Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) hazırladığı ‘Ücret Kayıpları İzleme Raporu’, yılın ilk üç ayında işçi, memur ve emekli gelirlerinde meydana gelen kayıpları gözler önüne serdi. Rapora göre, yüksek enflasyon ve adaletsiz vergi/prim yükleri sonucunda üç ayda yaşanan toplam gelir kaybı 134 milyar 228 milyon TL’ye ulaştı.
İşçilerin alım gücü 2 Bin 224 TL azaldı
Üç aylık dönemde en büyük gelir kaybı 75,6 milyar TL ile işçi ücretlerinde gerçekleşti. DİSK-AR, 19 milyondan fazla işçinin yalnızca fiyat artışları nedeniyle üç ayda net gelirlerinin önemli kısmını kaybettiğine dikkat çekti. Rapora göre, brüt 26 bin 6 TL olarak belirlenen asgari ücret, vergi istisnasına rağmen 3 bin 901 TL’lik prim kesintisiyle net 22 bin 105 TL’ye geriliyor. Ancak resmi enflasyon üzerinden yapılan hesaplamada bu tutarın alım gücü Mart ayı itibarıyla 2 bin 224 TL eridi.
Memurların kaybı 6 bin liradan fazla
Memur maaşlarında da kayıplar ciddi boyutlara ulaştı. Rapora göre, Ocak ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 11,54’lük zam, 2024 yılının ikinci yarısında gerçekleşen yüzde 15,75’lik enflasyonun altında kaldı. Bu fark ve 2025’in ilk çeyreğindeki yüzde 10,06’lık TÜİK enflasyonu bir araya gelince, en düşük memur maaşında üç aylık kayıp 6 bin 215 TL’ye ulaştı. 43 bin 726 TL olan en düşük maaşın reel karşılığı Mart itibarıyla 37 bin 511 TL’ye geriledi.
Emekli aylığının alım gücü 13 bin lira seviyesine geriledi
Emeklilerin ise hem maaş artış oranı hem de gelir düzeyinin düşüklüğü sebebiyle en ağır kayıpları yaşadığı belirtildi. Ocak 2025 itibarıyla 14 bin 469 TL’ye tamamlanan en düşük emekli aylığı, üç ayda 1.456 TL değer kaybetti. Reel alım gücü 13 bin TL seviyesine gerileyen bu maaş, enflasyon karşısında adeta eridi. DİSK-AR, emeklilerin enflasyon karşısında hiçbir vergi istisnası veya koruma mekanizması bulunmadığını vurguladı.
Raporun sonuç kısmında, “Ücretlerin sabit, fiyatların serbest olduğu bir düzende emek gelirleri sistematik olarak enflasyonun altında ezilmektedir” ifadelerine yer verildi. DİSK-AR, gelir adaletinin sağlanması ve alım gücünün korunması için vergi sistemi ve ücret politikalarının köklü biçimde gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.