Greenpeace Türkiye’nin yaptırdığı pestisit kalıntı analiz sonuçlarını içeren Pestisitler ve Çocuklar raporuna göre, analiz edilen her 3 gıdadan 1’inde mevzuata uygunsuzluk tespit edildi.
LABORATUVARDA İNCELENDİ
İstanbul’da beş zincir marketin mağazalarından ve farklı semt pazarlarından alınan 14 tür sebze ve meyveye ait 155 ayrı örnek, uluslararası akredite bir laboratuvarda incelendi.
Analiz sonucuna göre örneklerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, yüzde 43’ünde ise en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı bulundu. Ürünlerin yüzde 31,6’sında ise hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişim etkileyici ve kanserojen pestisitlere rastlandı.
HANGİ ÜRÜNLERDE DAHA ÇOK PESTİSİT BULUNDU
Analizlerde en fazla salamura yaprak, yeşil sivri biber, ıspanak, kıvırcık marul, armut, üzüm, golden elma ve starking elma, dolmalık biber, patlıcan, domates, portakal ve hıyar örneklerinde pestisit kalıntısına rastlandı.
RAPORU DR. BÜLENT ŞIK DEĞERLENDİRDİ
Greenpeace Türkiye’nin Zehir Etme kampanyası kapsamında yaptırdığı analizler, gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından Pestisitler ve Çocuklar-Çoklu Kalıntı, PFAS ve Gelişimsel Toksisite başlıklı raporda değerlendirildi. Raporda, pestisitlerin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı.
PESTİSİT KULLANIMININ AZALTILMASI ÇAĞRISI
Rapor kapsamında pestisit kullanımını azaltıp ortadan kaldıracak yöntemlerin yaygınlaştırılması talep edildi. Greenpeace Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığına pestisit analiz sonuçlarını düzenli olarak kamuoyu ile paylaşma çağrısını yineledi.
ÇOCUKLAR PESTİSİTLERE KARŞI DAHA HASSAS
Raporda, çocukların bağışıklık, sinir ve hormonal sistemlerinin gelişim aşamasında olması nedeniyle pestisitlerin etkilerinin daha zarar verici ve kalıcı olabileceği belirtildi. Çocukların yetişkinlere kıyasla pestisitlere karşı daha hassas oldukları vurgulandı.
NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLUKLARA DİKKAT
Bilimsel çalışmalar, kritik nörogelişimsel dönemde pestisitlere maruz kalmanın, nörogelişimsel bozukluklar da dahil olmak üzere birçok hastalığa yatkınlığı artırdığını ortaya koyuyor. Pestisitlerin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkileri raporda detaylı şekilde aktarıldı.
YÜZDE 33 ÜRÜN MEVZUATA UYGUN DEĞİL
155 örneğin yüzde 33’ünün Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’ne uygun olmadığı tespit edildi. Bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı belirlendi.
EN FAZLA SALAMURA YAPRAKTA TESPİT EDİLDİ
Pestisit kalıntısı limit aşımı ile yasaklı ya da ruhsatsız pestisit kullanımına en fazla salamura yaprak yüzde 80, yeşil sivri biber yüzde 70, ıspanak yüzde 67, kıvırcık marul yüzde 40, armut yüzde 40, üzüm yüzde 40, golden elma ve starking elma yüzde 30, dolmalık biber ve patlıcan yüzde 20, domates yüzde 13, portakal yüzde 10 ve hıyar yüzde 7 oranlarında rastlandı.
ÇOKLU PESTİSİT KALINTISI YAYGIN
Analiz edilen örneklerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısına rastlandı. Çoklu kalıntıların sağlık üzerindeki etkileri raporda önemli bir risk faktörü olarak değerlendirildi.
PFAS İÇEREN PESTİSİTLER DE BULUNDU
Analizlerde, çocuk sağlığı açısından risk oluşturan per polifloroalkil maddeleri (PFAS) içeren pestisitlere de yer verildi.
155 gıda örneğinin yüzde 43’ünde en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı bulundu. Greenpeace Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı çalışmada ise ürünlerin yüzde 15,6’sında mevzuata aykırı pestisit kalıntısı bulunmuştu.