Asgari ücretliden ise yüzde 20
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen teklifle kazançları milyonları bulan futbolculardan en fazla yüzde 15 vergi alınmasına ilişkin uygulamanın iki yıl daha sürmesi kabul edildi. Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabulü durumunda vergi adaletini zedeleyen uygulama 31 Aralık 2019’a kadar sürecek.
Kamu çalışanlarının maaşlarından yüzde 15-35, mazottan yüzde 18 oranında vergi alınırken yüksek kazançlı futbolcuların kazancından yalnızca yüzde 15 oranında kesinti yapılmasını içeren düzenlemenin süresinin uzatılması komisyonun CHP’li üyelerinin tepkisine yol açtı. Komisyona sunulan muhalefet şerhinde şunlar kaydedildi:
“Elbette sporun ve sporcunun desteklenmesi gerekmektedir. Yapılacak desteklerin alt ve amatör liglerde spor yapan bireyler için belli bir sistematiğe bağlanarak yapılması gerekmektedir. Üst liglerdeki sporcuların yüksek gelirler elde ettiği bilinmektedir. Vergi politikamız, ‘Çok kazanandan çok, az kazanandan az’ şeklinde olmalıdır.”
AKP SAVUNMADA
Tepkiler üzerine AKP’lilerden gelen “Sadece ücretlerinden kesilecek” savunusuna karşın, yüzde 15’lik sınırlamanın sporcuların prim ve transfer parası gibi kalemleri için de uygulanacağı öğrenildi.
SPORCULAR İÇİN VERGİ CENNETİ
Profesyonel sporcular için Türkiye’yi adeta bir vergi cenneti haline getiren düzenleme ilk olarak 1994 yılında yürürlüğe kondu. Uygulamanın ilk olarak, transfer ücretlerinde yüzde 15 oranında stopaj uygulanması şeklinde gerçekleşti. Dün komisyonda görüşülerek uzatılan şekli ise yine AKP’lilerin oylarıyla 2008 yılında hayata geçti. Sporcuların ayrıca bir beyanname vermediği gelirlerinden yapılacak kesintiler şöyle: “En üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer liglerdekiler için yüzde 5.”
Bazı ülkelerde sporculardan alınan vergi oranları şöyle:
»Portekiz yüzde 56,5
»Belçika yüzde 53,7
»İngiltere yüzde 45
»Almanya yüzde 47,5
»İtalya yüzde 47,9