İsrail meclisi işgal edilmiş Batı Şeria için “İlhak edilsin” çağrısı yapan tasarıyı 71 vekilin oyuyla kabul etti.
İsrail Meclisi, dünkü (23 Temmuz) oturumda hükümete 1967’de işgal ettiği Filistin toprağı Batı Şeria’nın ilhak edilmesi için çağrı yapan kararı oyladı.
Meclisteki 120 milletvekilinden 71’i kararın lehinde, 13’ü aleyhinde, kalanlarsa çekimser oy kullandı.
Mecliste kabul edilen kararla Batı Şeria “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı ve İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçası” olduğu öne sürüldü.
Kabul edilen kararla ‘Filistin devleti fikrinin gündemden çıkartıldığı’ savunuldu.
Meclisin aldığı karar, bölgenin ilhakını uygulamaya koymuyor fakat hükümete bu yönde adım atması için çağrı yapıyor.
İsrail’in ilhak etmek istediği Filistin toprağı: İşgal edilmiş Batı Şeria
İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’daki varlığı uluslararası hukuka göre işgal sayılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçen kararlara göre, İsrail’in savaşla elde ettiği bu toprakları ilhakı reddediliyor.
İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanırken Batı Şeria’da da Filistin topraklarını işgal etme adımlarını daha da artırdı.
İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) hareketinin raporuna göre Batı Şeria’daki toprak işgali 2025’in ilk üç ayında 2024’ün toplamını geçti.
Uluslararası hukuka göre, işgalci niteliğindeki İsrail’in işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını nakletmesi ya da burada yaşayan Filistinlileri zorla göç ettirmesi yasa dışı kabul ediliyor.
İsrail’deki aşırı sağcı partiler ve siyasiler, sık sık işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudilerin üstünlüğünü savunarak İsrail’in daha fazla toprak gasbetmesi ve Batı Şeria’yı ilhak etmesi gerektiğini belirtiyor.
İşgaldeki Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’teyse yaklaşık 230 bin İsrailli Filistin topraklarını işgal ediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki bu işgaller yasa dışı.