Hazine ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare arazi 10 yıla kadar çiftçilere kiralanacak. Kira süresi sonunda çiftçiler bu arazileri satın alabilecek. Uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağı belirtildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ortaklaşa düzenlediği basın toplantısıyla, tarıma elverişli Hazine’ye ait arazilerin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanacağı duyuruldu.
‘100 günlük eylem planı’ içinde yer alan proje hakkında bilgi veren Kurum, Hazine’ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin kiralanacağını söyledi. Uygulamadan 218 bin çiftçini faydalanacağını vurgulayan Kurum, kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017’den önde bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerektiğine dikkati çekti. Kurum, bunun tespitinin bakanlığa bağlı illerdeki Milli Emlak Müdürlükleri bünyesinde yapılmış olması gerektiğini aktardı.
KİRA BEDELİ NASIL HESAPLANACAK?
Kira bedelini nasıl ödeneceğine ilişkin de detayları paylaşan Kurum, “Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse de yıl sonunda tek seferde ödeyebilecek.” dedi.
Kurum, başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Müdürlüklerine yapılacağını vurgulayarak şöyle devam etti:
“Bu başvuruların son tarihi 19 Kasım 2018. 218 bin çiftçimiz bu düzenlemeden yararlanacak ve yaşadıkları itilafları, anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları bu kiralama sözleşmesiyle inşallah ortadan kaldıracağız. Çiftçilerimiz arazilerini daha etkin, daha verimli bir şekilde kullanabilecekler. Bir diğer müjdemiz ise kira süresi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz. 10 yıl kiralayacaklar, kira süresi sonunda çiftçilerimiz isterlerse arzu ederlerse kira süresini uzatabildiğimiz gibi bu arazilerin doğrudan kendilerine satışlarını da gerçekleştirebileceğiz. Dolayısıyla bir mülkiyete konu arsaları olabilecek.”
Bakan Kurum ayrıca arazilerinin belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde ise Hazine arazilerinin rayiç bedelinin tamamı üzerinden doğrudan satılabileceğini, taksitle ödenmesi halinde ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle vade farkı alınıp ödenebileceğini söyledi.
TARIM ALANI OLARAK KULLANILABİLECEKw
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurum, araziyi alan kişilerin bir süre sonra çiftçilik yapmak istemeyip araziyi başka şekilde kullanıp kullanamayacağına ilişkin bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği genel anlamda olmadığı sürece tarım arazisi olarak kullanmak zorunda. Alıp bunu burada bir imar değişikliği yapıp apartman yapmak için yapmıyoruz. Biz buradaki tarımı desteklemek adına bunu yapıyoruz, dolayısıyla tarım arazisi olarak kullanılacak.”
Tarım Bakanı Pakdemirli ise düzenlemenin toplam arazilerin yüzde 5’ini kapsadığı bilgisini verdi.
ECRİMSİL BEDEL NEDİR?
Ecrimisil; Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatına deniyor.