AKP’nin kuruluş yıllarında Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları, ‘gömlek değiştirdik’ diyerek siyasete geri dönmüştü. AKP’nin ılımlı İslam politikasıyla müslüman ülkeler arasında da rol model olan bir yönetim sergilediği ifade ediliyordu.
Ancak özellikle 2010 Referandumundan sonra AKP ciddi değişiklik yaşadı. Yolsuzluk iddiaları ayyuka çıktı, otokrat bir hüviyete büründü ve eğitimde de din ağırlıklı bir modele döndü. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise 160’tan fazla gazeteci tutuklandı. Binlerce kişi de cezaevinde.
Muhalif olanlar ise kamudan ve üniversitelerden atıldı. Hak ihlalleri bildiriminde rekor kırıldı, işkence iddiaları uluslararası raporlara girdi. 90’lı yıllarda görülen insan kaçırma olayları geri döndü.
AKP’nin rol model olduğu yönetim biçimi ise artık örnek alan ülkelerce de eleştiriliyor ve hatta AKP artık Arap ülkeleriyle de kavgalı bir politika yürütüyor. Erdoğan hükümetinin Arap yarımadasında tek dostu ise Katar.
The Center for the Study of Islam and Democracy- İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi’nin düzenlediği otoriter rejimler ve demokrasinin düşüşü konulu panelde genelde Arap ülkelerindeki son durumla ilgili toplantılar ele alındı. Amerikanın Sesi sitesinde yer alan habere göre panelde bir konu daha vardı ele alınan: Türkiye…
Türkiye’yle ilgili panele düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nden Profesör Kemal Kirişçi ve Ortadoğu Enstitüsü’nden Gönül Tol katıldı. Ak Parti İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Harun Armağan da Türkiye’den Skype aracılığıyla katıldığı panelde görüşlerini aktardı.
Toplantıları sunan İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi Başkanı Radwan Masmoudi, Türkiye’nin bir zamanlar model ülke olduğunu söyledi:
“Hepiniz biliyorsunuz Türkiye bütün bölgenin ve bütün Müslüman dünyasının modeli ve umuduydu. Türkiye’de işler nasıl gidiyor, Türkiye nereye gidiyor değerlendirmek istedik.”
Türkiye’yle ilgili panelin moderatörü Indiana Üniversitesi’nden Asma Afsaruddin de benzer ifadeler kullandı:
“Gerçekte son döneme kadar Türkiye neredeyse küresel anlamda İslam demokrasisi için model kabul ediliyordu, bu imaj son olaylarla kayda değer şekilde zarar gördü. Türkiye’nin geleceğinin Ortadoğu’da ve İslam dünyasındaki demokrasi için önemli sonuçları var. Benim gibi Türkiye’yi ve insanlarını sevenler durumu endişeyle izliyor.”
Türkiye’yle ilgili panelde, Kemal Kirişçi ve Gönül Tol Türkiye yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. AK Partili Harun Armağan ise iktidarı savunan konuşma yaptı.
Toplantıda Suudi Arabistan, Mısır ve diğer bazı Arap ülkeleriyle Türkiye’den demokrasi adına çok olumlu mesajlar verilmezken, Türkiye’nin de adının geçtiği coğrafyada konuşmacıların övgüsünü alan tek ülke ise Tunus oldu.
Tunus’tan İslam’la demokrasinin birlikte olabileceğini gösteren ülke olarak söz edildi.