İsrail’de hükümetin Gazze kentini işgal kararından vazgeçmesi ve esir takası anlaşmasını imzalaması talebiyle düzenlenen protestolara 220 bin kişi katıldı.
İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesi kararı almıştı.
İsrailli esir aileleri, Gazze kentinin işgal kararına tepki göstererek halka genel greve katılma çağrısında bulunmuştu.
Haftanın ilk iş günü yapılan genel grevde halk, başta başkent Tel Aviv olmak üzere pek çok kentte gösteriler düzenledi.
Greve ülkenin önde gelen üniversiteleri, 75 yerel yönetim, bazı işçi sendikalarıyla muhalefet partileri destek veriyor.
İsrailli esir ailelerinin kurduğu çatı platformun açıklamasında Tel Aviv’de ‘Rehineler Meydanı’ adı verilen alandaki protestolara katılımın haftalık protestoların çok üstünde olduğu belirtildi.
Açıklamada İsrail polisinin verilerine göre alanda 150 bin kişinin bulunduğu ve 70 bin civarında göstericinin de meydana yürüdüğü söylendi.
Protestocular gündüz başta Tel Aviv olmak üzere pek çok kentte yol kapattı.
Greve katılan İsrailliler, Tel Aviv’in ana arterlerinden Ayalon otoyolu dahil olmak üzere Kudüs’e giden otoyolu trafiğe kapattı.
İsrail polisi Kudüs’te yol kapatma eylemi yapan göstericilere tazyikli suyla müdahale etti.
Sendikalar ve muhalefet esir takası anlaşması istiyor
Polis, 32 göstericiyi gözaltına aldığını duyurdu.
Polis, Tel Aviv’de yolları trafiğe kapatan 11 göstericinin ‘kamu düzenini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle, Kudüs ve farklı kentlerde de 21 protestocunun gözaltına alındığını bildirdi.
İsrail’in en büyük işçi federasyonu Histadrut’un başkanı Arnon Bar-David, sendika olarak genel greve katılmamalarına karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya seslenerek Gazze’ye saldırıları derhal sona erdirip esir takası anlaşmasını imzalaması çağrısı yaptı.
Histadrut Başkanı Bar-David, Netanyahu’dan esir ailelerinin gözlerinin içine bakmasını ve ‘yapılması gerekeni yaparak anlaşmaya imza atıp buna bir son vermesini’ istedi.
İsrail’in ana muhalefet partisi Yeş Atid’in (Gelecek Var) lideri Yair Lapid de ‘Rehineler Meydanı’ndaki protestocuları ziyaret etti.
Ana muhalefet lideri Lapid, X’ten şunları yazdı: “Bugün ülkede hayatı durduruyoruz. Esirlerimiz, hükümetin savaş çabaları uğruna feda etmesine izin verilecek piyonlar değil. Esirler evlerine dönene, bir anlaşma sağlanana ve savaş bitene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Netanyahu greve katılanları suçladı
Netanyahu ise greve gidenlerin Gazze Şeridi’ne saldırılarının uzamasına sebep olduklarını söyledi.
İşgal kararını uygulamakta ısrarcı olduklarının altını çizen Netanyahu, İsrailli esirlerin serbest kalması konusunda ilerleme için Gazze Şeridi’nin ‘tehdit olmaktan’ çıkarılması gerektiğini ileri sürdü.
Netanyahu, saldırıları ‘Hamas’ı yenmeden’ sona erdirmeyeceklerini belirtti.