Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Temmuz’da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada CHP’li belediyelerin SGK borçlarını hatırlatarak Hazine ve Maliye Bakanlığının, bu borçların tahsiline başlayacağını duyurmuştu. Erdoğan, “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız tahsiline kaynağında başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok” demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK borçlarının tahsil edileceğiyle ilgili yaptığı açıklamaya DEM Partili belediyelerden yanıt geldi. Sekiz yıl süreyle kayyımla yönetilen ve 31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’nin kazandığı Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, SGK’ye ödemelerin düzenli yapıldığını belirterek, aynı zamanda kayyımların bıraktığı milyarlarca liralık borçları da ödemek durumunda kaldıklarını ifade etti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ye borcu yok
31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti’nin kazandığı ve 8 yıl boyunca kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ye borcu olmadığı belirtildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 31 Mart yerel seçimleriyle sona eren 8 yıllık kayyım sürecinin Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği borcun 3 milyar 345 milyon TL olduğunu açıklamıştı. Belediye yetkilisi, SGK’ye borçlarının olmadığını aktararak, kayyımların geride bıraktığı borçları ödemeye çalıştıklarını söyledi.
Van Büyükşehir Belediyesi’nin gelirinin yüzde 80’i kesiliyor
Kayyım yönetimlerinin en fazla borç bıraktığı Van Büyükşehir Belediyesi’nin gelirinin yüzde 80’inin kesintiye uğradığı belirlendi. 156 milyon TL’si SGK’ye olmak üzere 8 milyar 800 milyon TL’lik borç için 31 Mart yerel seçimler öncesinde yapılandırmalar yapıldığı için şu ana dek herhangi bir kurumdan gelen borç ödeme tebligatını olmadığın aktaran belediye yetkilisi, “İller Bankası’ndan gelen paylardan yüzde 40 zaten kesiliyor. Geriye kalan yaklaşık yüzde 40 daha bankalara verilen talimat üzere kesiliyor. Yani toplamda sadece İller Bankası paylarından yüzde 80 civarında kesinti oluyor” ifadelerini kullandı.
Kayyımların bıraktığı borç: 24 milyar 727 milyon
Öte yandan DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, kayyımların bıraktığı borçların araştırılması için TBMM’ye sundukları araştırma önergesinde, kayyım yönetimlerden kazanılan belediyelerde kayyımlardan kalan borçların çoğunun; krediler, kayyumlar tarafından yapılan kişisel harcamalar, icra ve SGK borçlarından oluştuğunu, 6 il, 15 ilçede kayyımların bıraktığı toplam borcun 24 milyar 727 milyon 168 bin 932 TL olduğunu belirtmişti.