İzmir’in Çeşme, Ödemiş ve Buca ilçelerindeki yangınlara müdahale yoğun şekilde devam ediyor. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangının her bölgede hızla yayıldığı kaydediliyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay 4 Temmuz sabahı ilk saatlerde yaptığı paylaşımda, Çeşme, Ödemiş, Aliağa, Buca, Selçuk ve Kiraz ilçelerindeki birçok yangını aynı anda söndürmeye çalıştıklarını söyledi.
Tugay, “Gözlerimizin önünde kül olan ormanları, yurttaşlarımızın binbir emekle edindikleri evlerini, yangından kaçmaya çalışan hayvanlarımızı gördükçe yüreğimiz parçalanıyor” dedi.
Buca yangınında iki şüpheli gözaltına alındı.
Çeşme’nin Ildır mahallesinde 2 Temmuz öğle saatlerinde başlayan yangın nedeniyle, ilçenin İzmir’le olan karayolu bağlantısı bazı noktalarda kesildi. Yangın Ildır ve Germiyan mahallelerini etkisi altına aldı, Urla’nın Nohutalan mahallesine doğru yayıldı.
İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının elektrik hattından çıktığını değerlendirdiklerini de kaydetti.
3 Temmuz’da da söndürülemeyen yangın Alaçatı’da makilik alanlara ulaştı.
İzmir Valiliği 3 Temmuz akşamı araç trafiğine kapatılan İzmir – Çeşme otoyolunun 20.45 itibarıyla iki yönlü olarak yeniden trafiğe açıldığını duyurdu. Ancak eski Çeşme yolunda yer yer kapalı bölgeler var.
İzmir Valisi Süleyman Elban, 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada rüzgarın hızının mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi.
Ödemiş Belediye Başkanı: Çaresizliğin tam içindeyiz
Yine 2 Temmuz’da akşam saatlerinde Ödemiş’te Tosunlar mahallesinde çıkan ve henüz kontrol altına alınamayan yangında; Suçıktı mahallesinde yatağa bağımlı olarak yaşayan 81 yaşında bir kişi hayatını kaybetti.
Yangında ayrıca Köseler köyüne alevlerin ulaşmaması için yangın çalışmalarına katılan kepçe operatörü İbrahim Demir yaşamını yitirdiği, bir işçinin ise ikinci derece yanıkla tedavi altına alındığı bildirildi.
Valilik aynı mahallede 37 kişinin kurtarıldığını kaydediyor.
Ödemiş’te Üzümlü ve Köseler köyleri boşaltıldı. Yangın Köseler köyüne ulaştı ve burayı etkisi altına aldı.
Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan 3 Temmuz akşamı yaptığı konuşmada “Çaresizliğin tam da içindeyiz” dedi.
Turan, çok sarp arazide birçok yere ulaşılamadığını, yangının 24 saattir müdahale edilmesine rağmen rüzgarın etkisiyle gittikçe artarak devam ettiğini söyledi.
Akşam saatlerinde havadan müdahale kesildiğinde yangının daha çok yayılmasından endişe duyulduğunu ekledi.
Öte yandan İzmir Buca’da bir fabrikanın tamiratında kullanılan kaynak makinasından çıkan bir kıvılcım, birikmiş çöplere ulaşarak yangın başlattı.
Alevler Kaynaklar mevkiindeki ormanlık alanı etkisi altına aldı.
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, 4 Temmuz sabahının ilk saatlerinde yaptığı açıklamada Buca Kaynaklar’daki yangının rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamadığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, 3 Temmuz akşamı İzmir’den yaptığı paylaşımda “Bu kadar çok yangına müdahale etmek için çok sayıda arazözünüzün olması lazım. Orman cayır cayır yanıyor. Uçak yok, helikopter yok. Daha çok helikopter ve uçak istiyoruz” dedi.
Bakanlıktan ‘Yeterli uçak yok’ suçlamasına yanıt
Yangınlar devam ederken İzmir’deki yangınlara müdahalede eksikler olduğu, özellikle havadan müdahalenin yeterli olmadığı tartışılıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, 3 Temmuz’daki konuşmasında “deprem, yangın, sel gibi afetlere karşı iktidarın çözüm üretemediğini ve çaresiz kaldığını” söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu da personel eksikliğine değindi, “Orman yangınları en tehlikeli yangın türüdür. Geçici orman işçileri kadroya alınmalı, mevsimlik yerine kalıcı istihdam sağlanmalı. Tecrübeli ekipler riskli bölgelere konuşlandırılıp hızla sevk edilmeli” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangınlara ilişkin 3 Temmuz akşamı yaptığı konuşmada “Son bir haftada 624 yangın çıktı, 621 tanesi kontrol altına alındı. Bugün 9 büyük yangınla mücadele ettik. Altısını kontrol altına aldık. Çeşme’deki yangının enerjisi düşürüldü” dedi.
“Cumhuriyet tarihinin en büyük kara ve hava filosu, deneyimli 25 bin personelle mücadele ettiklerini” söyleyen Yumaklı, “Hava araçlarımız yaz başından bu yana 16 bin 35 sorti yaptılar ve sadece havadan 52 bin ton su atıldı” dedi.
İzmir Valisi Elban; 3 Temmuz’daki açıklamasında, Çeşme ve Ödemiş’te devam eden yangınlara 9 uçak ve 22 helikopterle müdahale edildiğini, 1100 civarında kara aracı, 6 bin personelin de karadan çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da yangınlara müdahale konusunda detaylı bir açıklama yapıldı.
Bakanlığın X hesabından yapılan paylaşımda, havadan müdahalenin yetersiz olmadığı savunuldu.
Uçaklarla yapılan çalışmanın “hava trafiğini ve helikopterlerin seri müdahalesini bozmayacak” şekilde organize edildiği kaydedildi. Bu nedenle uçakların seyrek müdahale görünümü verdiği açıklandı.
Kamuoyunda “yeterli uçağımız yok” algısı oluştuğuna işaret edilerek şöyle devam edildi:
“Hava trafiği açısından, aynı anda onlarca hava aracının havada görev yapması, yüksek riskler teşkil etmektedir.
“Tüm araçlarımız; etkinlikleri ince hesaplanarak, yüksek teknolojili karar destek sistemlerimiz ve yangın tecrübesine sahip yönetim merkezi personelimizin uzmanlığıyla sevk ve idare edilmektedir.”
Bakanlığın açıklamasına göre, Türkiye’nin bir seferde havadan su atma kapasitesinin “73 tondan tam 438 tona yükseldiği” kaydedildi.
Öte yandan İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de, İzmir, Manisa ve Hatay’daki orman yangınlarının, PKK’ya bağlı olduğu öne sürülen bir grup tarafından yapıldığı iddiası taşıyan paylaşımların dezenformasyon olduğunu duyurdu.