. Eğer bu şekilde bir irade ortaya çıkarsa, Yüksek Seçim Kurulu da buna göre hazırlığını yapıp elektronik ortam için gerekli tedbirleri alıp bu uygulamayı da başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir.”
“YEREL SEÇİM TAKVİMİ 1 OCAK’TA BAŞLIYOR”
Ahmet Yener, 31 Mart 2024’te yapılması beklenen yerel seçim öncesinde YSK’de hazırlık sürecinin başladığını da aktararak, “Yerel seçimler için takvim 1 Ocak’ta başlıyor. Bizler 28 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı ikinci turu bittikten sonra yerel seçim için hazırlıklarımıza başladık. Öncelikle yerel seçimlerle ilgili yasal değişikliklerin neler olduğu masaya yatırılıp, buna ilişkin kurumda yapmamız gereken düzenlemelerin neler olduğu ortaya çıkartılıp, buna göre genelgelerimizdeki ilgili düzenlemeleri yapmaya başlayacağız” dedi.
İKİNCİ TURDA KATILIMIN ARTTIĞI TEK İL DERSİM
İki tur arasında katılımın yaklaşık yüzde 3 oranında düştüğüne dikkat çeken Yener, ikinci turda katılımın arttığı tek ilin Dersim olduğunu söyledi:
“İkinci turda seçime katılımın arttığı tek il Tunceli oldu. Tunceli ilimizde birinci turda yüzde 87,36 katılım varken yüzde 87,47 ikinci turda katılım gerçekleşmiş olup, az bir miktar da olsa ikinci turda daha fazla katılım olmuştur. Gümüşhane’de ise birinci turda 82,97, ikinci turda yüzde 81,02 katılım gerçekleşmiş olup düşüşün en az olduğu il de burasıdır. Birinci ve ikinci turda ise en fazla katılımın olduğumu ilimiz Düzce’dir.”