Oxford Üniversitesinin tam 38 ülkede yaptığı araştırmaya göre Facebook ve WhatsApp gruplarında en çok siyaset ve haber konuşanlar Türk vatandaşları.
Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün 2019 Dijital Haber Raporu yayımlandı. Araştırma, 5 kıtadaki 38 ülkede 75 binden fazla kişi katılımıyla gerçekleştirildi. Ocak ve Şubat aylarında YouGov tarafından gerçekleştirilen online ankete Türkiye’den 2 bin 74 kişi katıldı.
HER 3 TÜRKTEN BİRİ INSTAGRAM’I HABER AMAÇLI KULLANIYOR
Rapora göre Instagram’ı “haber okumak, izlemek, paylaşmak ve tartışmak için” kullananların sayısı artarken bu konuda en göze çarpan ülke Türkiye. Instagram’ı haber amaçlı kullanımda Türkiye yüzde 33 ile ilk sırada yer alıyor. Bu oran Brezilya da yüzde 26, İspanya’da yüzde 12 ve ABD’de yüzde 7. Instagram’ın Türkiye’de haber amaçlı kullanımının son yıllarda giderek arttığı görülüyor.
WhatsApp gruplarında tanımadıkları kişilerle etkileşimde Türkiye zirvede. Anket kapsamında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkede (ABD, İngiltere, İspanya, İrlanda, Malezya, Avustralya, Kanada ve Brezilya) sosyal medya gruplarındaki etkileşim araştırıldı.
Rapora göre Türkiye’deki kişilerin yüzde 65’i yani 3’te ‘si WhatsApp gruplarında tanımadıkları kişiyle etkileşime geçiyor. Bu ülkelerin çoğunda Facebook ve WhatsApp gruplarında siyaset ve haber konuşulmuyor. Ancak bu grupların siyaset ve haber amaçlı kullanıldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’de Facebook gruplarının siyaset ve haber için kullanım oranı yüzde 29, WhatsApp gruplarının ise yüzde 21. Türkiye bu iki alanda açık ara lider konumda.
HABER TAKİP ETMEKTEN EN ÇOK KAÇINANLAR LİSTESİNDE TÜRKLER 2. SIRADA
Haberleri takip etmekten kaçınanlar listesinde ise Türkiye 2. sırada yer aldı. Türkiye’den ankete katılanların yüzde 55’i “Haberleri dinlemekten, izlemekten veya okumaktan etkin bir şekilde kaçındığını” bildirdi.
TÜRKİYE’DE HABERE GÜVEN SON 1 YILDA ARTTI
Araştırmanın en ilginç sonuçların birisi Türkiye’de basına güvenin son bir yılda artması. Ankete katılanların yüzde 46’sı basına güvendiğini bildirdi. Bu oran 2018’de yüzde 38 idi. Bu da yüzde 8 puan veya yüzde 21 artış anlamına geliyor.
Türkiye 38 ülke içinde basına güvende 15. sırada yer alıyor. En yüksek oran Finlandiya (yüzde 59) ve Portekiz’de (yüzde 58) ölçülürken en düşük oran ise yüzde 22 ile Güney Kore ve yüzde 24 ile Fransa’da oldu.
Araştırmada bu sonuç çıkmasına rağmen rapor Türkiye’de basına güvenin son bir yılda belirgin şekilde artmasının bir nedeni olamayacağını bildirdi.