Aktifhaber
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
  • GÜNDEM
  • ANALİZ
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • ÖZEL HABER
  • 15 TEMMUZ
  • SPOR
  • İŞKENCE
  • MEDYA
  • MAGAZİN
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR & SANAT
    • SAĞLIK
    • TEKNOLOJİ
    • YAŞAM
No Result
View All Result
Aktifhaber
No Result
View All Result

2024’te hangi Avrupalı liderler yükseldi, hangileri düştü?

by emre_aktifhaber
December 30, 2024
Suriye’de Baas Partisi’nin eski üyeleri anlatıyor: ‘Baasçı değilseniz herhangi bir işe giremezdiniz’
5k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

2024 yılı, bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerinin üstesinden geldiği, bazılarının ise gelemediği çok sayıda siyasi şok dalgasına sahne oldu.

Paris’ten Bükreş’e seçimler, devam eden savaşlar, hayal kırıklığı yaratan ekonomik gelişmeler ve Donald Trump’ın ABD seçimlerindeki sürpriz zaferi, siyasi kaosun iyice artmasına neden oldu.

Bazı politikacılar bu durumu kendi lehlerine kullanıp Brüksel’deki mekanizma üzerinde etkili olmayı başarırken, diğerleri bocalamaya başladı.

Bu Haberlerdeİlginizi Çekebilir

Uluslararası insan hakları kuruluşları: “Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü çöküşte”

Uluslararası insan hakları kuruluşları: “Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü çöküşte”

June 19, 2025
5k
Artık hiçbir hesap güvende değil: Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

Artık hiçbir hesap güvende değil: Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

June 19, 2025
5k

Euronews çalkantılı bir yılın kazananlarını ve kaybedenlerini inceledi.

1.KAZANANLAR

      Donald Tusk: Geri gönderme

      Uzun süredir AB’nin sorunlu çocuğu olan Polonya, Donald Tusk’ın liderliğinde yeniden popüler hale geldi.

      Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) önde gelen üyelerinden biri olan Tusk, Ukrayna gibi kilit bir konuda Brüksel ile yakın işbirliği içinde.

      Ayrıca Hukuk ve Adalet Partisi’nin yargı reformlarıyla AB’de alarm zillerinin çalmasına neden olmasının ardından ülkesini yeniden birliğe dahil etme sözü verdi.

      İç gerilimlerden muaf değil: Aralık 2023’te iktidardan uzaklaştırıldığından beri sağcı rakipleri anketlerde düştü ancak yine de peşini bırakmıyorlar.

      Bu seçim tehdidine rağmen ya da belki de bu nedenle Tusk, Brüksel’de önemli bir nüfuza sahip olmayı başardı.

      Yeni Komisyon’un göreve gelmesinden birkaç gün sonra yaptığı ilk icraatlardan biri, Tusk’ın iltica kurallarını askıya alan ve göçmenlerin geri gönderilmesine izin veren tartışmalı planına yeşil ışık yakmak oldu.

      Pedro Sanchez: Brüksel fenomeni

      Siyasi yelpazenin diğer tarafında yer alan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise Tusk ile birlikte Avrupa’nın merkezci liderleri arasında en istikrarlı olanlardan biri gibi görünüyor.

      Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, seçmenler genel olarak düzen karşıtı bir mesaj verdi ancak 20 kişilik AP delegasyonuna büyük ölçüde dokunulmadı. 2018’den beri iktidarda olmasına rağmen, delegasyonu hâlâ Parlamento’nun etkili Sosyalist grubundaki en büyük güçlerden biri.

      Bunu Brüksel’de nüfuza dönüştürmeyi başardı. Maliye Bakanı Nadia Calvino’nun 2023’te Avrupa Yatırım Bankası’ndaki en üst düzey görevi kazanmasının hemen ardından, Avrupa Komisyonu’nda en çok aranan portföylerden birini de müzakere etti: Teresa Ribera artık AB’nin hem antitröst politikasını hem de iklim gündemini kontrol ediyor.

      Mario Draghi ve Enrico Letta: Uzun bir gölge düşürüyor

      Bu iki eski İtalyan Başbakan artık Avrupa Konseyi’ne katılmıyor olabilirler ama Brüksel’in çalışmalarına uzun süre gölge düşürmeye devam edecekler.

      Bu yıl her ikisi de, yeni bir sübvansiyon fonundan, düzenlemelerin geri çekilmesine kadar çeşitli eylemlerle ABD’nin gerisinde kalan Avrupalıların tekleyen ekonomik büyümesinden yakınan etkili raporlar yayınladı.

      Bu raporlar büyük yankı uyandırırken, her yeni Avrupa Komisyonu üyesinin görev tanımına yeni sorumluluklar getirdi. Trump’ın gümrük vergilerinden kaynaklanan daha fazla ekonomik zarar tehdidi bu mesajı daha da belirgin hale getiriyor.

      2. KAYBEDENLER

      Emmanuel Macron: Paris pandemisi

      Her açıdan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron felaket bir yıl geçirdi.

      Haziran ayında yapılan AB seçimlerinde aşırı sağcı rakibi Ulusal Birlik (RN) 81 sandalyeden 30’unu alarak büyük bir başarı elde etti; ardından yapılan erken seçimler de Ulusal Meclis’teki merkezci çoğunluğun kaybedilmesine yol açtı.

      Merkez sağcı eski AB Komiseri Michel Barnier başkanlığındaki ilk hükümet kurma girişimi, 2025 bütçesi üzerinde uzlaşma aramaya çalışırken çöktü.

      Barnier’in ardından Macron’un atadığı François Bayrou’nun daha iyi bir performans sergileyeceği belli değil – her ne kadar Paris, Brüksel’in euro bölgesindeki en yüksek açıklardan birini azaltma baskısı altında olsa da.

      Bir zamanlar ulusal liderler arasında en güçlü ve en Avrupa yanlısı olarak görülen Macron artık ‘topal ördek’ olacak gibi görünüyor.

      Olaf Scholz: Lokomotif U dönüşleri

      Almanya Şansölyesi, maliye bakanı olarak görev yaptığı Angela Merkel’in yönetiminde uzun bir göreceli istikrar döneminin ardından 2021’de liderlik koltuğuna geçti.

      Ancak kendi sosyalist partisi, Yeşiller ve liberal Hür Demokratik Parti’den (Free Democratic Party – FDP) oluşan koalisyon içindeki çatlakları yönetmek zor oldu ve bu çatlaklar sık sık Brüksel’e sıçradı.

      Almanya geleneksel olarak AB’yi ileriye götüren lokomotif olarak görülüyordu.

      Ancak FDP’nin benzinli araçların aşamalı olarak durdurulması ve kurumsal durum tespiti gibi konularda çekingen davranması nedeniyle AB yasaları konusunda tekrarlanan U dönüşleri, bazılarının bloğun en büyük üyesinin artık güvenilir bir ortak olmadığı sonucuna varmasına yol açtı.

      Kasım ayında FDP’nin maliye politikası konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetten çekilmesiyle iç gerilimler ön plana çıktı ve Scholz’u Şubat ayında erken seçim çağrısı yapmaya zorladı.

      Almanya’da 23 Şubat’ta erken seçim yapılacak.

      Klaus Iohannis: Güç boşluğu

      Romanya Cumhurbaşkanı için sorun, iki beş yıllık dönem sınırına ulaştığı için görevi bırakmak zorunda kalması değil, bundan sonra ne olacağının netlik kazanmaması.

      Kasım ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu aşırı sağcı milliyetçi Calin Georgescu sürpriz bir şekilde kazandı.

      Ülkenin Anayasa Mahkemesi, dış müdahaleyi gerekçe göstererek seçimleri iptal etti. Bu neden seçimlerin yeniden yapılması gerekecek – bu da Iohannis’i ülkesinin istikrarının devamı konusunda güvence vermeye zorladı.

      Iohannis’in kendi gelecek planları da bir o kadar karanlık görünüyor. Bir dönem AB’nin en üst düzey görevlerinden biri için adı geçen Iohannis, NATO Genel Sekterliği için de adaylığını koymuş ancak Rutte’ye karşı kaybetmişti.

      3. GÖZLENECEKLER

        Mark Rutte: Karışık bir çanta

        Mark Rutte’nin karışık bir yıl geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Temmuz ayında, Hollanda Başbakanı olarak geçirdiği 14 yılın ardından istifa etmek zorunda kaldı; partisi daha sonra Geert Wilders’in Özgürlük Partisi ile kırılgan bir koalisyona girerek aşırı sağ ile ittifaklar konusunda daha önceki tabuları yıktı.

        Kısa bir süre sonra da NATO’nun başına geçti: Transatlantik askeri ittifakı dalgalı sularda ilerlerken seçkin bir atama ama belki de zehirli bir kadeh.

        NATO yeni üyeler Finlandiya ve İsveç ile güçlendi ve Rusya savaş ekonomisine geçerken savunma amacı belki de hiç bu kadar önemli olmamıştı.

        Ancak Trump’ın askeri desteğini çekme tehdidiyle en büyük üyesi tarafından su hattının altına da çekilebilir.

        Viktor Orban: Aykırı kişi

        Macaristan lideri Brüksel’in pek de sevdiği bir isim değil.

        Normalde değerli bir vitrin olan AB dönem başkanlığı, bloğu temsil ettiği iddiasıyla Moskova ve Pekin’i ziyaret etmesinin ardından protesto feryatları ve boykotla karşılaştı.

        Lüksemburg mahkemeleri iltica yasalarını uygulamadığı için kendisine günlük 1 milyon euro para cezası verdi. Varşova’daki hükümet değişikliğinden sonra en güçlü müttefikini kaybetti ve anketlerde ülkedeki eski müttefiki Peter Magyar tarafından takip ediliyor.

        Ancak, beğenilsin veya beğenilmesin, Brüksel’de etkili oldu. Ukrayna politikası üzerindeki -sık sık kullandığı- vetosu ona çok az dost kazandırdı ama şüphesiz ona bir koz sağladı.

        EPP’nin dışına itilmesini takip eden yılların ardından Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisi ile birlikte aşırı sağcı bir grup kurmayı da başardı: 86 milletvekiliyle Avrupa için Vatanseverler grubu Parlamento’daki en büyük üçüncü grup oldu. Gelecekteki bir Trump yönetimiyle görüşlerinin örtüşmesi, etkisini daha da artırmasına yardımcı olabilir.

        Keir Starmer: Her şey daha iyiye gidebilir

        Temmuz seçimlerinde merkez-sol Starmer, AB ile ekonomik ve güvenlik ilişkilerini geliştirme vaadiyle İngiltere’de zafere ulaştı.

        Brexit anlaşması üzerinde yıllarca süren çekişmelerin ardından dönemin Başbakanı Boris Johnson’ın hemen bozmaya giriştiği İngiltere’nin Brüksel’le ilişkileri tartışmaya açık bir şekilde düşük ancak daha iyiye gidebilir.

        Avrupa savunma ve ekonomik anlamda birçok sorunla yüzleşirken, nükleer bir güç ve önemli bir ticaret ortağı olan Birleşik Krallık ile daha yakın ilişkiler kurma fikri, teoride Brüksel’de yankı bulabilir.

        Ancak bloğun tek ortak pazarına yeniden katılmayacağını söyleyen Starmer’in şu ana kadar attığı adımlar – von der Leyen ile Ekim ayında yaptığı görüşme de dahil olmak üzere – temkinli oldu.

        KAYNAK: EURONEWS TÜRKÇE

        Tags: avrupa birliğiAvrupalı liderler
        ShareTweet
        Previous Post

        Almanya’da uçak düştü: İki yaralı

        Next Post

        84 milyar liralık ölü tren hattı yatırımı: Bu parayla 16 milyon emekliye 5 bin TL ikramiye verilebilir

        İLGİLİHABERLER

        Uluslararası insan hakları kuruluşları: “Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü çöküşte”
        DÜNYA

        Uluslararası insan hakları kuruluşları: “Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü çöküşte”

        June 19, 2025
        5k
        Artık hiçbir hesap güvende değil: Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi
        Manşet

        Artık hiçbir hesap güvende değil: Milyarlarca kullanıcının giriş bilgileri ele geçirildi

        June 19, 2025
        5k
        Cumartesi zammı: Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük artışı geliyor
        EKONOMİ

        Cumartesi zammı: Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük artışı geliyor

        June 19, 2025
        5k
        Kız çocukları davasında yargılanan kızların babalarına tutuklama
        GENEL

        Kız çocukları davasında yargılanan kızların babalarına tutuklama

        June 19, 2025
        5k
        Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan tutuklandı
        GENEL

        Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan tutuklandı

        June 19, 2025
        5k
        Namaz kılmaya bile izin vermediler, nişan paralarına el konuldu: İzmir Emniyeti’nde neler oluyor?
        GENEL

        Namaz kılmaya bile izin vermediler, nişan paralarına el konuldu: İzmir Emniyeti’nde neler oluyor?

        June 19, 2025
        5.1k
        Daha Fazla Haber
        Baba dehşeti: Uyuyan kızlarını bıçakladı

        Baba dehşeti: Uyuyan kızlarını bıçakladı

        June 19, 2025
        5k
        İBB’ye yönelik operasyonlarda yeni gözaltılar

        İBB’ye yönelik operasyonlarda yeni gözaltılar

        June 19, 2025
        5k
        Yakın arkadaşı paylaştı: Nihal Candan’ın kalbi durdu

        Yakın arkadaşı paylaştı: Nihal Candan’ın kalbi durdu

        June 19, 2025
        5k
        ‘Mavi gömlekli adam’ yerine başkasına ateş etmişti: 17 yaşındaki çocuk Daltonlar çetesi üyesi çıktı

        ‘Mavi gömlekli adam’ yerine başkasına ateş etmişti: 17 yaşındaki çocuk Daltonlar çetesi üyesi çıktı

        June 19, 2025
        5.1k
        İfadesi ortaya çıktı: Kızına tekme atıp merdivenden yuvarlayan baba tutuklandı

        İfadesi ortaya çıktı: Kızına tekme atıp merdivenden yuvarlayan baba tutuklandı

        June 19, 2025
        5.1k
        İngilizler 50 milyon Euro’luk ismi duyurdu: Fenerbahçe ve Galatasaray’dan transfer kapışması

        İngilizler 50 milyon Euro’luk ismi duyurdu: Fenerbahçe ve Galatasaray’dan transfer kapışması

        June 19, 2025
        5.1k
        Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Karar metninden çıkarılan ifade dikkatlerden kaçmadı

        Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Karar metninden çıkarılan ifade dikkatlerden kaçmadı

        June 19, 2025
        5k
        ABD basını: Trump savaş kararı aldı, İran’ı vurmak için ordu emir bekliyor

        ABD basını: Trump savaş kararı aldı, İran’ı vurmak için ordu emir bekliyor

        June 19, 2025
        5k
        İstanbul’da estetik faciası: Ünlü fenomen hayatını kaybetti

        İstanbul’da estetik faciası: Ünlü fenomen hayatını kaybetti

        June 19, 2025
        5.2k
        Adı yolsuzlukla anılan Yunus Emre Vakfı’nın yedi yönetici çift maaş alıyormuş

        Adı yolsuzlukla anılan Yunus Emre Vakfı’nın yedi yönetici çift maaş alıyormuş

        June 19, 2025
        5k
        71 yaşındaki işçi inşaattan düştü

        71 yaşındaki işçi inşaattan düştü

        June 19, 2025
        5k
        HTS kayıtları kişiye göre mi delil oluyor?

        HTS kayıtları kişiye göre mi delil oluyor?

        June 19, 2025
        5.1k
        AKP ve CHP vekilleri arasında arbede

        AKP ve CHP vekilleri arasında arbede

        June 19, 2025
        5.1k
        ÇAYKUR borç batağına saplandı

        ÇAYKUR borç batağına saplandı

        June 19, 2025
        5k
        Meteoroloji’den sıcaklık uyarısı

        Meteoroloji’den sıcaklık uyarısı

        June 19, 2025
        5k
        Aktifhaber

        © 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.

        MENU

        • GÜNDEM
        • ANALİZ
        • SİYASET
        • EKONOMİ
        • DÜNYA
        • ÖZEL HABER
        • 15 TEMMUZ
        • SPOR
        • İŞKENCE
        • MEDYA
        • MAGAZİN
        • DİĞER

        BİZİ TAKİP EDİN

        No Result
        View All Result
        • GÜNDEM
        • ANALİZ
        • SİYASET
        • EKONOMİ
        • DÜNYA
        • ÖZEL HABER
        • 15 TEMMUZ
        • SPOR
        • İŞKENCE
        • MEDYA
        • MAGAZİN
        • DİĞER
          • EĞİTİM
          • KÜLTÜR & SANAT
          • SAĞLIK
          • TEKNOLOJİ
          • YAŞAM

        © 2022 - - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.J.