Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük bütçeli projelerinden biri olan Kırıkkale Delice – Çorum Hızlı Tren Hattı için 31 Aralık 2024 günü yapılacak ihaleye ilişkin tartışmalar büyüyor.
Nefes’ten İsmail Şahin’in haberine göre, toplam maliyeti 84 milyar lira olarak belirlenen proje için düzenlenecek ihale yalnızca belirli firmaların katılımıyla “davet usulü” gerçekleştiriliyor. Bu durumun yasal dayanağı İhale Kanunu’nun 21/b maddesi. Bu madde deprem, sel, salgın hastalık gibi doğal afetler halinde sadece belli şirketlerin davet edildiği pazarlık usulü ihale yönteminin yapılmasına imkan tanıyor.
DUYURU YIL BAŞINDA
Oysa ki Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı ihalesinin bu yıl içinde yapılacağı bizzat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yılın başında ilan edilmişti. 5 Şubat 2024 günü Trabzon’da konuşan Uraloğlu, “Hızlı treni Çorum’a ulaştırıyoruz. İnşallah bu sene ihalesini yapacağız” demişti.
Tüm yıl boyunca rekabete imkan sağlayan açık usül ihale yapmak yerine yılın sonunda kendi istediği firmalara özel davet göndererek, kapalı kapılar ardından ihale sürecini tamamlamak isteyen Uraloğlu’na tepkiler büyüyor.
‘FİRMALAR BELLİ’
84 milyar lira büyüklüğe sahip bir projenin ihalesine sadece birkaç firmanın davet edilmesi eleştirilirken, CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ihale kazanacak firmaların belli olduğunu söyledi.
“Önlerinde uzun bir zaman vardı. Yapmak için neden yılın bitimini beklediler” diye soran Tahtasız, “Bu ihaleyi neden 21/b ile davet usulü yapıyorlar ve 1 milyar Euro’luk ihaleyi neden 2.2 milyar Euro’ya verme gayretine düştüler. Devletin parasını kimlere peşkeş çekeceksiniz? İhaleyi alacak firmaları biz biliyoruz. Bu firmaları neye göre belirlediniz? Sayın bakan çıksın ortada şaibe bırakmayacak şekilde açıklama yapsın” dedi.
CEVAP BEKLEYEN 5 SORU
Kırıkkale’nin Delice ilçesi ile Çorum şehir merkezi arasındaki 120 kilometrelik hattı kapsayan hızlı tren projesi için yapılacak ihaleye yönelik tartışmalar ve söylentiler ortaya şu soruları çıkartıyor:
1- 2024 Şubat ayında yıl içerisinde Çorum’a hızlı tren projesi için ihale yapılacağını açıklayıp neden ihaleyi yılın son gününe bıraktınız?
2- Açık usül ihale yapmak yerine neden kapalı kapılar ardında davet ettiğiniz şirketlerle pazarlık yapıyorsunuz?
3- Henüz yapılmamış ihalenin kazananları olarak Çelikler, Gülermak, Siemens Ortak Girişimi Grubu’nun ve Çeliklerin yan firması olan YSE’nin adı geçiyor. Hemşehriniz ve aynı zamanda AKP’nin eski Trabzon İl Başkan Yardımcısı ve İl Genel Meclisi Üyesi olan İsmail Keskin’in şirketi Sarıosmanoğlu İnşaat’ın bu projenin alt yüklenicisi olacağı belirtiliyor. Bu iddialar doğru mu?
4- Toplam büyüklüğü 500 milyar lirayı bulan hızlı tren projelerinin tamamı uzun yıllara dayalı dış finansman ile yapılırken, Delice-Çorum hattına yapılacak demiryolu için neden özkaynak kullanılıyor? Ödeme vadeleri neden 15-20 yıla yayılmıyor?
5- Bakanlığın 5 yeni hızlı tren projesi içerisinde öncelik açısından son sırada bulunan Kırıkkale Delice-Çorum projesi ihale sürecinde neden ilk sıraya alındı? Ekonomik olarak herhangi bir aciliyeti olmayan proje için 84 milyar lira harcamak ne kadar mantıklı? Milletin cebinden bu parayı almaya hakkınız var mı?
16 milyona 5 bin TL ikramiye
AKP iktidarının milyonlarca insanı sefalete sürükleyen ekonomi politikaları en fazla emeklileri vurdu. Yıllarca çalışıp üç kuruş emekli maaşıyla hayatta kalmaya çalışan 16 milyon emeklinin çoğunun maaşı asgari ücretin altında kaldı.
İşçiye, memura, emekliye gelince para bulamayan iktidar, en az 10 yıl boyunca yapılması gerekmediği raporlarda belirtilen 120 kilometrelik tren hattına devletin bütçesinden 80 milyar lira harcayacak. Bu para emeklilere ikramiye olarak verilse her bir emeklinin eline 5 bin lira geçecek.
KAYNAK: NEFES – İSMAİL ŞAHİN