HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara’da yargılandığı davada kendini savunuyor. Davaya başka ülkelerden gelen Parti üyeleri, sivil aktivistler ve hukukçular duruşmaya alınmadı.
Ankara 19. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda, Selahattin Demirtaş’ın 14 Şubat 2018’de yapılacak duruşmada bizzat hazır edilmesi kararı vermişti. Demirtaş’ı duruşmada izlemek isteyenler duruşmanın yapılacağı noktada bir araya geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hazır bulunacağı duruşmayı izlemek için gelen Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Alman Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar duruşmaya alınmadı.
Almanya Büyükelçiliği, resmi twitter hesabından duruşmaya alınmadıklarını duyururken edinilen bilgiye göre davayı izlemeye giden diplomatlar arasında Norveç, Danimarka, Kanada, İsveç, İngiltere, Hollanda, İrlanda büyükelçiliklerinden de diplomatlar yer alıyordu. Davada gizlilik kararı bulunmamasına rağmen hakim takdiri ile diplomatların yanısıra çok sayıda Uluslar arası gözlemcinin de duruşma salonuna alınmadığı öğrenildi.
Demirtaş duruşmasını izleyemeyen yabancı gözlemciler:
1. Sylvie Jan: Fransa Komünist Partisi Üyesi
2. Michel Laurent: Fransa Komünist Partisi Üyesi
3. Bente Knagenhjelm: Norveç İnsan Hakları Savunucusu
4. Kari Torsteinson: Norveç İnsan Hakları Savunucusu
5. Margaret Owen: Avukat- LondraBarosu
6. Ali Has: Avukat- Londra Barosu
7. Leila Khaled: Filistin Ulusal Yönetim Üyesi
8. HakanTaş: Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi
9. Søren Søndergaard: Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Milletvekili
10. Stephen Knight: Avukat –Londra Barosu
11. Giacomo Gianolla- Avukat, İtalya
” Benim uzaylı olduğuma inanırdılar”
İddianamenin kabulüne ilişkin itirazlarını sıralayan Demirtaş, Dokunulmazlıklar kaldırılmadan hemen önce gazete manşetlerini tek tek mahkeme heyetine gösterdi. devamında da “Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur” dedi. Anayasa 83/2. maddesine atıfta bulunan Demirtaş, “Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını ancak buna rağmen 15 aydır tutuklu olduğunu belirtiyor. Mahkeme bu denetimi de 15 ay boyunca yapmadı. Milletin iradesini korumanız lazım Selahattin Demirtaş’ın değil! Parlamento korkuyor, yargının cesur olması lazım. Denetim ancak böyle sağlanır. Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Bizde izliyoruz, yargı da izliyor….”
Hangi suçlamalar yöneltiliyor?
Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır’da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında “terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş’ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.