Erdoğan muhaliflerinin hayatını kabusa çevirecek satışa onay çıktı.
Erdoğan Rejimi’nin bu konuda yurtdışından yaptığı satın almalarla ilgili detaylar ise Motherboard’da Bilişim Uzmanı Joseph Cox tarafından 18 Temmuz’da yayınlandı.
Aktifhaber’in Motherboard’da yayınlanan haberden yaptığı çeviriye göre Türkiye’ye vatandaşlarını takip, fişleme imkanı tayınan yazılımların satılması İngiltere içinde tartışmaya neden olmuş durumda.
TÜRKİYE’YE SATIŞ İÇİN İNGİLTERE’DEN İZİN ÇIKTI
İngiltere, interneti takip etmeye yarayan ekipmanlardan telefonları izleyebilen IMSI-yakalayıcılarına kadar, takip teknolojileri ihraç eden üretken bir biri.
Habere göre İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı yeni yayınladığı bir belgeye göre, İngiltere bu yıl başında bakanlığa Türkiye’ye izleme teknolojisi ihraç etme yetkisi vermiş.
İngiltere, geçmişten beri bu tür izleme teknolojilerini ihraç eden bir ülke.
Ama lisansın, Türkiye’de muhaliflere, gazetecilere ve insan hakları aktivistlerine baskı uygulandığı bir dönemde verilmesi İngiltere içinde tartışma çıkardı.
İHRACAT VERİLERİNDE TÜRKİYE’YE SATIŞ ORTAYA ÇIKTI
Bakanlık geçtiğimiz Salı günü, 1 Ocak – 31 Mart arasındaki ihracat verilerini açıkladı.
Bunlar arasında Türkiye’ye verilen bir lisans dikkat çekiyor.
Bu lisans “bir kolluk kuvvetine/emniyet teşkilatına” verilen “telekominikasyon müdahale cihazının yazılımı” şeklinde belirtiliyor.
Motherboard’ın yaptığı araştırmaya göre bu terim (yani telekominikasyon müdahale cihazı terimi) ISMI-yakalayıcılar için kullanılıyor.
IMSI-yakalayıcılar, potansiyel olarak geniş bir alanda telefon görüşmelerine veya SMS’lere müdahale edebiliyor ya da uydu telefonlarından gelen çağrıları engelleme sistemlerine müdahale etmek için kullanılıyor.
Ancak Bakanlığın açıklamasında cihazla ilgili net isim belirtilmiyor. Sözkonusu cihaz veya teknoloji için Motherboard’un araştırmasına göre İngiltere daha önce Türkiye’ye “kompakt” IMSI-yakalayıcılardan satmış.
7 FARKLI İZLEME TEKNOLOJİSİ
Habere göre İngiliz hükümeti, 7 farklı izleme teknolojisinin TR’ye ihraç edilmesine yeşil ışık yakmış durumda.
Uluslararası Af Örgütü’nden Joshua Franco, İngiltere’nin Türkiye’ye bu teknolojileri satmasını skandal olarak değerlendiriyor.
Bakanlıktan bir sözcü “İngiltere hükümeti savunma ihracat sorumluluklarını çok ciddiye alıyor ve dünyanın en güçlü ihracat kontrol rejimlerinden birini işletiyor” yorumunda bulunuyor. Yetkiliye göre her vaka ayrı ayrı incelenip değerlendiriliyor. Yetkili sözlerini şöyle tamamlıyor: “Risk seviyesi değiştiğinde lisansları askıya alıyoruz veya iptal ediyoruz, ve yerel gelişmeleri sürekli inceliyoruz.”
Öte yandan Motherboard’a konuyla ilgili değerledirme gönderen Turkey Blocks adlı dijital hak kuruluşunun başkanı olan Alp Toker, “Devam eden OHAL’den dolayı suçlananların adalete ulaşamadıkları bir dönemde bu satışın gerçekleşmesi etik açıdan zorlayıcı” yorumunda bulundu.
ERDOĞAN-İNGİLTERE İŞBİRLİĞİ
15 Temmuz ve OHAL sürecinde Erdoğan Rejimi’yle ilişkilerini geliştiren batılı tek ülke İngiltere konumunda. İngiltere Başbakanı Terassa May’in yaptığı ziyaret ve sonrasında yaşanan bir dizi gelişme iki ülkenin hem ekonomik ve hem de siyasal işbirliğinin zirveye çıktığı döneme işaret ediyor. Erdoğan Rejimi’nin İngiltere ile arasındaki güçlü bağın nedeni henüz anlaşılabilmiş değil.