Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46’ya yükselttiğini açıkladı.
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik borç verme faiz oranını da yüzde 46’dan yüzde 49 çıkardı.
Politika faizi, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ifade ediyor ve PPK tarafından kararlaştırılıyor.
PPK, 6 Mart’taki toplantısında faiz oranı yüzde 42,5’e düşürmüştü.
20 Mart’taki olağanüstü toplantısında ise politika faiz oranı yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’de sabit tutulmuştu.
Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıklamıştı.
Kurul aynı toplantıda gecelik borç verme faizini 2 puan artırarak yüzde 46’ya yükseltmişti.
Görevinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından Borsa İstanbul endeksinde büyük bir kayıp yaşanmıştı.
Piyasalardaki dalgalanmanın ardından bugünkü faiz kararı merakla bekleniyordu.
Merkez Bankası 6 Mart’taki PPK toplantısının ardından yılın ikinci faiz kararını açıklamış; anketler ve ekonomistlerin beklentileri yönünde 250 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 42,5’e düşürmüştü.
TCMB açıklamasında, politika faizini belirlerken, Ocak ayında gözlemlenen artışın ardından Şubat ayında enflasyonun gerilediği ve hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın dikkate alındığı belirtilmişti.
Beklentiler ne yöndeydi?
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler Nisan ayında TCMB’nin politika faizini yüzde 42,5 seviyesinde sabit tutmasını bekliyordu.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 34,5 oldu.
BloombergHT’nin haberine göre ABD’li yatırım bankası Jefferies, Nisan ayında PPK’nın politika faizinin yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarılacağını tahmin ediyordu.
Ekonomist Mahfi Eğilmez de X üzerinden yaptığı paylaşımda politika faizinin yüzde 46’ya çıkarılması gerektiğini savundu.
PPK’ya “politika faizini değiştirmemiş gibi görünmek amacıyla geçtikleri gecelik borç verme uygulamasından vazgeçmelerini” tavsiye etti ve ekledi:
“Faizi artırmamış gibi görünmek uğruna geçmişte sıkça yapıldığı gibi politika faizi bazını değiştirmek, itibar kaybı yaratmak suretiyle, enflasyonun düşeceğine olan inancın yitirilmesine yol açıyor.”