Çaykur’u rehin veren Hükümet, işsizlik fonunu yağmalama düzenlemesi yaptı.
Bakanlar Kurulu, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanabileceği, bir önceki yıl prim gelirlerinin oranını 2017 ve 2018 yılları için yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkardı. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla İşsizlik Fonu’nun yağmasının kapıları adına kadar açıldı.
Bakanlar Kurulu kararında şu ifadelere yer verildi:
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48’inci maddesinin 7. fıkrası ile yüzde 30 olarak belirlenen ve işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, işgücü piyasasını araştırma ve planlama çalışmalarını yapmak amacıyla kullanılmasını öngören İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, 2017 ve 2018 yılları için yüzde 50’ye çıkarılmıştır.
İşsizlik fonu patronları besliyor
Büyük oranda işsizler için değil sermayeye kaynak aktarmak için kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu, böylece sermaye tarafından daha fazla yağmalanabilecek. 2011-2016 arası Fon’da toplanan paranın sadece yüzde 11.7’si işsizlik ödeneği olarak kullanılmış, bunun iki katından fazla bir oran “teşvik ve diğer giderler” adı altında yağmalanmıştı. İşsizlik Sigortası Fonunun son 6 yılda elde ettiği 90 milyon liranın üzerindeki gelirinden işsizler sadece 10.5 milyon lira ödenek alabilmişti.
“Kimin parasını kime veriyorsunuz”
Hükümet Şubat ayında “istihdam seferberliği” adı altında 12 milyar lirayı sermayeye aktaracağını açıklamıştı. Başbakan Binalı Yıldırım 15 Şubat 2017 tarihinde AKP, TBMM grup toplantısında “Devlet olarak 12 milyar liralık katkı sağlıyoruz. Helali hoş olsun yeter ki vatandaşımız iş-güç sahibi olsun” demişti. “İstihdam seferberliği” ile patronlara aktarılan kaynaklar işsizliği azaltmayacağını savunan DİSK Başbakan’ın açıklamasına tepki göstermiş, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu “Sizin ‘helali hoş olsun’ demeye hakkınız yok. Kimin parasını kime veriyorsunuz? Bu kaynağı hükümet sağlamıyor. Bu kaynağı bütçeden sağlamıyorsunuz. İşsizin parasını alıp işverenlere vermek ne helaldir ne de hoş” demişti.
İşsizliği rekor kırdığı bir dönemde İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanımı artırılırken, “kıdem tazminatının fona devri” konusunun referandumun ardından hızla gündeme getirilmesi dikkat çekiyor.
Kaynak: Sendika.org