ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini iddia ederek, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu “ülkenin meşru lideri” olarak tanıdığını duyurdu.
MADURO: ERDOĞAN BENİ ARADI, “YANINIZDAYIZ” DEDİ
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, başkent Caracas’ta muhalefetin düzenlediği gösterilere karşı Devlet Başkanlığı Sarayı önünde toplanan destekçilerine hitap etti.
ABD’nin meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini iddia eden Maduro konuşmasında, “Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) beni aradı. Türkiye halkı, Venezuela halkının yanındadır.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanımız Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu arayarak ‘Maduro’ kardeşim dik dur yanındayız.”dediğini açıkladı.
RUSYA VE TÜRKİYE MADURO’YA DESTEK VERDİ
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Guaido’nun başkanlığını ordunun kabul etmeyeceğini belirtti.
Avrupa Birliği seçimi işaret ederken Rusya, Meksika ve Bolivya Maduro’dan yana durdu.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Venezuela’da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır.” çağrısında bulundu.
Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Rusya da Nicolas Maduro’yu Venezuela’nın yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak.” dedi.
GUAIDO’DAN TRUMP’A TEŞEKKÜR
Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Venezuela halkı adına Başkan Trump’a teşekkür ediyorum.” dedi.
POMPEO’DAN MADURO’YA SERT UYARI: HARKETE GEÇERİZ
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “ABD diplomatik personelinin ülkeden ayrılması için 72 saat süre tanıyoruz” açıklamasının ardından, konuya ilişkin “Venezüella’da personelimizi tehlikeye atan kim olursa ona karşı harekete geçeriz” dedi.
Pompeo, Maduro için eski devlet başkanı ifadesini kullanması dikkat çekti. Bakan, ABD’nin “Maduro’nun ABD ile diplomatik ilişkileri kesmeye ya da diplomatlarımızı ‘istenmeyen kişi’ ilan etme yetkisi olduğunu düşünmemektedir.”ifadelerini kullandı.Ayrıca Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Venezuela’da bulunan Amerikalı diplomatların ülkeyi terk etmemesini istedi. Trump yönetimi ise Maduro’nun diplomatların ülkeden göndermek istemesinin “anlamsız” olarak değerlendirdi.
Trump yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Venezuela’da demokrasinin yeniden tesis edilmesi için diplomatik gücünün tamamını kullanacağını söyledi.
“ABD’NİN ARDINDAN 7 ÜLKE DAHA GUAIDO’YU TANIYACAK” İDDİASI
ABD’nin ardından Kanada, Brezilya, Şili, Peru, Guatemala, Kolombiya ve Paraguay gibi ülkeler Guaido’yu tanıyacaklarını ilan etti.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada, Maduro’ya görevi bırakması, Venezuela ordusuna da demokrasinin yeniden tesisine yönelik çabalara destek vermesi çağrısı yaptı.
Venezuela’da ekonomik ve siyasi krizi protesto gösterileri devam ediyor.
İKİ MECLİSTEN BİRİ GUAİDO, DİĞERİ MADURO’YU DESTEKLİYOR
Venezuela’da iki tane parlamentodan biri olan Kurucu Meclis, Maduro destekçilerinden oluşuyor. Ulusal Meclis ise muhalefetin elinde ve ABD, Kanada vb ülkeler tarafından destekleniyor.
Kendini demokratik yollardan seçilen tek meşru kurum olarak kabul eden Ulusal Meclis, geçtiğimiz günlerde Maduro’yu gayri meşru olduğunu ilan etmişti. Maduro’yu gayri meşru ilan eden Ulusal Meclis, Guaido’yu başkan olarak ilan etmişti.
Venezuela Yüksek Mahkemesi’nin yargıçlarından Christian Zerpa önceki günlerde Maduro’nun bir dönem daha göreve seçilmesini protesto ederek ABD’ye kaçmıştı.
35 yaşındaki muhalefet lideri Juan Guaido kendisini Venezuela’nın geçici lideri olarak ilan etti. (Fotoğraf: Reuters)
MADURO’YA KARŞI LİDERLİĞİNİ İLAN EDEN GUAIDO 35 YAŞINDA
2018 yılı aralık ayında Venezuela Ulusal Meclis Başkanı seçilen ve 5 Ocak’ta göreve resmen başlayan 35 yaşındaki muhalefet lideri Juan Guaido, 2009 yılından beri aktif siyasetin içinde.
Venezuela’nın kuzeyindeki Vargas eyaletinde doğan Guaido, 2011 yılında eyalet mahkemesinde boşalan bir koltuğa oturarak ilk kez temsilcilik rolü üstlendi.
Guaido’nun Maduro iktidarına karşı ilk eylemini 2015 yılında gerçekleştirdi. Hükümetin seçim takvimi belirlemesi için açlık grevi yapan Guaido daha sonra milletvekili seçildi ve bugüne kadar da çoğu sandalyesinin muhalefetin kontrolünde olduğu Ulusal Meclis’te en büyük siyasi grubun liderliğini üstlendi.
VENEZUELA’DA NELER OLUYOR?
Venezuela’da muhalif gruplar ekonomik krizin fâili olarak gördükleri Maduro yönetimini protesto etmek amacıyla gösteriler tertip ediyor.
Ülkenin içinde bulunduğu anayasal ve siyasi kriz sebebiyle iki parlamento bulunuyor.
Bir yanda 2017 yılında anayasayı yeniden yazmak üzere oluşturulan Kurucu Meclis, diğer yanda da aynı dönemde yetkileri elinden alınarak geçersiz kılınan Ulusal Meclis var.
Kurucu Meclis’te Maduro destekçileri çoğunluğu oluşturuyor. Ulusal Meclis ise muhalefetin elinde ve ABD tarafından destekleniyor.
Ulusal Meclis, Maduro’nun 10 Ocak’ta yemin ederek yeni görev dönemine başlamasından birkaç gün önce toplandı.
Ulusal Meclis, kendisini Venezuela’da “demokratik yollardan seçilen tek meşru ve ayakta kalan kurum” olduğunu belirterek, Maduro’nun da gayrimeşru olduğunu ilan etti.
Ulusal Meclis, başkanlığına da Venezuela siyasetinde yeni bir yüz olan 35 yaşındaki Guaido’yu seçti ve “demokrasinin yeniden tesisi için gösterilen çabalara” ordudan destek istedi.