Tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 64 bin 260 kişi hayatını kaybetti. Hamas’a bağlı Gazze sağlık bakanlığı geçtiğimiz günlerde ölü sayısının 46 bini. geçtiğini duyurmuştu. Lancet araştırmasına göre ise Gazze’deki ölü sayısı kaydedilenden yüzde 40 daha fazla.
The Lancet tıp dergisinde Cuma günü yayımlanan bir araştırmada, İsrail-Hamas savaşının ilk dokuz ayında Gazze’de ölenlerin sayısının Filistin Sağlık Bakanlığı’nın kayıtlarına kıyasla yaklaşık yüzde 40 daha fazla olduğu belirtildi.
Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığı geçen yıl 30 Haziran’a kadar savaşta ölenlerin sayısını 37,877 olarak bildirmişti. Ancak yeni yapılan bilimsel çalışmada bakanlıktan alınan veriler, internet üzerinden yapılan bir anket ve sosyal medyadaki ölüm ilanları kullanılarak o tarihe kadar Gazze’de travmatik yaralanmalar nedeniyle 55 bin 298 ila 78 bin 525 kişinin öldüğü tahmin edildi.
Araştırmanın en sağlıklı ölü sayısı tahmininin 64 bin 260 olduğuna dikkat çekildi. Araştırmaya göre bu sayı Gazze’nin savaş öncesi nüfusunun yüzde 2,9’una, yani “yaklaşık her 35 kişiden birine” tekabül ediyor. İngiltere merkezli bir grup araştırmacı, ölenlerin yüzde 59’unun kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğunu tahmin ediyor. Bu sayı sadece travmatik yaralanmalardan kaynaklanan ölümleri kapsadığından, sağlık hizmeti ya da gıda eksikliğinden kaynaklanan ölümleri ya da enkaz altında kaldığına inanılan binlerce kayıp kişiyi içermiyor.
Çalışmaya kayıp insanlar dahil edilmezken BM insani yardım kuruluşu OCHA, yaklaşık 10 bin kayıp Gazzelinin enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü belirtiyor. Savaşın; Gazze’de sağlık, gıda, su, temizlik eksikliği ya da hastalıkların yayılması gibi dolaylı yollardan da can kaybına yol açtığı biliniyor.
Araştırmacılar üç farklı listeden elde edilen veriler kullandığını açıkladı. Kaynak olarak; Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ve hastanelerde ya da morglarda tespit edilen cesetlerin yer aldığı listeye ek olarak, ağlık bakanlığı tarafından başlatılan ve Filistinlilerin yakınlarının ölümlerini bildirdiği çevrimiçi bir anket ve ölen kişinin kimliğinin doğrulanabildiği X, Instagram, Facebook ve Whatsapp gibi sosyal medya platformlarında yayınlanan ölüm ilanları kullanıldı.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nda epidemiyolog olan çalışmanın başyazarı Zeina Jamaluddine AFP’ye yaptığı açıklamada, “Sadece yakınları tarafından öldüğü teyit edilen ya da morglar ve hastane tarafından öldüğü doğrulananları analize dahil ettik” dedi.