Birleşmiş Milletler (BM),”terörle mücadele” gerekçesiyle Çin tarafından tutulan 1 milyona yakın Uygur Türkü’nün serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Komitesi , geçitiğimiz günlerde Çin’e, yasadışı yargılama, gözaltı, ve tutuklamaları terk etmesi ve bu koşullar altında tutuklananların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Komite ayrıca gözaltına alınma sebeplerini ve kamplardaki kişi sayılarının açıklanmasını ve etnik ve dini sebeplerle tutuklama iddiaları için soruşturma açılmasını talep etti.
“HAKLARI ELİNDEN ALINMIŞ GİZEMLİ BİR HAPİSHANE”
Komite üyesi Gay McDougall, Uygur Türkleri’nin yaşadığı Sincan’ı, hakları elinden alınmış gizemli bir hapishaneye’ şeklinde tanımladı. Cenvere’de konuşan McDougall, Çin’in bu durumu gözden geçirmesi gerektiğini dile getirdi.
Çinli yetkililer ise, terörizm ve aşırı dincilik nedeniyle, bölgede güvenlik seviyesinin yükseltilmesi ve insanların ibadetlerini yerine getirilmesine sınır getirdiklerini belirtti.
Komite ayrıca gözaltına alınma sebeplerini ve kamplardaki kişi sayılarının açıklanmasını ve etnik ve dini sebeplerle tutuklama iddiaları için soruşturma açılmasını talep etti.
ABD’Lİ SİYASETÇİLER, ÇİN’E YAPTIRIM İSTEDİ
Komite’nin raporundan sonra ABD’li siyasetçiler, ABD Başkanı Donald Trump’a Çin’e yaptırım uygulamasını talep etti.
Bölgede yaşayan Uygur Türkleri’ne Çin’in keyfi işkencesine maruz kaldığını ifade eden siyasiler, Trump’a gönderdikleri mektupta “Müslüman etnik azınlıklar keyfi gözaltı, işkence, ibadetlerinin yerine getirilmesi ve kültüre aleni kısıtlamalar ve günlük hayatlarının tamamı gözetim altında tutuluyor.” ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Nüfusu 20 milyon olan Şincan vilayetinin (Doğu Türkistan) yaklaşık 10 milyonunu Uygur Türkleri oluşturuyor. 2003 yılından bu yana ise Çin, Uygurları başka bölgelere göç ettirerek yozlaşma politikasını daha da hızlandırmaya çalışıyor.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2009’da Urumçi’de yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 200’e yakın kişi hayatını kaybetmişti.
Olayların ardından bölgede gerilimin artması üzerine, eyaletin birçok noktasında Çin’in silahlı polisleri görev yapmaya başlamış, özellikle Uygur nüfusunun yoğun yaşadığı Kaşgar, Hotan, İli gibi bölgelerde üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı.
Ayrıca, Çin, yurtdışında yaşayan bazı Uygur Türkleri’nin cihatçılarla işbirliği yapıp ülkeye geri gelebileceği endişesi taşıyor.
Kaynak: IPA